Det er vigtigt at træne sin hukommelse

Evnen til at huske flere ting er helt essentiel for kreativiteten

Evnen til at huske flere ting er helt essentiel for kreativiteten.
Evnen til at huske flere ting er helt essentiel for kreativiteten. Foto: .

Før i tiden kunne man huske adskillige telefonnumre i hovedet, og aftaler var noteret i en papirkalender eller lagret i hukommelsen. Men samfundet i dag bygger i stigende grad på ekstern hukommelse, som fritager os fra at bruge vores egne hjerner til at huske. Stort set alt kan slås op på Google, og mors fødselsdag og kærestens telefonnummer ligger i mobilen.

Derfor kunne man fristes til at tro, at det nu er unødvendigt at træne sig op til at huske alenlange tabeller eller memorere et helt kortspil, skriver videnskab.dk. Men det er langtfra ligegyldigt at træne hukommelsen, for evnen til at huske flere ting er helt essentiel for kreativiteten.

Hjernens evne til at huske giver os således en lang række evner, som vi måske er ved at glemme at huske at sætte pris på. For en computer kan ikke opfinde noget på samme måde, som den menneskelige hjerne kan. Kreativitet handler om at sætte idéer sammen fra flere forskellige steder. Det kræver, at man har de idéer inde i hovedet. Det er ikke nok, at man kan slå dem op på internettet eller telefonen.

LÆS OGSÅ: At huske og at blive husket giver mening

Lars-Henrik Schmidt, professor i filosofi ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet, lægger vægt på, at der er langt mere på spil end imponerende evner til at lære udenad.

Han advarer mod den udvikling, hvor teknologiske hjælpemidler overtager vores evne til at huske.

Teknologi betyder jo en aflastning af hukommelseskapaciteten. Det, tror jeg, er et problem, for med hukommelseskapaciteten mister vi noget, man ikke er så opmærksom på, nemlig vores proportionssans. Det kan betyde, at folk ikke kan købe ind mere, uden at de har en lommeregner med, fordi de ikke hober oplysningerne op løbende, som man gjorde tidligere: Hvad er der i kurven nu, så hvor meget har jeg brugt, siger Lars-Henrik Schmidt.

Og der er ingen undskyldning for ikke at træne evnen til at huske. For en god hukommelse kræver ikke nødvendigvis særlige evner eller en tårnhøj intelligens, men derimod specielle teknikker og en god fantasi. Blandt andet kan man huske ved at fortælle en historie. På den måde bliver det, man skal memorere, til en erindring. Visualisering er også en god idé, idet man så kan se tingene for sig.

Det ved de to kandidatstuderende fra Aarhus Universitet, der i London netop har deltaget i verdensmesterskaberne i hukommelse.

Alle kan forbedre deres hukommelse og blive markant bedre. Jeg vil sige, at man formodentlig kan træne sin hjerne mere, end man kan træne sin krop, siger Jørgen Fogh, der læser datalogi.

Han understreger, at når man bliver bedre til at huske, øges koncentrationen også, hvilket han selv har haft glæde af, idet han op til verdensmesterskaberne i hukommelse blev bedre til at spille klaver.