Prøv avisen

Det kan være svært at finde ord

Vi lever i en udadvendt verden, hvor ord er i høj kurs, og underholdning fylder i medierne. Som en mere indadvendt person kan det være ganske vanskeligt at finde sin vej Foto: Odilon Dimier/Odilon Dimier / PhotoAlto

Vi lever i en udadvendt verden, hvor ord er i høj kurs, og underholdning fylder i medierne. Som en mere indadvendt person kan det være ganske vanskeligt at finde sin vej

Kære brevkasse

Mit store problem er, at jeg glemmer at snakke. Jeg synes hele tiden, at jeg skal finde på noget at sige, og det er svært. Jeg er en stille type, og det generer ikke mig med tavshed, men ofte er det et pres at skulle tale. På mit arbejde taler jeg en del, og det er ikke noget problem. Men i pauserne er jeg ikke underholdende.

Det giver mange problemer i forhold til min ægtefælle, der helst vil tale hele tiden. Når der er et pres om at sige noget, går jeg helt i baglås, og så bliver det umuligt for mig.

LÆS OGSÅ:Mennesker er meget forskellige

Det er meget sjældent, at jeg har det sjovt til en fest. Ofte oplever jeg, at snakken går fint til begge sider for mig, mens jeg selv er udenfor. Jeg er rimeligt velorienteret om samfundsforhold med videre.

Jeg håber, at I kan give mig et råd ikke om, at det er vigtigt at lytte. Undertiden er jeg bange for at blive til ingen.Venlig hilsen

Birte

Kære Birte

Tak for dit brev. Du er bestemt ikke alene. Der er mange mennesker i dette land, som hører til de stille typer, og som trives godt i tavshed. På en måde virker det, som om det er omgivelsernes reaktioner eller måde at være på, der giver dig nogle tanker om at være forkert. For du nævner flere gange i dit korte brev, at du kan opleve et pres.

Måske er der noget om, at vore dages kultur kan fremme et sådant pres for flere mænd og kvinder, end vi ofte tænker på. For den almindelige tidsånd eller kulturelle følelse lægger en del vægt på, at vi hele tiden skal være i gang med et eller andet spændende og til stadighed kunne kommunikere og give udtryk for vores tanker, følelser og meninger.

Underholdning fylder også mere og mere i mediebilledet, så det kan let bidrage til en fornemmelse af, at det er vigtigt, at vi kan være interessante og morsomme for hinanden. Selv en alvorlig valgkamp, som foregår i disse dage, skal åbenbart helst være underholdende. Nogle mennesker har lettere ved at flyde med på en sådan stil end andre: Det er dem, som fra naturens hånd er udadvendte, energifulde og har let ved at aflevere morsomme replikker, mens mennesker, der er mere indadvendte, og som gerne vil tænke sig godt om og ikke komme med uovervejede ord, får det vanskeligere.

På en måde er der to yderpunkter vedrørende menneskers forbrug af ord, og selvom de to følgende fremmedord ikke er hinandens modpoler, vil vi alligevel nævne dem.

Det ene ord hedder loquax. Det gjorde indtryk på den ene af os for mange år siden, da en erfaren psykiater brugte det efter en samtale med et menneske, der snakkede rigtig meget. Måske gjorde det indtryk på grund af dets lidt sjove klang? Loquax betyder meget talende.

Det andet ord hedder aleksitymi, og det betyder manglende ord for følelser. Forskningsmæssigt har man været inde på, at mange mennesker med psykosomatiske lidelser eller ukarakteristiske smertetilstande kan have svært ved at finde ord for følelser, hvorfor forskellige spændinger og kropslige oplevelser på en måde sætter sig fast og ikke kan formidles eller komme ud.

Der findes også en del mennesker, som ikke har nogen specielle problemer med kroppen, men som alligevel er aleksityme. De kan simpelthen ikke umiddelbart og hurtigt mærke følelsen eller fornemmelsen indeni, hvorfor de let kan opleve sig tomme eller uinteressante og have svært ved en pingpong-samtale, smalltalk eller de samtaler, der ofte foregår i pauser og ved festlige lejligheder. Til gengæld kan de være betydeligt talende på hjemmebane, hvis der skal snakkes om et konkret emne, som er vedkommendes fag eller hører til den faglige rolle, som man er ansat på sit arbejde til at varetage.

Vi ved ikke, om du kan genkende dig i noget af dette? Måske er din mand meget talende, mens du har svært ved at finde ord for følelser og indre stemninger? På en måde er det helt omvendt af det, som man ofte kan møde som stereotype billeder af mange ægteskaber, hvor kvinden ofte beskrives som den snakkende med mange følelser, mens manden er den indadvendte og mere konkret tænkende, stille mand.

Måske var det sådan, at din mand blev forelsket i dig, fordi du var anderledes end ham? Du var god til at lytte, og du gav ham rum for hans store behov for at tale. Og måske blev du specielt glad for ham, fordi hans anderledeshed matchede din, og fordi I fik betydning for hinanden?

Samtidig er vi sikre på, at I begyndte jeres samliv, fordi I begge værdsatte og havde nogle følelser for hinanden. Desværre er det ofte sådan, at det, vi blev fascineret af hos vores ægtefælle i de første år, nogle gange kan blive et irritationsemne på et senere tidspunkt. Det skyldes ofte, at vi glemmer at udvikle det i os selv, som betog os hos den anden i de første år.

Konkret betyder det i jeres tilfælde, at det ville være godt, at din mand øvede sig i at lytte til dig. Og at lytte til dig betyder blandt andet at give dig tid, være nysgerrig og interesseret, så du kan få mulighed for at finde ordene, der helt sikkert er der et sted.

Og for dit vedkommende er det ikke en fastlåst skæbne, at du ikke kan snakke om dit indre. Men det betyder, at du må finde veje til og rum for at øve dig. Du og din mand kunne blive hverandres gode hjælpere i at udvikle det hos jer hver især, som ikke er jeres umiddelbare kompetence.

Måske kunne du også have glæde af at få et forløb hos en psykolog, hvor du i et frit rum kunne forsøge at finde ord for erindringer, oplevelser, tanker og følelser. Vi fornemmer en sårbarhed i din ængstelse for at blive til ingen. Og den ængstelse må du tage alvorligt og gøre noget ved.

Vi vil gerne understrege, at et menneskes værdi ikke består i de mange ord, i underholdning af omgivelserne eller i smarte replikker. At være menneske og næste for hinanden stikker dybere end det. Vi håber, at du kan fange barmhjertigheden i forhold til dig selv og give dig lov til at være dig, som du er, og samtidig øve dig på at fortælle i det mindste nogle få andre mennesker, hvordan det er at være dig.Mange hilsener