Prøv avisen

Bibelens bedste sider

Synne Garff (bagest) har skrevet bogen "Bibelen har ordet" sammen med Johannes Møllehave, og Nikoline Werdelin har tegnet til. Nikoline Werdelin er ateist, og Synne Garff er kristen, men på trods af deres forskellige baggrunde har de haft et underholdende og frugtbart samarbejde om bogen, som de beskriver som Bibelens ABC. - Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Bibelen er lige så relevant i dag, som den altid har været, men få kender dens budskaber. Det mener forfatter Synne Garff og tegner Nikoline Werdelin, der sammen med Johannes Møllehave har lavet bogen "Bibelen har ordet"

Der er ikke meget topmoderne bolig over Nikoline Werdelins lånte sommerhus på Vestsjælland. Den brune afskallede maling sender med ét en tilbage til 1970'erne, hvor gulligt tapet og den lysebrune læderstol var fast inventar i mange hjem. Her holder Nikoline Werdelin til om sommeren, da hun er et naturmenneske, selvom hun til daglig holder til i den tyske hovedstad, Berlin.

Hun er ikke kristen og betegner sig selv som ateist, men alligevel har hun sagt ja til at lave tegninger til "Bibelen har ordet", der udkom tidligere i denne uge, og som er skrevet af forfatter Synne Garff og præst Johannes Møllehave. Og selvom hun ikke tror på Gud, mener hun alligevel, at Bibelen kan hjælpe det moderne menneske på vej.

– Når jeg sidder her i det brune sommerhus, kigger jeg ud på den fantastiske natur. Men jeg kigger også over på det grønne sommerhus ved siden af, der har havudsigt, og hvor ville jeg dog gerne have den havudsigt. Den følelse hedder misundelse, men før jeg kan gøre noget ved den, er jeg nødt til at erkende, at jeg rent faktisk er misundelig. Bibelen kan hjælpe én til at rumme modsatrettede og tabubelagte følelser, siger hun og tilføjer, at hun først sent i livet har læst i Bibelen, blandt andet i forbindelse med sit teaterarbejde.

"Bibelen har ordet" skal fungere som en guide til bøgernes bog og indeholder uddrag fra Bibelen, der fortolkes af Johannes Møllehave. Synne Garff stiller spørgsmålene, som Johannes Møllehave svarer på. Nikoline Werdelin har lavet tegningerne, der alle relaterer til Bibelen, men som forestiller små episoder fra dagligdagen.

Det kunne være et menneske som Nikoline Werdelin, bogen henvender sig til, siger Synne Garff.

– Mange i min generation er kolosalt uvidende, når det kommer til Bibelen. Jeg er selv barn af 68-generationen. Mine forældre gav mig et solidt politisk fundament, men ville nødig pådutte mig en religiøs overbevisning. Så jeg manglede grund under fødderne, når det gjaldt kristendommen. Denne bog er til dem, der aldrig har læst Bibelen eller kun tittet lidt i den til konfirmationsforberedelse, siger Synne Garff.

Hun sidder sammen med Nikoline Werdelin på en hvid træbænk på terrassen foran det gamle sommerhus, hvor Kristeligt Dagblad har sat dem stævne for at tale om deres anderledes formidling af de bibelske tekster.

– Når jeg læser i Bibelen, slår det mig, hvor nærværende og moderne den bog i virkeligheden er. Vi kæmper de samme kampe og har de samme sorger, som mennesker altid har haft. Og jeg mener, at det er vigtigt at kende til budskaberne, da Bibelen jo uden sidestykke er den bog, der har betydet mest for vores kultur. Hele vores social- og sundhedssystem bygger i princippet på historien om den barmhjertige samaritaner, siger Synne Garff.

Hun takkede derfor hurtigt ja, da hun blev spurgt, om hun sammen med Johannes Møllehave ville formidle Bibelen til voksne.

Nikoline Werdelin har trukket det ene ben op under sig, så hagen næsten rører knæet, mens hun kigger skeptisk på Synne Garff. Det er tydeligt, at de to kolleger har haft diskussioner om tro og religion mange gange før.

– Jeg er hverken døbt eller konfirmeret og har haft en meget naturvidenskabelig opvækst. Hvis der lå en muggen ost i køleskabet, råbte min mor op, og den blev undersøgt under min fars mikroskop. Derfor sagde jeg til bogens forlægger, at hvis jeg skulle tegne, ville det blive, som jeg ser Bibelens begreber i en nutidsdanskers hverdag – altså ingen mænd i lændeklæder og sandaler på et kors, siger Nikoline Werdelin og tilføjer, at hun samtidig har en stor interesse i at lære Bibelen bedre at kende.

– Den er jo også fundamentet for min kultur og mit samfund, og for bare 10 år siden vidste jeg ikke, hvordan forholdet var mellem Det Nye og Det Gamle Testamente, siger Nikoline Werdelin.

Johannes Møllehave og Synne Garff satte sig sammen for godt halvandet år siden for at lave bogen, som de kalder en Bibelens ABC.

– Det er Johannes' fortolkning af de guddommelige dybe tekster. Han er jo selv en gudbenådet formidler og fortæller. Opbyggelig, vanvittig morsom og med en genial troldsplint i øjet. Uddelte man priser for moderne missionsvirksomhed, var han en oplagt kandidat – hvem kan gøre ham kunsten efter? Hvem kan gøre ham rangen stridig?

Nikoline Werdelin tilføjer, at det fra begyndelsen var meningen, at det skulle være en bog, der henvendte sig til den nærmest forudsætningsløse læser, hvis eneste reelle forudsætning var, at han eller hun bare gerne ville lære noget mere om Bibelen.

– Det er ligesom disse cd'er, hvor man får det bedste fra en sanger. Det her er de bedste sider af Bibelen, siger Nikoline Werdelin med et smil, mens Synne Garff nikker bekræftende.

Men både Nikoline Werdelin og Synne Garff ville mere med bogen.

– Med den her bog ville jeg gerne væk fra min optagethed af samtalekøkkener og beskæftige mig med samtalen, siger Nikoline Werdelin.

Efter hendes mening var hun i lighed med mange andre danskere begyndt at koncentrere sig alt for meget om det materielle. Det opdagede hun, før hun flyttede til Berlin og stadig boede i Hellerup, nord for København.

– Jeg begyndte at lægge mærke til, at når mine venner og jeg var samlet, så talte vi enormt meget om fliser. Berlin var et forsøg på at komme nær noget andet, blandt andet den tunge del af Europas historie. Og da min far døde for to år siden, begyndte en spirituel søgen. De spørgsmål, jeg begyndte at stille, kunne ikke besvares ved hjælp af fliser.

Med sine tegninger til bogen har hun forsøgt at tegne Bibelens begreber, så nutidige mennesker kan forstå dem.

– Jeg bruger høreapparat, og derfor er jeg rigtig god til at se ting omkring mig. Hvis man løfter tagene af de danske hjem, tror jeg, at man vil se Bibelens begreber på den måde, som jeg har tegnet dem, siger Nikoline Werdelin.

– Bibelen handler netop om det liv, vi lever med og mod hinanden, tilføjer Synne Garff.

– Verden forandrer sig, men det gør mennesket ikke i nær samme grad og tempo. Vi er i alt væsentligt, som vore forfædres forfædre var.

Nikoline Werdelin ser forsonligt på Synne Garff.

– Jeg har lært meget af at tegne til bogen, og jeg forstår bedre nu, hvorfor jeg har så meget glæde af at tale med troende mennesker. Naturen er min højere magt, og sætningen "det eneste, du bør vide om den højere magt, er, at det ikke er dig" er sand.

fogsgaard@kristeligt-dagblad.dk