Prøv avisen

Det gode liv er i hverdagens rytme

Lektor Hans Raun Iversen. – Foto: Leif Tuxen.

Lektor Hans Raun Iversen, 63 år, der er leder af Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet, cykler de fleste af ugens dage knap 30 kilometer

Hvad er for dig?

Hverdagen. For nogle år siden var jeg med til at lave bogen I hjertet af Danmark om de bærende institutioner i danskernes liv. Vi troede, at de bærende institutioner ville være velfærdssamfundet eller noget andet stort, men de fleste fremhævede hverdagen. Og jeg er enig. Det gode liv er en hverdag, hvor jeg har noget, jeg skal gøre, og samtidig har tid til familie, hvile og lidt flekstid, så du ikke føler, at du hele tiden skal løbe efter noget.

LÆS OGSÅ: Jeg bliver svævende let i min knold af havearbejde

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Jeg har det nok bedst, hvis jeg kan få lov til at slippe væk til vores lille skur på Omø i Storebælt sammen med min kære hustru. Vi vil gerne have en forlænget weekend hver måned på Omø, hvor vi kan nyde den meget store frihed til bare at leve i en rolig rytme.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

For fire år siden fik jeg konstateret diabetes 2 og indså, at jeg var nødt til at få mere motion. Jeg havde egentlig tænkt, at jævnlige gåture var nok motion, men der skal mere til. Jeg cykler til og fra arbejde, hvilket i alt er en tur på 28 kilometer. Jeg nyder turen og har lært, at man godt kan arbejde mentalt, mens man cykler. De dage, jeg ikke cykler, får jeg nærmest kropslige abstinenser. Desuden har jeg et fast træningsprogram udviklet af en fysioterapeut, som jeg gennemfører hver morgen. Efter mange års arbejde ved et skrivebordet har ryggen lidt skavanker.

Hvad er afslapning for dig?

Økonomen Karl Marx mente, at var otte timers arbejde, otte timer til at fiske og otte timer til at sove. Jeg tror, han har ret, men selv slapper jeg bedst af, når det hele fungerer i en god hverdagsrytme, hvor der ikke skelnes hårdt mellem arbejde og fritid. Med årene bliver man klogere på sig selv og finder en arbejdsrytme, hvor man ikke bare overlever, men lever.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Rugbrød og leverpostej og masser af frugt og grønt.

Hvad er din største last?

Når man som jeg arbejder meget, kan man komme til at blive i sine egne tanker og overse sine nærmeste.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Start dagen med havregrød og frugt. Det var et råd, jeg fik i sin tid af diætisten Ellen Møller fra Bredsten.