Prøv avisen

Bag Faderhusets mure

I bogen "Hvad min taske gemmer" tager forfatteren Sophia Evensen os med ind bag murene i et lukket kristent samfund, der har tydelige paralleller til den omstridte organisation Faderhuset, som hendes mor, Ruth Evensen, leder. Det var Faderhuset, som købte grunden Jagtvej 69 på Nørrebro i København, hvor det gamle Ungdoms-huset lå, før det blev revet ned i 2007. I dag er der kun graffiti, skrald og en efterladt barnevogn tilbage på grunden. -- Foto: Leif Tuxen.

I bogen "Hvad min taske gemmer", der er baseret på fiktion og fakta og udkommer i dag, sætter forfatter Sophia Evensen fokus på, hvordan det er at leve i et lukket religiøst samfund som Faderhuset. Hun er datter af Faderhusets leder, Ruth Evensen

En slidt mørkeblå barnevogn, der er fyldt op med skrald og en gammel radio, står efterladt på den tomme plads. Barnevognen er det første, blikket fanger, når man skuer ud over det sted – Jagtvej 69 på Nørrebro i København – hvor det gamle Ungdomshuset i sin tid lå. Det er den grund, som den omstridte kristne organisation Faderhuset købte i 2001 for fem år senere at rive huset ned og derved sætte gaderne i brand i flere uger.

På mange måder fortæller den tomme plads med konservesdåser, skrald og et par gamle møbler historien om og udviklingen af en kristen organisation, der for et par år siden troede, at den skulle have afgørende indflydelse på menneskers liv og på værdierne i samfundet, men som i dag lever et yderst tilbagetrukket liv på Bandholm Hotel på Lolland. Ligesom pladsen stort set er tom, er der heller ikke mange medlemmer tilbage af Faderhuset. For omkring halvdelen faldt fra, da organisationen rykkede sydpå til Lolland-Falster kort efter nedrivningen af Ungdomshuset.

En af dem, der har brudt med Faderhuset, er Sophia Evensen, datter af Ruth Evensen, Faderhusets leder. I dag udkommer Sophia Evensens bog "Hvad min taske gemmer" – en opdigtet novelle baseret på hændelser i Faderhuset.

– Når jeg står her og ser på grunden Jagtvej 69, tænker jeg på, hvor manipulerende Ruth er. Hun sagde, at hun havde en vision med stedet. Men det hele handlede kun om magt. Hun ville have et centralt sted, som symboliserede hendes magt, siger Sophia Evensen, der er 32 år og bor i Los Angeles i Californien med sin mand.

Bogen er den anden bog, som hun har skrevet om Faderhuset, og denne gang er historien bygget op af fakta og fiktion. Sophia Evensen afviser, at denne fortællestil kan gøre folk endnu mere forvirrede omkring, hvad der er op og ned – sandt og falsk – i det billede, der er blevet tegnet af Faderhuset de sidste år. Hun har valgt at skrive det som en novelle med opdigtede personer, der har tydelige paralleller til dem, vi i forvejen kender fra Faderhuset, ligesom hele den kronologiske livsfortælling om Faderhuset minder meget om den fortælling, som hun beskriver i bogen, hvor Faderhuset er blevet til "Fællesskabet" og Ruth til "Moder".

– Jeg skriver på den her måde, for at folk bedre kan få indblik i, hvordan der er bag murene. På den her måde, føler man, at man selv er til stede, og man kan bedre forstå, hvorfor folk havner i en sekt, siger Sophia Evensen og lader sit blik falde på de graffitimalede mure, der står tilbage og indrammer den tomme plads på Jagtvej 69.

Bogens historie om det, der foregår bag Faderhusets mure, rummer flere ubehagelige historier om manipulation og magtmisbrug. Blandt andet historien om åndelige fødsler i bogens næstsidste kapitel. Her bliver forholdet mellem Moder og et af Fællesskabets voksne kernemedlemmer, Daniella, fremlagt, og det bliver beskrevet, hvor grænseoverskridende Moder er. I bogen har Moder fået en idé om, at Daniella skal fødes åndeligt, så hun kan blive Moders åndelige datter. Det foregår, mens andre medlemmer står i en kreds omkring dem og beder og taler i tunger, mens Daniella bliver placeret mellem Moders ben, der så gennemgår en seks timer lang "fødsel" med simulerede ve-lignende smerter. Det slutter med, at Moder trækker Daniella op til sit bryst – som var det en rigtig fødsel:

""Sig efter mig Daniella! Jeg tilhører Moder for evigt. Jeg er hendes barn! Hurtigt!" Hun vuggede Daniella frem og tilbage ved hjælp af underlivet. "Sig det!" kommanderede hun. Daniella var bleg som et lagen og kunne ikke få ordene ud. "Sig det nu!" skreg Moder."

Sådan står der i bogen. Forfatteren understreger i interviewet, at hun ikke selv har været til stede ved de åndelige fødsler, men ifølge hendes oplysninger, er det sket i virkeligheden i Faderhuset. Men hendes pen har haft frit løb til også at pynte på sandheden. For selvom bogen, ifølge Sophia Evensen, tager vigtige og sande emner op, er det også fiktion, forklarer hun:

– Pointen er at vise, hvor pervers Faderhuset og Ruth har været uden direkte at sige, at det er Faderhuset. Man følger hovedpersonerne og ser, hvordan medlemmerne overskrider deres grænser mere og mere, efterhånden som de bliver et større og større offer for hendes magt. Hun er et menneske, der udnytter deres hengivenhed til Gud, og hendes mål er at reproducere sig selv, så hendes tanker kan videreføres, siger Sophia Evensen.

Igen afviser hun, at læsere bliver endnu mere forvirret af, hvad der er rigtigt og forkert i sagen om Faderhuset, når fortællingen bevæger sig på grænsen mellem virkelighed og fiktion. Og hun mener ikke, det er uetisk ikke at bruge rigtige navne, når hun i hårde toner beskriver et religiøst samfund, der til forveksling minder om Faderhuset.

– Jeg vil gerne, at folk skal føle, hvordan livet er i en sekt, og hvad kontrol vil sige. Ruth er en åndelig forbryder. Hendes job skulle være at lede folk til Gud – ikke til sig selv.

Siden maj 2008 har Børns Vilkår sat fokus på børnemishandling i Faderhuset, og det har ført til flere politianmeldelser – blandt andet på baggrund af anklager fra tidligere medlemmer fra Faderhuset. Sagen drejer sig om 44 børn, der skulle være blevet udsat for alvorlig psykisk og fysisk omsorgssvigt og misrøgt i menigheden. Men politiet har, som omtalt i Kristeligt Dagblad, for nylig droppet sagen mod den kontroversielle organisation og også mod Evangelist, fordi der tilsyneladende ikke er grundlag for at rejse sigtelse.

Det ærger Sophia Evensen, at det i dag er svært at straffe mennesker for psykiske overgreb.

– Jeg tror ikke, folk forstår det psykologiske aspekt af det her. For mig er det vigtigste at sætte fokus på den psykiske terror, siger hun.

Da sagen var oppe at vende sidst, og Kristeligt Dagblad i marts interviewede Ruth Evensen, mente lederen, at der med politisagen var tale om en smædekampagne fra tidligere medlemmer.

– Det er typisk for en sekt at sige, at man mener, hele verden er imod en. Det var ikke en smædekampagne, men en afsløring, der afdækker de sande forhold, siger Sophia Evensen.

Religionssociologer påpeger ofte, at man som afhopper af en sekt eller et religiøst lukket samfund har brug for at skabe en ny identitet. Og det kan ske ved, at man skaber en stærk modidentitet til det, man engang var en del af, ved at tage ekstra skarp afstand fra det. Sophia Evensen har også tidligere sagt, at hun ikke havde nogen identitet, da hun brød med Faderhuset. Men hun afviser, at hun med sin nye bog pynter på sandheden for at opbygge en ny identitet.

– Jeg kan godt se, at andre fra Faderhuset har haft voldsomt brug for at skabe en modstand, da de trådte ud. Men jeg har fundet min helbredelse ved at komme på afstand af Faderhuset – så jeg har haft tid til at finde mig selv. Jeg er videre og har ikke brugt mine bøger til en form for terapi eller identitetsdannelse. Men det ripper da op i alt, når jeg sidder og skriver. Samtidig giver det en ro, at jeg nu forstår, hvordan det hele er skruet sammen.

Nogle vil måske mene, at du skriver de her bøger for at tjene penge på din families tragiske situation. Er det rigtigt?

– Det, der er sket i Faderhuset, er alt for alvorligt og seriøst til, at jeg kunne finde på at lege med det og bare tænke på penge, siger Sophia Evensen, der denne gang udgiver bogen på sit eget forlag, Vind Forlag, i kommission hos forlaget Underskoven.

Ud over at give læsere en fornemmelse af livet i et lukket religiøst samfund vil hun også gerne slå fast, at den form for kristendom, der praktiseres i Faderhuset, er forkert:

– For mig er det vigtigt at sige, at det her er ikke rigtig kristendom. Det er sekterisk kristendom, siger Sophia Evensen.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk

Da Ungdomshuset blev revet ned i 2007, efter en beslutning taget af Faderhusets leder Ruth Evensen, efterlod det gaderne i bål og brand flere uger.