Dessert i påskens tegn

Æg indgår som symbol i mange religioner og er påskens svar på juletræet. I kristen sammenhæng er ægget et symbol på opstandelsen

Forskellige religioner ser ægget som et symbol med hver sin tolkning, og i den kristne tradition er ægget symbol på Jesu opstandelse. Som kyllingen bryder ud af skallen, sådan brød Kristus ud af graven. –
Forskellige religioner ser ægget som et symbol med hver sin tolkning, og i den kristne tradition er ægget symbol på Jesu opstandelse. Som kyllingen bryder ud af skallen, sådan brød Kristus ud af graven. –. Foto: .

Hvad smager påsken af? Modsat julen, som har en helt fast menu, er madtraditionerne i påsken mere løse: påskebryg, lammekød og måske en marineret sild på frokostbordet, fanget i et glas som i højtidens anledning er blevet omdøbt til påskesild. Én råvare går dog igen i påskemaden både som symbol og tradition: æg, hvad enten det er kogt, formet i chokolade eller serveret i sennepssovs som skidenæg.

Ægget er påskens svar på juletræet. Forskellige religioner ser ægget som et symbol med hver sin tolkning, og i den kristne tradition er ægget symbol på Jesu opstandelse. Som kyllingen bryder ud af skallen, sådan brød Kristus ud af graven. Skikken med påskeæg går hundreder af år tilbage.

I Leonora Christines "Jammersminde" kan man læse, hvordan hun påskelørdag 1667 forærede en medfange i Blåtårn et farvet hønseæg. At give æg som gave var også en skik på landets gårde, hvor gårdmandene gav hønseæg til tjenestefolkene påskelørdag eller påskemorgen. Æggene blev dengang spist som en udsøgt delikatesse, men også brugt til at lege med.

En af de mest udførlige beskrivelser af påskens traditioner findes i Georg Nellemanns "Bogen om påsken". Her kan man blandt andet læse, hvordan skikken med at forære æg i det 19. århundrede blev koblet med gækkebrevstraditionen: Den, som ikke kunne gætte gækkebrevets afsender, skulle forære et æg. Først i det 20. århundrede blev det udbredt at spise chokoladeæg eller papæg fyldt med slik i påsken.

Mens æg en gang var en sjælden delikatesse, er det i dag svært at forbinde det med luksus, når man åbner køleskabet og finder bakken med æg. På linje med smør og mælk er æg en råvare, som altid er ved hånden, og som vi forbruger uden at tænke nærmere over det. Som forbruger uden hønsegård, mærker man heller ikke, at påsken og foråret indvarsler en tid med flere æg.

Det anbefales, at man som voksen spiser mellem tre og fire æg om ugen, men det er ikke noget, man behøver at anstrege sig for, da æg indgår indirekte vores kost på mange måder. Hver voksen dansker spiser over 14 kilo æg om året.

At dømme efter nye tal, så glemmer mange forbrugere alt om livet i hønsegården, når de køber æg. Selv om debatten om dyrevelfærd er blevet intensiveret de senere år, så er forbruget af buræg vokset med 20 procent i forhold til år 2000. Det er bladet Samvirke, som har set på vores æggevaner. Buræg udgør i dag 60 procent af danskernes samlede æggeforbrug, skriver bladet.

Æg udmærker sig ved at være rige på a-vitaminer og er en god kilde til proteiner, men samtidig er æg nærmest uundværlige, hvis man skal lave desserter eller bage. En æggeklassiker er at bage en marengsbund, som kan pyntes med frugt og fløde. Men marengs kan drille, hvis hviderne ikke bliver behandlet rigtigt. Denne variation er derimod driftsikker og får en sej konsistens på grund af de knuste makroner.

Makronmarengs i påskefarver

  • 2 æggehvider
  • 100 gram sukker
  • 100 gram knuste makroner
  • Fyld 2 bananer
  • 1 mango
  • 2 clementiner eller en appelsin
  • 1/4 l piskefløde

Pisk æggehviderne og sukker til en hvid, stiv blanding. Kom makronerne i en pose. Knus dem med en kagerulle og vend dem i dejen. For en lagkage- eller springform med bagepapir og fordel blandingen. Kagen skal bage 50 til 60 minutter ved 150 grader midt i ovnen. Lad den køle af i formen. Fjern forsigtigt bagepapiret fra bunden, pynt den afkølede bund med frugt skåret i små stykker, vend frugten sammen og fordel blandingen på bunden. Pynt med flødeskum. Server straks. Makronmarengsbunden kan sagtens opbevares nogle dage i en pose eller dåse, inden man serverer den. TIPS: Man kan variere kagen og pynte den med sveskemos eller optøede hindbær.