Antabus fastholdt ham i druk

DE SVAGESTE: Bjarne Christensen fik antabus første gang som 18-årig, og siden fulgte utallige men forgæves medicinske behandlinger. Først da han blev tilbudt samtaleterapi, blev han ædru

Hver morgen beder 41-årige Bjarne Christensen om at få endnu en ædru dag, og når dagen er omme, falder han på knæ igen og takker for, at det lykkedes også i dag.

Indtil videre er hans bønner blevet hørt i to et halvt år, og Bjarne Christensen håber, at han vil forblive ædru resten af livet, for han har om nogen betalt prisen for mange års druk.

Hans far døde af druk for tre et halvt år siden, og selv begyndte han første gang at drikke, da han var 11 år og gik til klassefester. Som 18-årig kom han i slagsmål, og betingelsen for ikke at blive meldt til politiet var at tage antabus, så det gjorde han, lykkeligt uvidende om at det var første af utallige forsøg på at blive ædru. Som 30-årig fik han en søn, men forholdet til moderen røg umiddelbart efter fødslen, og siden har han hverken set hende eller sønnen.

Efter bruddet med kæresten fik han en ny, som var alkoholiker som han selv, og efter syv et halv års turbulent samliv, døde hun af druk i 1997. Og i en periode på fem år røg han ud og ind af fængslet, fordi han kom i slagsmål og stjal med arme og ben, når han var på »turne«, som han selv kalder sit misbrug.

Nej til løsladelse

- I Kriminalforsorgen tilbød de mig, at jeg kunne blive løsladt før tid, hvis bare jeg tog antabus, men jeg sagde nej tak og sad tiden ud, for jeg vidste, at antabus ikke virker. Man skal drikke det to gange om ugen opløst i et glas vand, og så bliver man krydset af på et stykke papir. Men man kan bare gå ud og kaste op bagefter eller tage høfebermedicin. Det ophæver virkningen af antabusen, siger Bjarne Christensen.

Han har helt fra sine unge dage erkendt, at han havde et alkoholproblem og også forsøgt selv at styre sit forbrug ved at opstille regler om at holde sig til øl eller hvidvin. Han ønskede inderligt at overtage kontrollen, og det var også årsagen til, at hans antabusbehandlinger mislykkedes gang på gang.

- Når jeg havde fået antabus i tre- fire dage var jeg ædru og følte, at jeg havde kontrol, og at det gik godt. Så droppede jeg pillerne, og så røg jeg på turne igen, siger Bjarne Christensen.

Han har oplevet flere gange at blive indlagt på psykia-trisk skadestue, fordi han var sanseløst beruset. Hver gang er han blevet afruset medicinsk, og derefter blevet udskrevet med antabus.

- Antabus hjælper slet, slet ikke og kan under ingen omstændigheder stå alene. Af de mange gange, jeg har været i antabusbehandling, er det kun en enkelt gang, jeg samtidig blev tilbudt samtaleterapi, siger Bjarne Christensen.

Han undrer sig over, at samfundet i 20 år spiste ham af med antabus, og ud over den høje pris han selv har betalt for sit lange misbrug, har andre, blandt andre de mennesker, Bjarne Christensen har slået ned, betalt en alvorlig pris for, at han var alkoholiker.

Minnesota-kur

- Hver gang jeg er blevet dømt, er det i retten blevet nævnt, at jeg drak, så synes jeg, det er mærkeligt, at Kriminalforsorgen ikke går ind og kigger på hvorfor og forsøger at hjælpe mig med at komme ud af mit misbrug, siger Bjarne Christensen.

Efter endnu en druktur, hvor Bjarne Christensen reelt forsøgte at drikke sig ihjel, besluttede han sig for at blive ædru. Han ringede til sin sagsbehandler, der foreslog Minnesota-kuren, som ikke er medicinsk, men derimod går ud på, at man ved hjælp af intensiv samtaleterapi får alkoholikeren til at erkende sin sygdom, som druk kaldes i Minnesota- regi. Forløbet varede i ni uger, men i dag kan Bjarne Christensen se, at han ikke for alvor i forløbet accepterede, at han ikke selv kunne styre sit alkoholforbrug, så han måtte igennem et tilbagefald på knap et år og en fornyet Minnesota-kur, før han for alvor blev ædru.

Bjarne Christensen er i dag i gang med en uddannelse til afhængighedskonsulent, fordi han ønsker at hjælpe andre med at blive fri af deres misbrug.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Tema

De svageste

Kristeligt Dagblad tager i dag hul på en serie om de svageste i Danmark.

Den nye regering har peget på fem grupper, som den vil sætte ind over for nemlig narkomaner, prostituerede, hjemløse, psykisk syge og alkoholikere, og sommeren igennem vil Kristeligt Dagblad sætte ansigter på de mennesker, ministeren taler om. Dette er anden artikel i serien. Tidligere artikler er bragt mandag 15. , 17. og 18. juli.