Xinxin: ”I tror, I er forkælede, men er det faktisk ikke”

Danskerne er slet ikke så forkælede, som de opfører sig. Derfor kræver de ofte de forkerte ting og handler selvdestruktivt, mener den kinesiske tv-vært, forfatter og samfundsrevser Xinxin Gudbjörnsson

Xinxin Gudbjörnsson, der er født i Kina, mener, at danskerne er privilegerede, men beklager sig over de forkerte ting.-
Xinxin Gudbjörnsson, der er født i Kina, mener, at danskerne er privilegerede, men beklager sig over de forkerte ting.- . Foto: Paw Gissel.

Ved første øjekast får danskerne meget forærende: velstand, velfærd, sikkerhed, demokrati, styr på tingene. Men kigger man lidt nærmere efter, er de slet ikke så forkælede, siger kinesiske Xinxin Gudbjörnsson. Hun er de seneste år blevet kendt blandt andet som skrap lektiecoach i tv-programmet ”Xinxin og de fortabte indvandrere” og som samfundsrevser i programmet ”Sådan er danskerne”.

Eksempler på vores misforståede selvtilfredshed er der nok af, mener hun. Tag bare de arbejdsløse. Er det forkælet at få penge af staten, selv-om man ikke arbejder for dem? I Kina har man jobgaranti. Har man ikke et job, kan man gå ned på kommunen og bede om et. Kan man ikke lide det, man får, kan man bede om et nyt. Det er da langt mere privilegeret end at skulle igennem det ofte ydmygende sociale system i Danmark, påpeger hun.

Eller tag de studerende: Er det forkælet, når de klager over ikke at få nok i SU, mens det i resten af verden er normalt selv at betale for sine studier? Tja, i andre lande klager man over, at kvaliteten af studierne ikke er god nok, og det er da værre.

Men måske værst af alt, så er danskerne et langt mere behagesygt folkefærd end alle andre folk, Xinxin Gudbjörnsson har mødt. Vi gør mange selvdestruktive ting for at være vellidte, og det er da ikke særlig forkælet, siger hun.

”Problemet med, at danskerne tror, de er så forkælede, er, at det faktisk får dem til at opføre sig forkælet på en meget uhensigtsmæssig måde. I brokker jer eksempelvis utrolig meget og gerne over det forkerte. Derfor udnytter I ikke fuldt ud, at I eksempelvis arbejder ret lidt, har gode muligheder for at leve sundt og lever i et samfund, hvor det ofte nytter at klage,” siger hun.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at de studerende ikke føler det store ansvar for deres egen langsigtede læring og kræver mere og bedre undervisning. I stedet fokuserer de på kortsigtede krav om blandt andet SU og andet, der ikke direkte har med studiets indhold at gøre. På arbejdspladsen finder alt for mange sig i urimelige chefer, fordi de tror, de er forkælede ved bare at have et job. Og i det hele taget stresser danskerne sig selv, fordi de føler, de skal udnytte deres forkælede liv. Så bager de speltboller og arbejder sent, selvom ingen af delene giver dem et bedre liv.

”Det er meget slående, hvor mange ting danskerne gør, for at andre skal se dem og holde af dem. Hvis man ikke kan fortælle om det på Facebook, gør man det ikke. I Kina er man mere optaget af at gøre det, der føles godt,” siger Xinxin Gudbjörnsson og sender en opsang af sted:

”Danskerne har om nogen muligheden for at have det rigtig godt med sig selv, men alt for mange forplumrer det, fordi de er så optaget af at behage, blive set og brokke sig. På den måde er I forkælede!”.

Foto: Kim Schou