Det er en luksus at kunne sove en hel nat

Med tre børn er det ikke ofte, at SFs Özlem Cekic er veludhvilet, og en sammenhængende nattesøvn er sjælden

For den 36-årige psykiatri- forebyggelses- og sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) er dårlig samvittighed en fast følgesvend. –
For den 36-årige psykiatri- forebyggelses- og sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) er dårlig samvittighed en fast følgesvend. –. Foto: .

Hvad er det gode liv for dig?

Det er uden tvivl at bo et sted, hvor der ikke er krig, forfølgelse, sult eller undertrykkelse. I hverdagen glemmer vi tit, hvor heldigt det er, at vi bor i Danmark, i en relativt velfungerende velfærdsstat, hvor folk i høj grad har lige muligheder og rettigheder. Det er noget, vi har en tendens til at tage som en selvfølge. For mig handler det gode liv ikke bare om det materielle, men også om hvordan mine omgivelser har det.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

LÆS OGSÅ: Jeg fortabes, når jeg bliver presset og stresset

Jeg har en dårlig samvittighed, der kan følge mig hele tiden. En stemme, der siger, at jeg godt kunne gøre tingene lidt bedre. Det er faktisk lidt irriterende. Men jeg har det godt med mig selv, når jeg ikke har glemt, at børnehaven skulle på tur. Når jeg husker at slukke telefonen, mens jeg ser film med mine børn. Men også når en desperat borger ringer, og det lykkes mig at hjælpe ham videre. Generelt har jeg det rigtig godt, når jeg føler, mit arbejde gør en forskel.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Det er jeg ikke så god til. For enten arbejder jeg, eller også er jeg sammen med familien. Jeg har svært ved at prioritere min sparsomme fritid til motion, men jeg holder fast i at gå til karate en gang om ugen. Ellers prøver jeg at få motionen mere naturligt ind i min hverdag ved at tage trappen i stedet for elevatoren, stå, mens jeg arbejder, i stedet for at sidde eller ved at danse med børnene frem for lave perler.

Hvad er afslapning for dig?

Det er helt klart at sove. Jeg føler, at jeg er i søvnunderskud konstant. Jeg har tre børn, og de to yngste skiftes til at komme ind til os om natten. Så det er sjældent, jeg får en nats sammenhængende søvn. Derfor er det virkelig en luksusting at kunne sove. Især på sofaen og meget gerne midt på dagen en lørdag.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Mælk, mælk og mælk. Ellers er der krig hjemme hos os. Pålæg til madpakken. Og så er vi storforbrugere af oliven og tomater, som kan spises til alt på alle tider af dagen.

Hvad er din største last?

Den ene smøg, jeg ryger om aftenen sammen med min mand. Næsten hver gang har jeg en aftale med min mand om, at vi nok burde lade være med at ryge den ene smøg. Men det er bare så hyggeligt. Og jeg ved godt, at det må jeg slet ikke sige som sundhedsordfører, men det er bare sandheden.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

At jeg skulle holde fri en gang imellem. Det vil sige slukke telefonen og computeren og lade avisen være i postkassen. Det er bare så svært at holde rigtig fri som politiker, når man hele tiden følger med i nyhederne. Så kører tankerne i mit hoved: Om jeg burde jeg gøre noget ved det, om jeg burde ringe til journalisten med et forslag til løsning, om jeg burde skrive et indlæg og så videre og så videre. Derfor er det så fedt at lukke for tankerne en gang imellem. Jeg er ikke så god til det, men jeg øver mig.