Prøv avisen

Først var jeg bange for stilheden

Caroline Berridge fandt en ny fred på stilhedsretæten. -- Foto: Lars Aarø/Fokus.

Caroline Berridge, 32 år, med på kristen stilheds-retræte for første gang. Ansat på KKR-TV og i hjemmeplejen. Var først ateist, siden buddhist og nu kristen. Kommer i pinsekirken "Kirken i Kulturcentret" i København

Hvorfor tog du med på stilhedsretræte?

"Jeg var stresset, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle geare ned. En terapeut rådede mig til, at jeg skulle begynde at meditere for at få slappet af i dybden. Jeg ville gerne på kristen retræte, fordi det var vigtigt, at Gud var med, så det ikke bare var mindfulness. Gud og bøn gør en stor forskel i mit liv, og jeg var nysgerrig på den kristne meditation."

LÆS OGSÅ:Retræter bliver brugt som nødbremse mod stress

"Jeg så frem til fastetemaet. Overforbrug har jeg masser af i bagagen. Shopping, kalorier og stress. Jeg kunne godt tænke mig at vænne mig fra noget. Med afsæt i retræten ville det styrke mig, og jeg fornemmede, at det ville foregå på en god, sund og kærlig måde."

Hvordan oplevede du retræten undervejs – med op- og nedture?

"Først var jeg bange for at komme af sted og for stilheden. Derfor var jeg overrasket over, hvor meget jeg nød den. Man taler om, at tiden flyver af sted, men fordi vi var stille, var det ligesom, at tempoet blev sat ned. På retræten fik jeg lov til at opleve min dag minut for minut. Jeg skulle ikke gøre andet end at følge rutinen og lytte til brændeovnen og kigge på lyset, der falder på de høje graner. Det hårdeste var, at jeg savnede min mand og datter. Det gjorde mig bevidst om, hvor jeg gerne vil have fokus i mit liv. Savn var en del af retræteprocessen og egentlig også den største gave. Det føltes, som om jeg var taget ud for at vende hjem."

LÆS OGSÅ:I den stille verden

Hvad tager du med dig derfra?

"Savnet efter stilheden. Efter at jeg er kommet hjem, har jeg været meget bevidst om mit medieforbrug. Jeg er begyndt at slukke min mobil efter klokken 20. Det giver mig en masse plads og en anden fred."

"Jeg fravælger også at beskæftige mig stress-skabende aktiviteter og faster fra kager, is og chokolade. Jeg vender mig imod mit fokus på Gud og fokus på min familie og det at være mor."

schelde@k.dk