Caritas udpeger ikke-katolsk generalsekretær

PORTRÆT: Den nyudpegede generalsekretær i den katolske kirkes hjælpeorganisation Caritas i Danmark, Mogens Jeppesen, er en berejst mand

Ved at ansætte cand.theol. Mogens Jeppesen som generalsekretær i den katolske kirkes hjælpeorganisation, Caritas i Danmark, brydes med mere end et halvt århundredes tradition.

Den 52-årige Jeppesen er nemlig ikke katolik i modsætning til de tre forgængere, der hidtil har beklædt organisationens chefpost, siden Caritas blev oprettet i Danmark i 1947.

Til gengæld er Mogens Jeppesen er yderst erfaren mand, når det gælder arbejdet med at levere akut hjælp og langsigtet udvikling til verdens nødlidende og fattige, som han skal varetage, når han fra den 1. september sætter sig i chefstolen hos Caritas på Vibevej i København. Mogens Jeppesen er født i Næstved, men har tilbragt en stor del af sit liv i udlandet blandt verdens fattige.

Han var ifølge Caritas »den bedste profil« til jobbet blandt de 55 ansøgere, og han har et »godt kendskab til den katolske kirke«.

Den kommende generalsekretær har arbejdet 25 år med u-landshjælp, senest som koordinator for u-landsorganisationen Ibis' Sydamerika-program, som blandt andet handler om at hjælpe regionens indianske befolkning til et bedre liv.

Arbejdet hos Ibis har blandt andet bragt Mogens Jeppesen til Bolivia, og for Folkekirkens Nødhjælp har han været udsendt til Nicaragua. Tidligere har han været leder i Den Lutherske Verdens-service (LWS) i Indien, og han har også haft et halvt års u-landsophold hos den danske jesuiterpræst Peter Tantholt Hansen i Peru.

Herhjemme har han arbejdet med u-landsoplysning i Det Økumeniske Center i Århus og været med til at starte Kirkernes U-landsoplysning, hvor han var formand frem til 1990.

Mogens Jeppesen afløser René Albeck, der fylder 63 år til sommer og efter fem år som generalsekretær og et langt liv i de nødlidendes tjeneste ønsker at trække sig lidt tilbage.

garly@kristeligt-dagblad.dk