Prøv avisen

Ensomhed smitter, viser ny forskning

Det kan påvirke andre, hvis man føler sig ensom, viser ny forskning. -

Det er farligt for det mentale helbred at besøge en ensom ven, lyder det i en ny undersøgelse. Derfor bør ensomhed være en samfundsopgave, mener forsker

Stilhed i hjemmet. Telefonen er tavs. Hverken venner eller familie kigger forbi.

Ensomhed er et problem for mange moderne menneske. Hvis vi ikke selv føler os ensomme, kender vi én, som gør. I de flestes liv er en person, der trænger til opmuntring og socialt samvær.

Men det kan være problematisk at besøge ensomme mennesker. Efter besøget kan gæsten selv føle sig trist og ensom og på sigt miste nogle af sine egne sociale evner. Det viser ny forskning fra universiteterne i Chicago og Harvard. Dermed taler forskergruppen om, at ensomhed "smitter".

John Cacioppo, der står bag undersøgelsen, argumenter for, at ensomhed 'smitter' gennem sociale netværk, fordi ensomme mennesker ofte interagerer negativt med deres omgivelser ved for eksempel at være sure eller skælde ud.

Det kan være et samfundsmæssigt problem, når mennesker oplever ensomhed, fordi ensomme mennesker ofte kan opleve fysiske og psykiske lidelser.

- Samfundet kan drage fordel af aktivt at opsøge mennesker, som er på grænsen af ensomhed. Det kan ske ved at hjælpe dem med at genopbygge deres sociale netværk. Derved skabes en forebyggende barriere mod ensomhed, siger han i en pressemeddelelse.

Det er særligt kvinder, der er udsatte for "smitte" af ensomhed, viser undersøgelsen. Den peger på, at kvinder i højere grad end mænd har behov for socialt samvær. Derfor er kvinder også mere sårbare over for andres følelse af ensomhed, lyder argumentet.

Det kan påvirke andre, hvis man føler sig ensom, viser ny forskning. -