Prøv avisen

Et års faste fra forbrug

AGF forlænger med Peter Sørensen til 2016 Foto: Nikolai Linares/ Denmark

Forbrug I et år har den 30-årige tyske forfatter Greta Taubert afstået fra af købe ting, hvilket man kan læse om i hendes bog Apokalypse Jetzt

I bogen skriver hun om året uden forbrug, reflekterer over vores omgang med Jordens ressourcer og præsenterer læserne for andre, som lever ekstremt nøjsomme liv: En mand, som lever af de svampe, han kan samle i skoven, og en kvinde, som lever af de urter, hun kan finde i naturen. I et samfund, hvor forbrug synes at være en fælles hobby, ville Greta Taubert forsøge, om det var muligt at leve uden forbrug.

LÆS OGSÅ: Vi forstår os selv gennem forbrug

Hun ville se, om hun kunne klare sig i en krisesituation, hvor der måske ville være knaphed på varer. I det forbrugsløse år gik hun på jagt i skovene og levede ellers af de planter, hun kunne finde, og det var ikke nok til, at hun kunne holde sin vægt. Da året var gået, havde Greta Taubert tabt sig 20 kilo.

Den tyske avis Die Welt omtaler Greta Tauberts forsøg og spørger trendeksperter, om hendes eksperiment er udtryk for en tendens i samfundet. Hans-Georg Häusel, som er neuromarketingsekspert, siger: Intet menneske vil frivilligt lide smerter ud over asketerne. Vores konsum-kultur hænger sammen med belønning, som når vi køber en flaske vin eller bestiller en ferierejse.