Prøv avisen

Botox er ikke bare slik fra hylden

Unge kvinder skal ikke lege med Botox eller Restylane, mener skønhedsekspert og forfatter Charlotte Torpegaard. – Foto: Leif Tuxen.

Skønhedsekspert og forfatter Charlotte Torpegaard er bekymret over, at helt unge kvinder i stigende grad vælger at få kosmetiske indsprøjtninger

Magasiner om skønhed ligger i stabler, og kasser på stribe er fyldt med skønhedsprodukter. På hendes skrivebord med computeren står cremer og neglelakker inden for rækkevidde. 43-årige Charlotte Torpegaard er i sandhed et menneske, der går op i skønhed og velvære. Og eftersom hun arbejder hjemmefra, er produkterne flyttet med ind i den store og lyse lejlighed på Østerbro i København, hvor hun bor med sin kæreste, sin lille søn på to år og en bonussøn på 14 år.

Det er efterhånden 20 år siden, at hun blev en del af den danske skønhedsbranche. Hun har arbejdet for anerkendte kosmetikmærker som Elizabeth Arden og Givenchy og var i sin tid med til at starte modemagasinet Eurowoman. Hun er også forfatter til bogen Skønhed kommer indefra men lidt læbestift skader jo ikke, og så står hun bag en af landets mest læste skønhedsblogs ilovebeauty.dk på internettet, hvor hun skriver om tidens skønhedstendenser. Det var netop på sin blog, at hun for nylig kom med et opråb til helt unge kvinder, som i stigende grad vælger at fremme deres udseende med kosmetiske indsprøjtninger med Botox, Restylane eller andre af de såkaldte fillers. Et fænomen, der blandt andet breder sig blandt unge kvindelige bloggere.

Det drejer sig om helt unge piger, der på deres blogs og på tre linjer fortæller, at nu har de fået lavet deres læber, og om lidt skal de have en skinbooster-behandling med Restylane, der virker præventivt. En ung blogger anbefalede sågar sine læsere at gøre det samme, fordi det, som hun skriver, virker præventivt. Og det blev jeg faktisk rigtig ked af at læse. Jeg skal ikke stille mig til dommer over, hvad folk vælger, men jeg synes, at det er meget invasivt og voldsomt, når unge piger på 18-20 år vælger sådanne behandlinger, siger hun.

LÆS OGSÅ: Vi sprøjter os til en friskere udgave af os selv

Det kan godt være, jeg lyder som en sur gammel kone, og det er mig, der ikke følger med verden. Det kan godt være, at det simpelthen er her, vi er nu. At det ikke er øjenskygger og cremer, vi bruger til at virke mere modne og voksne. Det er Restylane og Botox, som er blevet indarbejdet til at være noget helt normalt nu. Det kom lidt bag på mig, siger Charlotte Torpegaard.

Den erfarne skønhedsekspert kan udmærket huske, hvor optaget hun selv var af skønhedsprodukter og af at se godt ud, da hun var teenager. Så hun kan sagtens forstå, at de unge lader sig friste.

Da jeg selv var 15 år, brugte jeg antirynkecremer beregnet til kvinder på 50 og syntes, at alt det med skønhed var rigtig spændende. Jeg ville gerne virke mere voksen, end jeg var, og jeg hoppede på alt, hvad der bød sig. Alt andet lige er man jo usikker på sig selv i den periode, og man vil gerne være en anden, end man er. Der er skønhedsverdenen jo eminent til at lokke folk til alle mulige ting. Når det så er sagt, så var dét, jeg gik op i dengang, cremer, øjenskygger og mascara. Dette er noget andet, siger hun om de unge kvinder, der får skønhedsfremmende indsprøjtninger.

Hun understreger, at hun ikke har til hensigt at klandre de unge piger for deres valg.

Det er ikke pigerne, jeg er ude efter, for jeg tror i bund og grund, det handler om usikkerhed. Men jeg håber, at mødrene vil læse det her og tage en snak med deres døtre. Det er vigtigt, at nogen taler med dem og finder ud af, om det i virkeligheden handler om, at pigerne går rundt og er kede af det, siger Charlotte Torpegaard.

Både behandlerne og flere af de unge piger, som Kristeligt Dagblad har talt med, forklarer, at de unge ønsker de kosmetiske sprøjter, fordi de vil være en friskere udgave af sig selv. Er det ikke meget fornuftigt?

Det er jo det vildeste reklameslogan, de har taget til sig. Alle kampagneslogans i øjeblikket handler om at være en smukkere udgave af sig selv. Vi er gået fra den totale og absurde makeover til, at man nu er sig selv bare smukkere. Det er også fint, men det er jo absurd, at unge piger vil være en smukkere udgave af sig selv, når de står der med deres rosenkinder og ser fantastiske ud. Man skaber nogle problemer hos de piger, som er unødige, fordi de er så superfølsomme, mener skønhedseksperten.

Men behandlerne siger jo, at det er harmløst, blandt andet fordi det ikke er permanent. Hvad er så problemet?

Er det så harmløst? Hver gang jeg er til foredrag om Botox og Restylane, stiller jeg det samme spørgsmål. Hvor bliver det af? Man sprøjter noget ind i kroppen, men det kan vel ikke bare forsvinde ud i den blå luft? Ved forsøg på rotter og andre dyr har man fundet spor efter Botox i hjernen, efter at de har fået injektioner med det. Der er også en grund til, at man ikke må få behandlinger, når man er gravid, og at du altid skal have en forsamtale med sygeplejersken, inden du får det lavet. Botox er verdens mest aktive gift det er pølsegift! Jeg ved godt, at det er små doser, men alligevel. Unge piger har en langt større celledeling og en langt større risiko for at få påvirket deres arvemateriale. Jeg synes ikke, man skal lege med det.

Som skønhedsblogger med mange læsere ved Charlotte Torpegaard om nogen, hvordan man som blogger kan både inspirere og præge sine læsere. Det er også derfor, det bekymrer hende, når de unge bloggere uden nærmere introduktion fortæller, at de har fået skudt noget i læberne, og det var fint. Og de vil anbefale det til andre.

Blogmediet, som jeg selv er en del af, kan være superoverfladisk. Det er de færreste bloggere, der går i dybden med stoffet. Men disse unge piger har kæmpestor magt og indflydelse, fordi de ofte har virkelig mange læsere. Det betyder også, at de har et ansvar for, hvad de sender ud. Det her er lidt for alvorligt til, at man ikke sætter sig ind i det. I modsætning til at inspirere læserne til at købe den samme bluse er dette langt mere alvorligt. De her behandlinger er ikke bare slik, man hiver ned fra hylden, siger hun.

Jeg er også bange for, at de unge piger bliver fartblinde, når de først går i gang. At de ikke kan stoppe igen. Hvis du starter så tidligt med skinboosters og lignende behandlinger, hvordan ser man så ikke ud, når man er 50 år?

Skønhedseksperten mener, at man uanset alder bør skrue ned for fejlfinderkulturen og ønsket om det perfekte udseende.

Moderne skønhed handler ikke om at finde 100 fejl ved sig selv. Det handler om at sige til sig selv, at mine øjne er faktisk ret pæne. Hvis jeg fokuserer på det, så er der garanteret ingen, der lægger mærke til den rynke, jeg har i panden.