Unge piger sulter sig for at ligne Barbie

Barbie-syndromet dækker over et fænomen blandt unge piger, som gør alt i deres magt for at komme til at ligne den populære plastdukke. For nogen lykkes det næsten

Ukrainske Valeria Lukyanova gør alt for at ligne Barbie. Foto: Valeria Lukyanovas profil på facebook.com/ValeriaLukyanova
Ukrainske Valeria Lukyanova gør alt for at ligne Barbie. Foto: Valeria Lukyanovas profil på facebook.com/ValeriaLukyanova.

Barbie ligner ikke en rigtig kvinde. Af den simple grund, at det skal være nemt at klæde hende af og på, og fordi mødre skal kunne lade deres Barbie-udklædninger gå i arv til deres døtre, fortalte chefdesigneren for Barbie Kim Culmone i et stort interview med Fast Company for nylig. Barbies krop blev med andre ord aldrig designet til at være realistisk.

Alligevel dukker 'Barbie-idealet' ofte op i samtaler om skønhed og kropsidealer, og for nogle er hendes proportioner noget nær det ypperste, en ung kvinde kan drømme om.
Men hvorfor skulle man ville ligne en dukkefigur, som ikke har noget med virkeligheden at gøre? Læs hele svaret og se billeder af Barbie-pigerne hos Videnskab.dk

Barbie-proportioner er ikke menneskelige
Ukrainske Valeria Lukyanova er 28 år gammel. Valeria vil gerne ligne Barbie og er klar til at gøre alt i sin magt for at opnå sit mål. Hendes målrettede indsats har bragt hende massiv medieomtale – og med et taljemål på 50 centimeter, er hun da også kommet skræmmende tæt på. Barbies taljevidde ligger på 16 inches, hvilket svarer til lige omkring 40 centimeter.

Men det ér næsten en umulig opgave, Valeria har sat sig selv, fortæller ph.d. og postdoc Mia Lichtenstein:

»Barbie er ekstremt slank, hun har store bryster og meget lange arme og ben. Hendes dimensioner er absolut ikke normale for et menneske,« siger Mia Lichtenstein, som arbejder ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Syddanmark og blandt andet har forsket i træningsafhængighed.

LÆS OGSÅPiger med spiseforstyrrelser spejler sig i slanke modeller 

Barbies proportioner er helt ude af trit med virkeligheden, understreger Mia Lichtenstein, som arbejder med unge mennesker, der lider af spiseforstyrrelser, til hverdag. Hun har ikke selv forsket direkte i 'Barbie-syndromet', men er til gengæld lige kommet hjem fra en stor konference, som handlede om unges kropsbilleder og selvopfattelse. 

Barbie ville mangle leveren og kravle rundt
I 1996 udførte en gruppe australske forskere en undersøgelse, hvor de kunne konstatere, at det er de færreste kvinder, der kan prale af – eller græmmes ved – at komme i nærheden af Barbies mål.

Ved at oversætte Barbies højde og øvrige kropsproportioner til virkeligheden, og sammenligne disse med en gruppe virkelige australske kvinder, kunne de med en vis statistisk sandsynlighed fastslå, at det er omkring 1 ud af 100.000 kvinder, der har noget lignende Barbies mål.

LÆS OGSÅSpiseforstyrrelser påvirkes af familiens spisevaner 

Lidt mere realistisk er det tilsyneladende at komme til at ligne Barbies udkårne, Ken, som amerikaneren Justin Jedlica stræber efter. 1 ud af 50 mænd kan ifølge undersøgelsen bryste sig af at have et fysisk ydre, der kommer tæt på Barbies mandlige modstykke.

På Videnskab.dk kan du se, hvordan Barbies proportioner ville gøre livet til noget af en udfordring for et virkeligt menneske – hendes taljemål ville blandt andet tvinge hende til at skille sig af med et par organer, alt imens hendes tynde ankler og børnefødder ville nødsage hende til at kravle rundt på alle fire.

Man skal dog aldrig sige aldrig – verdensrekorden for verdens mindste talje ligger faktisk på 38 centimeter.

LÆS OGSÅMor og far skal blande sig i anoreksi 

Er det et misbrug at ville ligne Barbie?
For ukrainske Valeria Lukyanova er vejen til målet om at komme til at ligne en Barbie lige nu brolagt med lys. Og luft.

Det er nemlig de to ting, hun drømmer om at komme til at leve af med tiden. I februar måned meldte hun officielt ud til sine fans, at hun var begyndt at følge en tankegang ved navn 'breatharinisme', som netop går ud på at leve uden mad.

Dén absurde udmelding møder genklang hos Mia Lichtenstein, som ofte møder anorektiske piger i sit daglige virke.

»Det kunne være talt direkte ud af én af dem, at de kun ville leve af luft og lys, selvom det selvfølgelig er langt fra virkeligheden. De her unge pigers strategi i livet er at indtage så lidt som muligt, og de tænker, at 'bare min krop ser ud på en særlig måde, så bliver jeg lykkelig'.«

LÆS OGSÅTynde og sunde kan også få type 2-diabetes 

Forskerens kollega, klinisk lektor og overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital René K. Støving, bakker hende op.

Selvom en pige som Valeria selv påstår, at hun ikke lider af en spiseforstyrrelse, mener han, at unge pigers besættelse af at komme til at ligne en plastikdukke kan sidestilles med et misbrug.

»Man kan kun komme tæt på at se sådan ud, hvis det styrer rigtig meget af ens liv. Det er en tvangspræget tilværelse, og jeg mener i høj grad, at man kan kalde det et misbrug.«

Ønsket om hvepsetalje har negativ drivkraft
Som Rikke påpeger, er Valeria Lukyanova ikke den eneste, der har sat sig for at ville ligne legetøjets svar på Angelina Jolie. Olga Oleynik, i nettet bedre kendt som Valerias tvilling eller 'Dominica', har ligeledes viet sit liv og sin krop til at blive en levende Barbie.

LÆS OGSÅNormalvægtige og tynde kan have det værre end tykke 

Det samme gælder den amerikanske Blondie Bennet, som har brugt mange millioner – primært doneret af mandlige fans – på plastikoperationer for at få Linse Kessler-lignende bryster, en hvepsetalje og Botox-sprængklare læber.

Mia Lichtenstein mener, at tanken om, at et særligt fysisk ydre vil gøre pigerne lykkelige, udspringer fra en enorm utilfredshed med dem selv.

»Det handler i bund og grund om, at de ikke holder af sig selv, og det en ekstremt negativ drivkraft. Jeg tror ikke, at der er nogen af de her Barbie-piger, der har verdens største selvværd.«

Fakta: Hvis Barbie var en rigtig kvinde...
… ville hendes hoved være ca. 5 centimeter bredere end den gennemsnitlige amerikanske kvinde. … ville hun kravle rundt på alle fire, fordi hendes ankler er så tynde og hendes fødder på størrelse med et barns.
… ville hun ikke have plads til sine organer – særligt lever og tarm ville være umulige at passe ind – eftersom hendes talje er omkring 10 centimeter smallere end hendes hoved.
… ville hun være et sted mellem 2 og 3 meter høj. Barbies ben er 50% længere end hendes arme, hvilket er 30% mere end de gennemsnitlige kvindeben i virkeligheden.
… ville hun veje omkring 50 kilo og ikke have menstruation.

 Fakta:
I øjeblikket er den 24-årige tysker Michele Köbke godt i gang med at slå World Guiness Rekorden i verdens mindste talje.
Ved hjælp af et korset, som hun har båret dag og nat i snart fire år, er hun gået fra et taljemål på 63 til omkring 40 centimeter.
Til gengæld kan hun ikke længere spise almindelige portioner mad eller bevæge sig ordentligt rundt uden sit korset.

Fakta:
Andre Barbie-facts:
• Blondie Bennet har taget sin Barbie-besættelse skridtet videre end det rent kropslige. Hun er begyndt at gå til hypnoterapi for at sænke sin IQ. Hun ønsker - med egne ord – at blive 'lige så blank som Barbie'.
• I starten af 2014 trak Apple en app med navnet 'Barbie Plastic Surgery App' tilbage. Den gik ud på, at man kunne skære i og operere på en overvægtig kvindekrop, indtil den lignede Barbie.

Fakta:
Fænomenet ’Barbie’ opstod i 1959. Den amerikanske forretningskvinde Ruth Handler observerede, at hendes datter under leg ofte gav sine dukker voksenroller, men at dukkerne samtidig lignede nyfødte. Ruth lagde to og to sammen: Der måtte være et hul i markedet.
Og ganske rigtigt; i løbet af det første år alene blev Barbie-dukken solgt i 350.000 eksemplarer.