Prøv avisen

Amerikanske mødre kvitter karrieren

- Jeg kunne ikke bære tanken om at skulle aflevere ham hver morgen. Jeg vil opleve hvert vågent øjeblik med ham, siger Dianne Palmieri, der går hjemme med Christopher på snart to år. (Foto: Anne Westh)

HUSMODERENS ARV: Velstillede hvide mødre i USA dropper i stigende grad karriereræset for at kunne hellige sig deres børn

Dianne var vant til en stresset arbejdsdag. Som afdelingsleder på et Mariott-hotel holdt hun styr på 10 ansatte. Hun havde ansvaret for alt fra roomservice til gæsteklager. Det blev til en lang arbejdsdag. Diannes mand, Frank, havde også travlt. Han var økonomidirektør på et hotel og havde samme opslidende arbejdstider.

Men meget ændrede sig, da Dianne blev gravid. Dianne og Frank besluttede, at Dianne skulle sige sit job op.

- Det vigtigste for os var, at en af os kunne være sammen med vores barn hele tiden og guide ham i hans udvikling, siger den 33-årige Dianne Palmieri.

Sønnen Christopher fylder to år i næste måned, og familien bor i et pænt lille forstadskvarter i Pittsburgh i staten Pennsylvania.

- Vi måtte skære ned på vores forbrug for at klare det økonomisk. Vi går ikke så tit på restaurant mere. Men vi indså, at det faktisk ikke betød så meget. Det vigtigste var, at vi kunne være sammen med Christopher.

Tid til familielivet

Dianne er blot en af de mange amerikanske kvinder, der har valgt at bytte en stressende karriere ud med et mere roligt familieliv. Tal fra de amerikanske myndigheders statistiske kontor, U.S. Census Bureau, viser en tendens til, at flere kvinder forlader arbejdsmarkedet, når de får børn. I 2000 kunne man for første gang konstatere, at der var sket en betydelig nedgang i antallet af kvinder på arbejdsmarkedet med et barn under et år.

De seneste tal fra 2002 viser, at tendensen har bidt sig fast. I 1998 var 59 procent af kvinderne på arbejdsmarkedet, i 2000 og 2002 var det 55 procent.

- Mellem 1998 og 2000 var det primært hvide gifte kvinder med en højere uddannelse, der forlod arbejdsmarkedet, fortæller Martin O'Connell, der er leder af afdelingen for familiestatistik på U.S. Census Bureau.

På det tidspunkt var den amerikanske økonomi stadig stærk, jobmarkedet så godt ud, og derfor havde flere familier råd til at lade moren gå hjemme med børnene.

- Fra 2000 til 2002 skete der imidlertid noget nyt. I denne periode var det sorte mødre og mødre med ingen eller en dårlig uddannelse, der trak sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Netop i disse år gennemlevede USA en økonomisk krise. Så en mulig forklaring på udviklingen kan være, at sorte og dårligt uddannede mødre mistede deres job og som et alternativ valgte at gå hjemme med børnene.

Statistikkerne fortæller om de kvinder, der allerede har taget springet hjem til familien. Men herudover viser flere tendensundersøgelser, at mange flere kvinder har en drøm om at blive hjemmegående, hvis ellers de økonomiske og praktisk rammer var til stede.

Spørgsmålet er, hvad der er ved at ske blandt de amerikanske kvinder. Siden 1950'erne er de i massivt tal kommet ud på arbejdsmarkedet, har fået bedre job og mere i løn. Er de nu ved at dreje om på hælen og vende tilbage til kødgryderne?

Nej, siger eksperterne på området. Men i de seneste år er der kommet øget fokus på familieværdierne.

- I dag er kvinder typisk ældre, når de bliver mødre. Så når de endelig får børn, vil de også have mulighed for at være mest muligt sammen med dem, siger Ellen Galinsky, der er leder af organisationen Families and Work Institute i New York.

- Samtidig er der blevet øget opmærksomhed omkring, hvor vigtigt det er for børnene at tilbringe især de første år sammen med forældrene. Og de fleste job er i dag så krævende og stressende, at det er svært at kombinere rollen som karrierekvinde og ansvarsfuld mor.

Organisationen Family and Home Network, der støtter hjemmegående husmødre over hele USA, mener, at udviklingen har været undervejs længe.

- Tidligere har der eksisteret misforståelser omkring, hvad små børn egentlig havde brug for. Men i dag får vi i stigende grad læger og andre fagfolks ord for, at børn har et fysisk og følelsesmæssigt behov for at være sammen med deres forældre, siger Cathy Myers, der er leder af Family and Home Network.

- I dag er der stadig ikke nok information til kvinder om tilværelsen som hjemmegående. Piger bliver opdraget til at skulle præstere. Og der bliver ikke lagt megen vægt på budskabet om, at det også er vigtigt at opdrage og tage sig af et barn.

Til trods for at mange nybagte mødre nyder deres rolle i hjemmet, så mangler der alligevel noget for dem. Det er svært at forvandle sig fra en karrierekvinde til en hjemmegående husmor. Det måtte Dianne Palmieri også erkende.

- Jeg havde virkelig lyst til at gå herhjemme, men nogle gange måtte jeg bare ud. Jeg følte, at hjemmets fire vægge var ved at spærre mig inde.

Dianne fik has på sin ensomhed ved at starte en mødreklub i sit lokalområde. Det begyndte i efteråret 2002 med blot en håndfuld mødre, og i dag er der 30 mødre og endnu flere børn. De fleste kvinder kommer fra en karrieretilværelse: De har kvittet gode job som lærere, sygeplejersker, salgsrepræsentanter eller marketingskonsulenter. Mødreklubben mødes typisk et par gange om ugen for at gå i zoologisk have, besøge en brandstation, lege på en legeplads eller læse højt af en bog. En aften om måneden er reserveret kun til mødrene, så de kan mødes uden deres børn for gå på restaurant eller se en film.

Mødreklubben i Pittsburgh er kun en del af et netværk af mødreklubber kaldet International MOMS Club. Og ud over hele USA findes der endnu flere nationale organisationer, hvor hjemmegående mødre har organiseret sig i lokale grupper. En af dem er Mocha Moms, som er et specielt netværk for sorte mødre.

Men for nogle mødre er end ikke en mødreklub nok. De begynder at kigge på mulighederne for at arbejde og drive lidt forretning derhjemmefra, mens de passer børnene.

Sådan var det også for Dianne Palmieri. Hun har startet firmaet Children's Cooking Connection, der tilbyder madlavningskurser til børn.

Hun tager ud til private hjem, institutioner eller børnefødselsdage for at lære børnene at lave hjemmelavet pizza eller cookies. Andre steder i USA sidder mødre derhjemmefra og arbejder som telefonsælgere, sekretærer, fundraisere eller computerprogrammører.

Mens de amerikanske mødre gør deres bedste for at få børnepasning og arbejde til at hænge sammen, så er der blandt familieorganisationer og eksperter en udbredt utilfredshed med, at amerikanske politikere og virksomheder ikke gør mere for at lette kvinderne i deres dobbelt-rolle.

Barselsorlov

Typisk har en hvid og veluddannet kvinde i et godt job 12 ugers barselsorlov - seks uger med løn og seks uger uden løn. Det er muligt at tage forældreorlov, men tilbuddet benyttes kun i meget begrænset omfang.

- Mulighederne for forældreorlov bør forbedres, så det bliver et reelt tilbud for alle. Samtidig er det nødvendigt at forbedre kvaliteten i daginstitutionerne, så man modsat i dag kan levere kvalitetspasning, siger Anita Garey, der er lektor i sociologi på University of Connecticut.

Ellen Galinsky fra Families and Work Institute peger især på, at mulighederne for deltidsarbejde bør forbedres.

- I dag er der alt for få gode deltidsjob. Det burde ikke være sådan, at en kvinde var tvunget til at vælge mellem arbejde og børn, siger hun.

- Enkelte firmaer er begyndt at tilbyde deres kvindelige medarbejdere mulighed for flere års orlov, så de kan holde forbindelsen til firmaet, mens de går derhjemme med børnene. Og det håber vi at se mere af i fremtiden.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk