Troels Kløvedal: Jeg går ikke, jeg slentrer

Sejleren og historiefortælleren Troels Kløvedal ville hellere være fattig end at lave noget, der ikke interesserer ham. Denne sommer har han tilbragt i Grækenland med danske arkæologer

Troels Kløvedal, forfatter, langturssejler og foredragsholder.
Troels Kløvedal, forfatter, langturssejler og foredragsholder.

Jeg holder aldrig ferie...

jeg laver altid bare det, jeg synes er interessant. Det har jeg næsten altid kunnet leve af, og kunne jeg ikke det, så foretrak jeg at være fattig frem for at gøre alt muligt, som var uinteressant.

Jeg laver...

research til en film, jeg skal optage næste sommer. Den har arbejdstitlen ”Den græske kulturs historie. Fortalt fra Nordkaperens dæk”. Derfor tager jeg 10 dage til halvøen Peloponnes med min kone Else Marie Meldgaard. Når vi kommer til den sydlige del af halvøen omkring Sparta, kører vi til Athen igen, hvor jeg skal møde arkæologer fra Det Danske Institut, som i øjeblikket graver i Ætolien. Så for mig er det bare i gang med at lære det kyrilliske alfabet igen for at finde rundt med en GPS på vejene mellem de brændte sten.

Jeg husker min ungdoms somre...

som en stor ensomhed, fordi jeg ikke havde nogen steder at tage hen, da jeg stod i lære som skibselektriker. Men jeg fandt altid fred ved at hænge ud over en træstamme ved en skovsø og fiske efter salamandere. Naturen er den store læge, skrev forfatteren Jacob Paludan engang.

Jeg blev sendt på landet...

fordi mine forældre var skilt, og min mor skulle tage sig en uddannelse for at forsørge sine fem børn. Hun endte med en stilling som børnehaveleder på Grevinde Danner Stiftelsen i Jægerspris. Og der sang Nordskoven lige så højt, som havet senere skulle komme til at synge om frihed for mig.

Jeg går gerne...

en tur i skoven. Helst hver dag, jeg elsker at skifte havets blå farve ud med den grønne. Eller rettere: Jeg går ikke, jeg slentrer, og jeg kunne aldrig drømme om at løbe.

Jeg kan ikke...

komme i tanke om at ville gøre med livet anderledes, end jeg har gjort. Der er meget få ting i livet, jeg har fortrudt, men engang i mellem skulle man måske lige have tænkt sig om en gang mere, inden man sagde bestemte ord til andre. Jeg tror på karma læren om, at hvis man gør noget dårligt eller ondt, så vil det altid vende sig imod én selv. Som en boomerang, der vender tilbage. Men man skal også have sine meningers mod, selvom det har sin pris at sige fra. En ordentlig mand skal kunne se sig selv i spejlet om morgenen.