Prøv avisen

Et ærligt sidespring ... Er det muligt?

Den 21. december kunne man for første gang logge på DynamiskDating.dk, som henvender sig til enlige og folk i parforhold, der tør stå ved sig selv og ikke pynter på deres profiler. "Ærlighed i kærlighed" er mantraet for hjemmesiden, som i modsætning til Victoria Milan ikke lokker med diskretion og spænding, men opfordrer til ærlige relationer. Foto: colourbox.com

For en måned siden fik danskerne endnu en hjemmeside, der giver mulighed for at kaste sig ud i en affære. Forudsætningen for at oprette en profil på hjemmesiden er ærlighed. Men ifølge samlivsekspert kan utroskab ødelægge det meste

Det er et år og otte måneder siden, Jesper optrådte i Kristeligt Dagblad. Han var anonym, og det er han også denne gang.

Jesper medvirkede i en artikel om utroskab med udgangspunkt i datinghjemmesiden VictoriaMilan, som i foråret 2011 reklamerede kraftigt for ægteskabelige sidespring med sloganet Gør livet levende ha en affære og med appeller til folks behov for spænding og lidenskab.

LÆS OGSÅ: Hvordan tilgiver jeg min utro mand?

Det behov havde Jesper, som i dag er 34 år. Han fortalte, at han trods kone og små børn havde set en anden kvinde i flere måneder. Han havde mødte hende via datingsiden, og affæren gav ham det sexliv og overskud, han følte, han manglede. Dengang fortalte han også, at han elskede sin kone betingelsesløst og ikke havde i sinde at forlade hende.

En sen eftermiddag for nogle dage siden svarer Jesper på mobilen, mens han kører fra arbejdet mod hjemmet. Hjemmet har ændret karakter siden sidst, for hans kone og børn er der ikke længere.

Jeg er blevet skilt fra min kone og er flyttet sammen med en ny, som jeg har mødt på VictoriaMilan, siger han.

Det er ikke den samme kvinde, som han dengang havde en affære med. For hun forelskede sig i ham, og det var ikke hensigten fra hverken hendes eller hans side.

Så jeg kastede terningen igen.

Det blev til flere sidespring, mens han stadig dannede par med sin daværende kone. Affærerne fyldte meget for ham og foregik oftest, mens han var på forretningsrejser.

Jeg må jo være patologisk lystløgner, men når jeg efterrationaliserer, var min kone og jeg holdt op med at tale om det, der var vigtigt. Det blev sådan noget med, hvad vores børn skulle have på, og ikke, hvordan vi havde det med hinanden. Efterfølgende har vi talt om, at vi var bange for de potentielle konflikter, der lå i at lukke op over for hinanden. Det var bekvemt at blive, og vores roller i forholdet var definerede, men det bliver man ikke lykkelig af.

Når Jesper fortæller, er selvsikkerheden i stemmen den samme som for knap to år siden.

Sætningerne er lange, og de tanker, han giver udtryk for, er mærkbart gjort af grundige overvejelser. Overvejelserne førte i sommer til, at han fortalte sin kone, at han ønskede noget andet med sit liv. At han ikke var lykkelig. Og at han allerede havde gang i noget andet.

Men jeg fortalte hende ikke den længere historie, for der var og er ingen grund til at gøre hende unødigt ked af det. Hun må forholde sig til, at jeg mødte en pige på tennisbanen.

Jesper mener ikke, at utroskaben udløste skilsmissen. Det var manglen på kommunikation, og at de glemte hinanden undervejs. Det kommer ikke til at ske i det forhold, han nu har indledt. Og at forholdet er udsprunget af gensidig utroskab er snarere en fordel end en ulempe, mener han.

Vi er enormt ærlige over for hinanden, og intet er tabubelagt. Vi har begge levet i forhold, hvor man af misforstået kærlighed har holdt sin kæft, så vi kommunikerer om de ting, der vigtige. Det, der heldigvis adskiller mennesker fra andre primater, er, at vi kan gøre os erfaringer.

Jesper forstår udmærket de personer, som ryster på hovedet af hans historie og hans handlinger.

De har jo ret, men mennesker er sælsomme væsener, som overbeviser sig selv om, hvad der er mest bekvemt i den givne situation. Vi er styret af basale instinkter, så hvis vi presses tilstrækkeligt, flytter vi normerne for rigtigt og forkert. Det gør ikke mine handlinger mere rigtige, men det var det, der skete.

For en måned siden fik danskere, der ligesom Jesper har søgt en affære, endnu en virtuel mulighed for at finde den eneste ene anden partner. Den 21. december kunne man for første gang logge på DynamiskDating.dk, som henvender sig til enlige og folk i parforhold, der tør stå ved sig selv og ikke pynter på deres profiler. Ærlighed i kærlighed er mantraet for hjemmesiden, som i modsætning til Victoria Milan ikke lokker med diskretion og spænding, men opfordrer til ærlige relationer.

Hvis du står ved det, du længes efter, vil du opleve, at forholdet til partneren bliver dybere. Måske kan partneren ikke forstå din længsel efter noget andet, men så tackler man udfordringerne sammen, siger forfatter Pouline Middleton, der står bag DynamiskDating.

Indtil videre har 150 danskere oprettet en profil på siden, men målet er at sætte VictoriaMilan til vægs for at bevise, at der med Pouline Middletons ord er flere affære-ærlige mennesker end folk med hemmelige sidespring.

Det er jo rystende, hvis VictoriaMilan bare er i nærheden af de 200.000 danske profiler, som de siger, de har. Så længe deres reklamer med gør livet levende, ha en affære står uimodsagt, rykker det ved folks grænser.

Men er utroskab ikke utroskab, selvom man er ærlig omkring det over for sin partner?

Jo, men så kan begge personer i parrelationen bestemme, hvad der skal ske. Jeg vil ikke være moralsk vogter over, om folk er utro, men jeg vil gerne være moralsk vogter i forhold til snyd og løgn. At lyve er det største problem ved utroskab.

Pouline Middleton mener, at forestillingen om én partner hele livet er naiv. Eksempelvis varer forelskelsens beruselse maksimalt i to år og hvad så? Der er ærlighed den eneste farbare vej.

Alt for længe har vi kun arbejdet med at skulle være sammen med den eneste ene, men rigtig mange mislykkes med det. Derfor synes jeg ikke, det er forkert at fjerne noget af røgsløret ved utroskab. Det kunne jo ske, at ærligheden om lysten til at være sammen med en anden skaber nyt liv i parforholdet. Man skal ikke gå ud og finde en anden, men vi skal forholde os til, at lysten opstår, siger hun.

Og lysten opstår. Det dokumenterer flere års undersøgelser: Omkring en tredjedel af alle danskere i et parforhold eller ægteskab har været deres partnere utro. Og i værdiundersøgelsen fra 2010 svarer danskerne, at troskab er den absolut vigtigste faktor i et parforhold. Men på den anden side: Hver tredje vil holde eventuel utroskab hemmelig for sin partner.

Hemmelighed og diskretion er nøgleord på siden VictoriaMilan. Datingtjenesten er til stede i 18 lande, og siden den danske lancering i efteråret 2010 er der ifølge VictoriaMilans egne opgørelser oprettet 200.000 danske profiler. En aktiv profil koster 200-400 kroner månedligt, men gratis prøveprofiler kan også oprettes, og gamle profiler slettes ikke. VictoriaMilan har ikke kunnet oplyse, hvor mange aktive danske medlemmer siden har. Men ifølge svenske Dominika Peczynski, informationschef hos VictoriaMilan, er danskernes reaktion på utroskab overraskende mild.

Generelt er der et temmelig liberalt syn på utroskab i Norden, men særligt i Danmark er man meget lidt fordomsfuld. Da vi reklamerede for VictoriaMilan i Norge, Sverige og Danmark, trak man bare lidt på skuldrene af det i Danmark, mens reklamerne i Sverige førte til det største antal klager i landet nogensinde.

Da VictoriaMilan før jul udtrak en omfattende medlemsstatistik, viste den, at det personlighedstræk, som flest medlemmer klistrede på sig selv, var ærlighed.

Det, synes jeg, var lidt morsomt. Måske føler de, at de er ærlige over for sig selv, og man kan jo godt være både ærlig og utro. Måske er du ærlig i alle andre aspekter af dit liv, og selv de mest ærlige personer er deres partner utro, siger Dominika Peczynski.

Kritikere mener, at I er med til at legitimere utroskab?

Men utroskab er jo legitimt. Loven siger, at utroskab er i orden, så det må være op til den enkeltes moral at dømme. Personligt mener jeg, at utroskab er et mindre problem, og så længe man er diskret med det, er det jo ingenting. Det er kun slemt, hvis din partner finder ud af det. På den måde er VictoriaMilan bare en teknisk platform for utroskab.

En af dem, der mener, at VictoriaMilan er med til at legitimere utroskab, er samlivs- og seksualrådgiver Ingrid Ann Watson, som har 20 års erfaring fra egen praksis og har forfattet bogen Elsk ham igen sådan får I kærligheden tilbage i jeres parforhold. For VictoriaMilan gør det alt for let at indlede sig på utroskab, mener hun.

Det er ligesom med unge og hash: Hvis du har det lige i nærheden, er det lettere at prøve det, end hvis du skal med toget hele vejen fra Helsingør til Christiania. Med VictoriaMilan kan du sidde derhjemme om aftenen og aftale det hele over nettet, mens din kone eller mand sover. Du er bare ét klik fra at finde en affære.

Ingrid Ann Watson er skeptisk over for VictoriaMilans meget høje brugertal, og hun tror ikke på, at markedet for sådanne datingsites er så stort, som tallet antyder. Hun er til gengæld ikke et øjeblik i tvivl om, at det generelle marked for utroskab er kolossalt stort.

Godt 40 procent af alle ægteskaber ender med skilsmisse, og i halvdelen af tilfældene er utroskab årsagen. I reklamer for affærer er personerne helt vildt smukke, og det hele ser meget spændende ud, men det er jo slet ikke sandheden.

Sandheden er ifølge Ingrid Ann Watson, at utroskab kan ødelægge det meste. Og årsagen til, at affærer opstår, er, at par ikke taler sammen. Oven i det er utroskab ved at udvikle sig til en størrelse, som mange stiltiende accepterer, fordi alle jo gør det.

Vi mener stadig ikke, at utroskab er legalt, men alligevel har mange en holdning om, at nå ja, det sker jo hele tiden, så det kan man ikke råbe og skrige om. For at undgå utroskab skal man være meget tydelig om, hvad man ønsker sig fra sin partner, og man skal tage alvorligt, hvad partneren giver udtryk for, at han eller hun har brug for. Det handler om at tale sammen. Det er faktisk det vigtigste af alt.

Jesper er anonym.

Redaktionen kender hans rigtige identitet.