Der er 37 versioner af familien Danmark

Hvilen type kernefamilie er du? Og hvor udbredt er din families sammensætning? Det kan du finde ud af i grafikken

Der findes både fællesbørn, særbørn og delebørn i Danmark.
Der findes både fællesbørn, særbørn og delebørn i Danmark. Foto: Emil Hougaard/ Ritzau Scanpix/ modelfoto

Hvad kendetegner de i alt cirka 789.000 børnefamilier i dagens Danmark? Den mere statistiske del af svaret på det spørgsmål finder man hos Danmarks Statistik, hvor man i dag opgør de danske børnefamilier i hele 37 forskellige typer.

Den hyppigste familieform er stadig mor, far og børn. De udgør 434.000 af børnefamilierne. På andenpladsen finder man de enlige mødre, som der er 117.000 af, mens der på tredjepladsen er såkaldte samværsfædre. Dem er der 89.000 af.

Danmarks Statistik har kortlagt familietyperne på denne måde siden 2008, og de 37 forskellige familieformer er det maksimale antal kombinationsmuligheder, der eksisterer ud fra den danske lovgivning i dag, hvor det er muligt for to personer at have forældremyndigheden over et barn og for en enkelt person at have én enkelt bopælsadresse. Derfor er der også stor forskel på, hvor store grupperne inden for de 37 forskellige former er.

Den mest sjældne familieform består af en far og en mor med fællesbarn, hvor faderen og moderen desuden hver har børn fra tidligere forhold, der bor hos dem, og hvor moderen desuden har et såkaldt samværsbarn. Altså et barn fra et tidligere forhold, der kommer på besøg. Den konstellation udgjorde i 2014 i alt 24 familier.

Grafik: Før musen hen over diagrammerne for at se de præcise tal