Der er følelser forbundet med guld

Prisen på guld er tårnhøj for tiden. Det mærker man i guldopkøberfirmaet Nyfortuna, hvor flere og flere kommer for at sælge smykker, der ellers bare har ligget i en skuffe

Når Helene Sørensen skal vurdere guldets karat og dermed værdi, kigger hun som det første efter et stempel på smykket. –
Når Helene Sørensen skal vurdere guldets karat og dermed værdi, kigger hun som det første efter et stempel på smykket. –. Foto: Leif Tuxen.

På bordet ligger to guldsmykker. En halskæde og en armlænke i et design, der kaldes Bismarck, og som stadig bliver lavet, men modemæssigt ikke længere er i så høj kurs. Guldet er af 14 karat, og en tur på vægten siger 41,2 gram. Omsat til kroner og ører udgør de to smykker en værdi af 6213,37 kroner.

LÆS OGSÅ: Smykker blev smidt ud med affaldet

Det er også det beløb, som ejeren af kæderne har fået for dem hos guldopkøberfirmaet Nyfortuna.

Det mest fantastiske her er, at folk bliver så glade. Vi sender folk ud af døren med penge for noget, de ikke bruger, siger Helene Sørensen, direktør for Nyfortuna, og fortsætter:

I sidste uge var der en dame, der begyndte at græde. Hun græd af glæde, fordi hun ikke havde forestillet sig, at der var så mange penge i nogle smykker, hun havde liggende i en skuffe. Der var også en mand, der blev helt bleg, da han hørte, at der var for 11.000 kroner i de smykker, han kom med.

Nyfortuna, der har adresse på Østerbro i København, åbnede i 2008 som det første firma herhjemme, der udelukkende beskæftiger sig med handel med guld. Bag det står Helene Sørensen, der tidligere har arbejdet i reklamebranchen og som selvstændig konsulent. Via en forretningsforbindelse stødte hun på konceptet med guldhandel, som hun overtog, og i dag er i alt fem ansatte beskæftiget i firmaet.

Jeg blev fuldstændig forelsket i idéen om genbrug af guld fra guld til guld, siger Helene Sørensen.

Hun er fascineret af tanken om, at de smykker, man bærer, engang har været noget andet måske en guldmønt. Samtidig er det meget ressourcekrævende i forhold til natur og miljø at grave guld, og det barske liv i guldminerne koster hvert år menneskeliv.

Derfor er det så vigtigt at få sendt guld til omsmeltning og genbrug, siger hun.

Den generelt dårlige verdensøkonomi, faldet på aktiekurser, gældskriser i Europa og USA, krige og tørke er alt sammen årsager til, at guldpriserne er steget voldsomt de sidste par år. Guld har historisk set vist sig modstandsdygtigt over for inflation, og derfor bliver der investeret mere end nogensinde i guldet. Det har så samtidig skabt et marked for privates salg af guld.

Der er meget stor interesse for det, fordi guldpriserne er blevet så høje. Det mærker vi også her, siger Helene Sørensen.

Det er primært kvinder fra 40 år og opefter, der aftaler møde med Nyfortuna for at få vurderet guldsmykker med henblik på at sælge dem. Smykkerne, de kommer med, er nogle, de enten har arvet, fået af en ekskæreste eller -mand, er umoderne eller gået i stykker. Også guldtænder bliver afhændet. Men ofte har kunderne måtte overvinde sig selv for at sælge smykkerne.

Der er følelser forbundet med smykker. Ekskæresteguldet skal bare væk, fordi der måske er sårede følelser forbundet med det. Arveguldet er mere ømtåleligt. Det er noget, man har arvet, men ikke rigtig bruger, og så tager vi en snak om det. Man skal være sikker på, at man vil af med det, for når det først er blevet solgt her, bliver det sendt til omsmeltning. Så hvis nogen sidder og er usikre, siger vi, at de skal tage hjem og tænke over det, siger Helene Sørensen.

Hun synes, at kvinder skal blive bedre til at adskille guld og følelser, for ofte er der tale om smykker, der ligger i en skuffe til ingen verdens nytte.

Jeg tror, at det ligger i kvinders natur, at smykker har stor affektionsværdi. For mænd er guld lig med kolde kontanter, de har ikke det samme forhold til det. Men det meste af det guld, vi ser her, er noget, som ingen vil bruge i dag. En gang imellem kan der komme nogen med et rigtig smukt smykke, for eksempel en diamantring, hvor vi råder til at sælge hele smykket i stedet, hvilket typisk foregår på nettet.

Folk kommer også med sølvtøj, og dér ser vi sjove ting som kæmpe store suppeskeer, lysestager og fade, siger Helene Sørensen og finder to fine gamle potageskeer frem, som hun vejer på en elektronisk vægt.

Der er 384 gram i alt, hvilket betyder en indkøbspris på i alt 1344 kroner. Prisen på sølv er langt lavere end på guld. I øjeblikket koster sølv 3,50 kroner pr. gram. Prisen på guld er p.t. 257,79 kroner pr. gram for 24 karat, 150,81 kroner for 14 karat og 85,84 kroner for 8 karat.

Når et smykkes værdi skal vurderes, kigger man efter et karatstempel på dets lås eller indvendig i en ring. Derefter bliver guldet testet med såkaldt kongevand, en blanding af salpeter- og saltsyre, der afslører, om stemplet holder.

Det er ret tydeligt at se reaktionen, og vi er rigtig gode til det. I 99 procent af tilfældene kan vi fastslå guldets karat uden at teste, men vi gør det altid alligevel, siger Helene Sørensen.

Guld har til alle tider haft en særlig betydning i den menneskelige bevidsthed, og metallet, der i begrænsede mængder findes i naturen som grundstof nummer 79 med atomtegnet Au for aurum, er siden oldtiden blevet brug som smykker og betalingsmiddel.

Det er spændende, for guld er jo kun noget værd, fordi vi har bestemt det. Det har en herlighedsværdi, men der er kun den mængde, der er, og vi kan ikke selv lave det. Men guld er også fantastisk smukt og har mange muligheder for farvenuancer gyldent guld, rosafarvet og hvidguld.

Helene Sørensen har også selv afhændet guldsmykker, som hun har arvet eller fået af tidligere kærester. Men det smykke, hun bærer i en tynd guldkæde om halsen, skiller hun sig aldrig af med.

Det er mit dagmarkors, som jeg fik af mine bedsteforældre, da jeg blev døbt. Jeg bruger det. Og det har en helt speciel betydning for mig, fordi det minder mig om mine bedsteforældre, der desværre ikke lever mere.