Prøv avisen

Bliv dog skilt på en ordentlig måde

INTERVIEW: Børnene behøver ikke at lide, når forældrene skilles, hvis mor og far anstrenger sig, mener skuespilleren Lisbet Dahl, der selv er skilt flere gange

- Man kan bringe sine børn helskindet gennem en skilsmisse. Jeg tror, jeg var det første lykkelige skilsmissebørn dengang i 1950'erne. Jeg har selv praktiseret det over for mine egne børn, og nu forsøger jeg at lære mine eks-svigerbørn det, forklarer skuespilleren Lisbet Dahl.

Og hun ved, hvad hun taler om. Da hun var tre år, blev hendes forældre skilt, og da hun selv blev voksen, var det ikke kernefamilien, hun havnede i. Som purung fik hun hurtigt tre børn med tre forskellige mænd. Det var hver gang stor forelskelse, men ingen af mændene havde hun lyst til at flytte sammen med. Hun blev gift første gang som 24-årig, ægteskabet varede seks år, men det førte ikke til børn. Siden blev hun viet med skuespilleren Preben Kaas, og ham fik hun heller ingen børn med. Det var først med den tredje ægtemand, at barn nummer fire kom til, og da det ægteskab sluttede, blev hun gift en fjerde gang og fik sit femte og sidste barn, der i dag er 13 år. Dette forhold holdt imidlertid heller ikke, og de blev skilt, da sønnen var halvandet år. I dag er hendes to ældste børn også fraskilte, så Lisbet Dahl er i dag noget, der ligner ekspert på området. Det har hun taget konsekvensen af, og i fjor udgav hun bogen »Hjælp når du skal skilles«.

- Voksne må selv om, hvad de gør med deres liv, men det gælder ikke, når der er børn. Der er altid et barn, der betaler prisen, fordi forældrene ikke kan finde ud af det, og det er ved Gud synd for de børn. Man må gøre alt for at være dygtig, så barnet ikke opdager, at mor og far er sure på hinanden, siger Lisbet Dahl.

For børnenes skyld

Selv betegner hun sig som modstander af skilsmisser og understreger, at det er vigtigt, at man kæmper for ægteskabet. Alligevel er hun gang på gang selv endt i en skilsmisse, fordi forholdet ikke kunne bære, og så er det med at komme ud af det på en god måde for børnenes skyld.

- Det skylder du simpelt hen dine børn, og derfor må du ikke bruge børnene og lade det gå ud over dem, fordi du selv er såret. Det kan være svært, og så gælder det om at spille komedie. Når far kommer og henter barnet, og den nye dame sidder ude i bilen, skal man smile sødt og ønske barnet en god weekend hos far og den nye kæreste. Når de så er ude af døren, kan man gå ind igen og råbe, skrige og smadre noget, men vælg noget af det billige at slå itu. På samme måde mener jeg, at forældrene er forpligtigede til at holde den første jul efter skilsmissen sammen. Det er jo for børnenes skyld, at vi fejrer jul, og så må man tage sig sammen i de tre timer, det varer. Det er faktisk ikke så svært, og alt andet er i hvert fald uacceptabelt, siger Lisbet Dahl.

Hun har den regel, at hun vælger for børnene, når de er helt små, hvordan de skal bo, og de bliver ikke tvunget ud i deleordninger med en uge hvert sted, så længe de er små. Men når børnene bliver seks, otte eller 10 år, kan man begynde at pejle sig ind på, hvad de har lyst til og give dem lov til det.

- Der er nogle, der behandler børn som små voksne, men når de er små, vælger jeg for dem. Derfor holder mine børn jul hos mig, når de er små, der er også så mange børn her og mange traditioner. Når de er store og har lyst til at holde jul med deres far, må de gerne det. Jeg er selv vokset op med dobbeltjul hele min barndom. Det var fantastisk, og det gælder om at vende det om og se positivt på tingene, siger Lisbet Dahl.

Derimod har hun det svært med de børn, der er nødt til at holde to konfirmationer, fordi forældrene ikke kan være i stue sammen eller ikke kan invitere fars nye kone med til sit eget bryllup, fordi moderen ikke kan udstå synet af hende.

- Jeg har selv stået i sådan en situation, og så er der ikke andet at gøre end at invitere alle, og så må de selv om, de vil komme og kan være i samme stue.

Nyt familiemønster

Lisbet Dahl er lige kommet hjem fra ferie, som hun tilbragte sammen med sin ekssvigerdatter, tre børnebørn og sine egne to yngste børn. Hun har også præsteret at holde jul sammen med sin nye mand, dennes ekskone og sin egen eksmand. Igen for børnenes skyld. Og for nylig blev barnebarnets fødselsdag fejret efter alle kunstens regler.

- Så var der både barnets mor og far, selvom de er skilt, alle bedsteforældrene, papsøskende, onkler og tanter. Det var en skøn fødselsdag og en meget stor fornøjelse, siger Lisbet Dahl.

Hun mener, at hendes egen livsform er et udtryk for et helt nyt familiemønster, hvor vi godt nok bliver gift med den eneste ene, som dog ofte efterfølges af den eneste anden og tredje. Også den unge generation lever sådan, selv om de bliver gift som aldrig før.

- Jeg tror, det er alt det der skilsmisserod, der gør, at folk holder det helt store kirkebryllup. For at føle sig mere tryg og det føles også psykisk anderledes at være gift frem for blot at bo sammen. For nogle fører det til noget godt, mens trygheden for andre giver angst. Men de mange skilsmisser betyder, at man ikke har nogen at blive gammel med. Jo, en anden eller tredje mand, men ikke én, man har levet med hele livet og haft fælles oplevelser med, og det er virkeligt et tab, siger Lisbet Dahl.

Hun mener, at skilsmissebølgen vender på et tidspunkt, og at der kommer en modreaktion i form af færre skilsmisser og flere stabile kernefamilier, men ind til videre er der ikke udsigt til et sådant skifte. Heller ikke i hendes egen familie.

- Der er da nok noget om, at skilsmisser går i arv, men mine børn er selv ansvarlige for deres skilsmisser, for ethvert menneske er ansvarligt for sig selv. Det er da rigtigt svært, når ens egne børn skal skilles, og jeg tænker jo straks på de stakkels børnebørn. Åh nej, så er det synd for børnene, tænker jeg. Men mine børn har oplevet, at man kan blive skilt på en god måde, og til mine svigerbørn har jeg givet gode råd om, hvordan de undgår, at det rammer børnene, siger Lisbet Dahl.

- Det kræver rummelighed at leve på denne her måde. Der er lidt flere, som kommer ind og ud af døren, og man skal huske flere fødselsdage. Men det er alt sammen meget nemmere end at bekrige hinanden efter skilsmissen og meget bedre for børnene.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Blå bog

Lisbet Dahl

Født 9. april 1946 og datter af skuespillerparret Toni Biering og Helge Dahl. Uddannet skuespiller fra Aalborg Teater. Har særligt arbejdet for Privat Teatret og Grønnegårds Teatret. Lisbet Dahl er dog mest kendt for sit revyarbejde i Cirkusrevyen, hvor hun i mange år har været kunstnerisk leder, instruktør og skuespiller.

Lisbet Dahl har fem børn mellem 13 og 37 år og fire børnebørn. Hun har været gift fire gange, men lever i dag alene med sine to yngste børn.

Tema

Serie

Samliv i opbrud

Aldrig tidligere er så mange danskere blevet skilt som i dag, og andelen af papirløse par, der går fra hinanden, er endnu højere. I de kommende uger sætter Kristeligt Dagblad fokus på de brudte familier og konsekvenserne af de mange skilsmisser.

Læs også temaet ´Samliv i opbrud´ på www.kristeligt-dagblad.dk