Døde bliver til diamanter

I USA kan sørgende efterladte købe sig til et varigt minde ved at få lavet en syntetisk diamant af deres kære afdødes aske

Diamanter af høj karat kan fremstilles af blandt andet aske fra afdøde. Prisen for at at få en såkaldt ”minde-diamant” ligger påmellem 3000 og 20.000 dollar. –
Diamanter af høj karat kan fremstilles af blandt andet aske fra afdøde. Prisen for at at få en såkaldt ”minde-diamant” ligger påmellem 3000 og 20.000 dollar. –. Foto: .

Sidsel Nyholm
skriver fra USA

Der er mange måder at mindes en kær afdød. Og nu kan amerikanere, der ønsker at bevare en form for nærhed til et savnet familiemedlem, bogstaveligt talt bære den afdøde som et smykke.

Det er blevet muligt takket være de senere års opkomst af entreprenante firmaer, der specialiserer sig i at producere syntetiske ædelstene fra asken af kremerede lig. Der skal blot et par tusinde dollar og godt 225 gram menneskelig aske til for at skabe en såkaldt "memorial diamond", en mindediamant, og et voksende antal amerikanere siger ja tak til at gå omkring med en del af en afdød bedsteforælder eller ægtefælle i form af en funklende ædelsten. Det fortæller medstifter Dean VandenBiesen fra firmaet LifeGem, der er det første og det største på det amerikanske marked.

Når folk køber en mindediamant, så er det et udtryk for deres ønske om at bevare en intim og meget personlig forbindelse til en elsket afdød. Det er en utraditionel måde at bearbejde en sorg, men de, der kremerer deres afdøde, har generelt ofte også en mere utraditionel mentalitet end dem, som foretrækker nedsættelser i kister, siger han.

Det har længe været muligt at producere syntetiske diamanter med samme udseende og hårdhedsgrad som de naturlige af slagsen, men mindediamanter lavet fra afdødes aske er et nyt og ifølge Dean VandenBiesen hastigt voksende fænomen i USA, hvor LifeGem har været på banen siden 2001. Firmaet, der i dag har flere konkurrenter, samarbejder med flere end 600 begravelsesforretninger over hele USA og har derudover åbnet underafdelinger i Storbritannien, Holland og Japan.

Den proces, der forvandler menneskelige rester til et smykke foregår ved, at den filtrerede kulilte fra asken konverteres til grafit. Derpå placeres materialet i en diamantpresse og udsættes for høje temperaturer og enormt tryk. Seks-ni måneder senere er asken blevet til en gul, blå eller gennemsigtig syntetisk rå krystal, der slibes og formes, så den ligner og føles som en af de naturligt udvundede diamanter, der kan købes hos juvelerer.

For nogle er mindediamanter en kærkommen ny måde at mindes en elsket, mens andre betragter den usædvanlige brug af menneskelige rester som morbid og usmagelig.

Det er ikke noget, som er for alle. Men de fleste mennesker accepterer, at det er et personligt valg. I USA er bedemænds rolle i dag at personliggøre tiden efter et dødsfald for klienten, og mindediamanter kan ofte lindre tabet lidt, siger Dean VandenBiesen.

Hvis den afdøde ikke kremeres, så kan mindediamanten nu også laves ved hjælp af kulilte udvundet fra en hårlok. For et år siden producerede LifeGem tre mindediamanter lavet delvist med 130 milligram kulilte udvundet af 10 hårstrå fra den tyske komponist Ludwig van Beethoven (1770-1827) og delvist med tilsat kulilte. En af diamanterne blev solgt for 202.700 dollar (cirka 1,1 millioner kroner) på internetauktionshuset eBay, hvorefter fortjenesten blev doneret til velgørenhed.

Mindediamanterne koster mellem cirka 3000 og knap 20.000 dollar (16.000-105.000 kroner), afhængig af karat. Det er også muligt at få lavet en ædelsten af askerne fra et kæledyr.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk