Prøv avisen

Aldrig alene

Nenia Zenana. – Foto: Jacob Christian Hansen.

Nenia Zenana kan fra i morgen opleves i programmet Maestro på DR, hvor hun underviser kendte i at dirigere

Hvad er din største bedrift?

At jeg har lært at elske og at blive elsket. Det er noget af det sværeste, jeg har givet mig i kast med, men når det lykkes, så er der mange ting, som bliver meget nemmere. Jeg tror på en kærlighedskilde, som er så stor, at den aldrig vil kunne løbe tør, så vi har ikke grund til at sprede dårlig energi, men kan have en kærlighedsfuld tilgang til de mennesker, som vi lever sammen med, hvad enten det er ens venner, familie eller kvinden ved kassen i supermarkedet.

LÆS OGSÅ:  Himmel og jord rører hinanden

Hvad er elendighed for dig?

Når mennesker er så fulde af frygt, at de kommer til at lade deres dårlige energi gå ud over andre. Det er desværre noget, jeg ser ske alle steder blandt andet på universitetet, hvor mange oplever et stort pres og usikkerhed i disse år med gentagne besparelser. Men jeg mærker det også i valgkampen. Meget ofte er den dårlige energi grundet i en personlig frygt.

Hvad er dit forhold til tro og religion?

Det er der altid. For mig er troen et indlysende fundament i mit liv, som er lige så indlysende som det, at jeg trækker vejret og kysser min mand. Jeg kan af og til være bange og ensom, men jeg ved, at jeg aldrig er alene, for jeg har en blind tillid til, at jeg er i hænderne på en, der er større end mig. Mit livs veje kan synes mærkelige, men jeg tror på, at der er en mening med mit liv. Jeg ved ikke, om jeg vil kalde mig kristen, selv om jeg godt er klar over, at det egentlig er det, jeg er. Jeg vil hellere sige, at jeg tror på Gud, for den tro ved jeg holder hele vejen. Desværre klæber der en masse problematiske begreber til ordet kristen i en dansk sammenhæng.

Hvilken dyd er den vigtigste?

For mig er kærlighed og fravær af frygt de vigtigste dyder. I sin rene form tror jeg, det vil lede til alle de andre værdier, som jeg sætter højt: fred, liv, frihed, sandhed, grøde, glæde, plads, respekt, tro, håb, tillid og lys.

nygaard@k.dk