Dyrt købte ord

INTERVIEW: Den norske salmedigter Svein Ellingsen vil med sin digtning låne ord til mennesker i sorg.

For at lykkes som salmedigter må man have tre ting: Tålmodighed, mange års livserfaring og godt med stipendier. Så er der egentlig ikke mere at sige om, hvad der gør en god salmedigter, mener den norske digter Svein Ellingsen. Når Danmark til pinse får en ny salmebog, vil han være repræsenteret med 11 salmer.

Ellingsen er kommet til Danmark for at medvirke ved en temadag om »Sjælesorg i bøn og salmer«, der afvikles i Sankt Lukas Stiftelsens Uddannelsesafdelings regi i morgen. Den 73-årige nordmand med de milde øjne og den sprøde latter byder inden for i sit gæsteværelse på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup, men det er morgen, og ordene falder ikke let på denne tid af dagen. Vi får en anekdote: En norsk læge tog sin receptblok og skrev til patienten »Slå op på nummer 486«. Nummer 486 i den norske salmebog er Ellingsens salme »Vær stærk, min sjæl i denne tid«.

- Jeg er taknemmelig, når jeg får lov til at låne ord til mennesker. Jeg tænker ofte på den tyske teolog Dorothee Sölle, der har sagt, at den største smerte i lidelsen er ordløsheden. Hvis man gennem Bibelens salmer eller i kirkens salmer finder ord, man har brug for, kan man komme ind i en ny fase og dermed ud af sin isolation og modløshed. Når jeg skriver salmer, er jeg selv en hård kritiker. En salme skal kunne være et genskin af Bibelens budskab og være menighedens gensvar på budskabet. Når man slår op i sin salmebog, skal man kunne finde ord til sin lovsang, klagesang, betragtninger og bekendelse, siger Svein Ellingsen.

Svein Ellingsen er født i den norske sølvmineby Kongsberg i 1929. Her blev salmedigteren Caspar Johannes Boye i øvrigt født 138 år tidligere. Boye har skrevet »Dybt hælder året i sin gang«. Ellingsen kom til verden som efternøler og voksede op som enspænder. Kirken har altid betydet meget for ham. Han var bare en lille dreng, da han bad forældrene lade ham skifte søndagsskolen ud med deltagelse i gudstjenesten. Da han var fem år, kunne Svein Ellingsen læse. Salmebogen var hans foretrukne bog; strofe for strofe læste han højt for sig selv; fornøjede sig over ordenes klang og spurgte til meningen. Han tegnede også og var i tvivl om, hvorvidt han skulle vælge teologien eller kunsten. Han fik sin uddannelse på Statens Kunstakademi i Oslo og har en lang række udstillinger bag sig.

Dansk inspiration

Som 25-årig fik han trykt sin første salme, men han var næsten 50 år, inden han i 1978 udgav sin første samling af salmer. En god del af hans salmer er blevet til under ophold i Danmark. Stipendier har flere gange bragt ham til Løgumkloster og Schæffergården i Gentofte.

- Et vist antal leveår er en forudsætning for at lykkes som salmedigter. Uden min tilknytning til kirkens rum og Bibelen var salmerne aldrig blevet til. Jeg anser næsten salmedigtningen som en fortsættelse af Salmernes Bog. Noget forenklet kan man kalde min salmedigtning for en parafrase over Davids Salme nummer 139, siger han og rækker et ark med den foretrukne Davids Salme over bordet. Han peger på vers 11: »Siger jeg: »Mørket skal dække mig, lyset blive til nat omkring mig«, så er mørket ikke mørke for dig, natten er lys som dagen, mørket er som lyset«.

Ellingsen vil som salmisten gerne skrive lyset ind i mørket.

- Mange af mine salmer er skrevet på ord, der er dyrt købte. Den største sorg var, da vi mistede et lille barn. I mange måneder var jeg ude af stand til at skrive. I min ungdom og for 10 år siden var jeg ramt af depression. Det gode ved depressioner er, at man som regel kommer gennem dem. Min sidste depression strakte sig over et år, men hele tiden havde jeg en kerne inden i mig, der sagde: »Dette får en ende - vær tålmodig«.

- Min yndlingssalme er Brorsons »Her vil ties«. Han skriver: »Vist skal du hente, kun ved at vente«. Jeg har fået lov at erfare, at der er noget, vi kun kan hente ved at vente, siger Svein Ellingsen.

Mange af Ellingsens salmer har været mange år undervejs. 20 år i enkelte tilfælde. Salmen »Vær stærk, min sjæl«, der er med i den nye danske salmebog, var 10 år undervejs. Efter den første depression skrev han den første gang, men den fik lov at blive i en stabel på skrivebordet. Da han havde gennemlevet sorgen over at have mistet et barn, skrev han salmen om.

- Jeg havde gjort mig nogle dyrt købte erfaringer og kunne fortætte teksten. Fordi jeg tror, jeg har fået tålmodighedens gave, kan jeg vente til at frugten er moden.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk

Blå bog

Svein Ellingsen, 73 år, er uddannet på Statens Kunstakademi i Oslo og har en lang række kunstudstillinger bag sig. Hans første salmesamling udkom i 1978 og hed »Det skjulte nærvær«. Hans seneste bog, der rummer både hans billedkunst og poesi udkom i 2002 og hedder »Alt ble med ett så stille«. Svein Ellingsen har været medlem af den norske salmebogskommission. Svein Ellingsen er gift med Ingegjerd Ellingsen. Parret har to børn.

Salme af Svein Ellingsen

Vær stærk, min sjæl, i denne tid,

når du har tungt at bære.

Hold ud i prøvens stund og lid

de døgn, du går i lære.

En dag til slut

blir mørket brudt

af lyset fra Guds fremtid.

Giv håbet rum i denne tid,

hvor langt du end er nede.

Hos den, som taber i sin strid,

er Herren skjult til stede.

Ved Kristi værk

du bliver stærk

og hviler i Guds fremtid.

Se, mørket blir din modningstid!

Hold ud, til natten vender!

Se bort fra angst og indre splid,

du er i gode hænder!

Se, du er fri

og lever i

Guds løfterige fremtid.

Svein Ellingsen 1971

Vær stærk, min sjæl, i denne tid,

når du har tungt at bære.

Hold ud i prøvens stund og lid

de døgn, du går i lære.

En dag til slut

blir mørket brudt

af lyset fra Guds fremtid.

Giv håbet rum i denne tid,

hvor langt du end er nede.

Hos den, som taber i sin strid,

er Herren skjult til stede.

Ved Kristi værk

du bliver stærk

og hviler i Guds fremtid.

Se, mørket blir din modningstid!

Hold ud, til natten vender!

Se bort fra angst og indre splid,

du er i gode hænder!

Se, du er fri

og lever i

Guds løfterige fremtid.

Svein Ellingsen 1971