Du kan ikke melde dig ud af livet

Musikeren Peter Bastian både praktiserer og underviser i meditation. For ham er det et værktøj til at leve en engageret tilværelse

-- Hvis du har lyst til at lære at meditere, skal du ikke søge efter en ny dippedut, som kan hjælpe dig til at få det lidt bedre. Vi har ikke brug for mere wellness. Der er vigtigere ting, som har brug for vores opmærksomhed, siger Peter Bastian. --
-- Hvis du har lyst til at lære at meditere, skal du ikke søge efter en ny dippedut, som kan hjælpe dig til at få det lidt bedre. Vi har ikke brug for mere wellness. Der er vigtigere ting, som har brug for vores opmærksomhed, siger Peter Bastian. --. Foto: Leif Tuxen.

Meditation handler ikke om at få det bedre!

Peter Bastian, fysiker, musiker, komponist, forfatter og foredragsholder, slår verbalt i dugen på det ovale bord med sine ord. Som med alt andet, han har en holdning til, taler han af erfaring.

Den 66-årige multibegavelse og kunstner har mediteret i mere end 40 år. I 1999 mødte han den amerikanske filosof Andrew Cohen, som er hans spirituelle inspirator. Og siden 2006 har han selv undervist i meditation på kurser og ved ugentlige meditationsaftener i centret EnlightenNext København. Her tager aktiviteter som undervisning, studiegrupper og seminarer udgangspunkt i Andrew Cohens "visioner for spiritualitet i det 21. århundrede".

Peter Bastian fortæller, at en aften for nylig i centret på Østerbro i København var der en kvinde, der fortalte, at hendes største længsel var at finde sammen med andre i et meningsfuldt, skabende fællesskab.

– Det er sådan, at den spirituelle længsel formulerer sig her i begyndelsen af det 21. århundrede, siger han og fortsætter:

– Tiden er løbet fra new age-bølgen af narcissistisk indadvendthed og fokus på sig selv. Formålet med meditation og dens tilbagetrækning fra verden er ikke frihed fra verden, men frihed i verden som aktivt skabende i fællesskaber med højt til loftet.

– Hvad er en spirituel oplevelse? Det er at se dig selv og det liv, du lever, fra et højere perspektiv, end du er vant til, hvor du kan se, hvad der er småligt, og hvad der er vigtigt. Det spirituelle projekt er at gøre det sted til dér, hvor du bor. Det er ikke så vanskeligt at få spirituelle oplevelser, men at virkeliggøre dem i sit liv er langt sværere. At gøre et aktivt skabende ophøjet fællesskab til en realitet vil jeg kalde for det vigtigste spirituelle projekt lige nu.

Hver en fiber i Peter Bastians senede krop udstråler energi. Han har inviteret inden- for i sit øvelokale på det ydre Østerbro i København i en tidligere fabrik, hvor flere musikere har indrettet øvefaciliteter og studie. I et spring er han henne ved elkedlen for at sætte vand over til kaffe i det store lokale med instrumenter, klaver, bogreol, et langt arbejdsbord i træ med en kaktus, der kunne medvirke i en Lucky Luke-tegneserie og overalt på vægge og borde hænger smukke akvareller og tegninger. Mange af motiverne er blevet til på vandreture i ødemarken – en af hans yndlingsbeskæftigelser. At Peter Bastian også er en ekspressiv billedkunstner er om ikke en overraskelse, så endnu et udtryk for de mange tangenter, han har at spille på.

Hvordan gør han? Det fortæller han på sin hjemmeside i en introduktion til meditationskurserne: "Et meningsfyldt liv er et aktivt liv, ofte med mange bolde i luften. For ikke at brænde op bliver vi nødt til at finde adgang til radikal afkobling. Jeg har mediteret siden slutningen af 60?erne og ser det som et uvurderligt værktøj for at leve et engageret liv. Det er muligt at lade sig overvælde fuldstændig af livet – og samtidig bevare en dyb ro."

Han mediterer daglig en time og otte timer hver søndag, når det kan lade sig gøre.

– Nogle gange er det nemt at meditere, andre gange svært, men det er ikke det, det handler om. Jeg kan være helt grødet inde i hovedet eller søvnig, men når jeg rejser mig op, er jeg frisk og kan koncentrere mig om det, der er vigtigt. Meditationen lærer os at bære indre ubehag uden at ryste på hånden. Vi bliver i stand til at bære vores eget følelsesliv, og det betyder, at andre slipper for at bære det for os, siger Peter Bastian.

Han forklarer, hvad den meditationsmetode, han praktiserer og underviser i, går ud på:

– Uanset hvad der dukker op i bevidstheden af følelser og tanker om fortiden, indvendinger, irritation eller hvad det nu kan være, så er det lige meget. Allerede inden vi går i gang, har vi sluttet fuldstændig fred med alt, hvad nuet indeholder. Adgangen til vores egen dybde er altid nu, så har vi den mindste indvending mod dette nu, eller drømmer vi om en bestemt tilstand, har vi blikket rettet mod fremtiden, og så forpasser vi adgangspunktet.

Formålet med meditation er frihed, siger Peter Bastian.

– Frihed til at være med alt, hvad øjeblikket indeholder. Frihed som væren finder du inde i dig selv. Det, der forhindrer os i at være i kontakt med indre frihed, er opslugtheden af tanker og følelser. Langt de fleste typer meditation går ud på at lære teknikker, der manipulerer bevidstheden, så tankerne og følelserne træder i baggrunden, så vi derved kommer i kontakt med den bagvedliggende dybde. Det bliver nemt et wellness-projekt, fordi hovedformålet bliver at få det lidt bedre.

– En anden mulighed er at slippe opslugtheden af bevidsthedsindholdet, og det er dér, hvor vi sætter ind. Det er meget enkelt og kan være meget svært. Uanset hvad man får øje på i meditationssituationen, lader man det være, som det er. Vi går ikke ind i det, skubber det ikke væk, du er ikke interesseret. Du kan kalde det radikal indifference. Det, jeg taler om, er ikke på nogen måde en proces. Du skal ikke et andet sted hen, du er der allerede. Der findes aldrig nogensinde noget i det forhåndenværende øjeblik, som forhindrer det i at være netop dette øjeblik.

– De fleste mennesker hænger ud i venten. Det kender jeg forfra og bagfra fra mig selv. Først skal vi komme os over fortiden i terapi, eller hvad ved jeg, derefter venter vi på, at fremtiden skal indfinde sig så lys, at den kan gøre sig fortjent til vores nærvær. Det er et liv som mellemtid.

– Dér er den meditation, som jeg underviser i, meget effektiv. Hele den pakke, vi kalder for sindet, må gerne være der. Man lader det være, tager ikke stilling, rokker sig ikke ud af stedet. Meditationen lærer dig aldrig at lade dig terrorisere af dit eget indre liv. Sindet kan komme op med alle mulige tanker og følelser, men det er ikke dit problem.

– Men når vi rejser os fra meditationen og træder ud i verden, er vi involverede! Samtalen med dig lige nu betyder noget! Som handlende væsener er vi vores handlinger. Det eneste, vi ved om hinanden, er, hvad vi gør, og hvad vi udtrykker. Så set udefra er vi vores handlinger. Som handlende væsen er der aldrig situationer, hvor vores handlinger ikke tæller, fordi der altid er mennesker i modtagerenden, som bliver påvirket af vores handlinger. Du kan ikke på nogen måde melde dig ud af livet. Hvad skulle du i givet fald melde dig ind i? Så som handlende, skabende væsen er du altid ét med livet, uanset hvad du bilder dig ind. Og meditationen lærer dig, at du altid allerede er fuldstændig fri af det alt sammen.

Ifølge Peter Bastian er der en klar sammenhæng mellem meditation og det at være skabende.

– Begge tilstande er karakteriseret af fravær af selvbevidsthed. Væren er nu og her uden selvbevidsthed. Som skabende er du opslugt nu og her uden selvbevidsthed, ikke som hvilen, men som en aktivitet rettet fremad. Det er en fri måde at være i verden på – ude af mig selv, skabende og meget gerne sammen med andre.

– Hvis du har lyst til at lære at meditere, skal du ikke søge efter en ny dippedut, som kan hjælpe dig til at få det lidt bedre. Vi har ikke brug for mere wellness. Det handler virkelig ikke først og fremmest om, hvordan vi har det. Der er vigtigere ting, som har brug for vores opmærksomhed. Frihed er ikke en måde at have det på. Frihed er uafhængighed af, hvordan vi har det, siger Peter Bastian og tilføjer:

– Spirituel inspiration til at være vågen og skabende, det er vigtigt. Det er nu!

remar@kristeligt-dagblad.dk