Prøv avisen

Filosoffen, der blev pressechef

Brian Nygaard havde læst filosofi, men var ikke i tvivl, da han fik muligheden for at være med hos Bjarne Riis. -- Selvfølgelig var jeg urolig, men det var en god uro, siger pressechefen i dag. -- Foto: Niels Meilvang.

En akademisk karriere som forsker ventede den nyuddannede filosof Brian Nygaard, men tre uger i juli 2001 ændrede radikalt hans bane. Han blev pressechef for cykelikonet Bjarne Riis

Tilfældet. Heldet. Rette mand på rette sted og tid.

Der var så meget, der spillede sammen, da den 27-årige nyslåede cand.mag. i filosofi Brian Nygaard i 2001 – sådan nærmest lidt for sjov – sagde ja til at arbejde freelance med kommunikation for Bjarne Riis' cykelhold i Tour de France.

– Jeg var med på bagsmækken, og efter tre uger var jeg overbevist om, at det var kommunikation, jeg ville beskæftige mig med. Jeg var fuldstændig lykkelig, ja nærmest høj af det arbejde, siger Brian Nygaard.

Da den daværende pressechef Anders Bay stoppede som pressechef efter løbet, spurgte Bjarne Riis, om Brian Nygaard ville overtage posten.

– Jeg var ikke i tvivl. Det var den vej, jeg ville, siger Brian Nygaard, der blev pressechef uden forudgående erfaring med journalistik, kommunikation eller pr. End ikke et forkølet skrivekursus har han været på.

Efter eget udsagn var han en lømmel i folkeskolen og begyndte først at åbne bøgerne i de sidste skoleår. Men så gik det stærkt. Skønlitteratur og lyrik, både klassikerne og det moderne, blev slugt. Nogle af yndlingsforfatterne hed Henrik Nordbrandt og Peter Laugesen. I gymnasiet var han især glad for sprogfag, filosofi, religion og oldtidskundskab. Han følte, han fik udvidet sin horisont og kunne med sine fine karakterer vælge frit på alle hylder efter studentereksamen fra Vejle Gymnasium.

– Jeg var god til logisk og analytisk tænkning, og jeg ville læse noget, der favnede bredt. Derfor valgte jeg filosofi på Aarhus Universitet. Det er et tålmodigt fag. Man kan kalde det langsomhed med motiv, men det er ikke et fag, der peger på et entydigt job, siger Brian Nygaard, der havde ambitioner om at gå forskervejen. Hans speciale handlede om normativitet og objektivitet, og en ph.d. om samme emne lå forude.

– Jeg syntes godt om muligheden for at fordybe mig tre år i forskning. Jeg ville gerne kvalificere mig internationalt og havde USA eller Storbritannien i tankerne, fordi de lande er blandt de fremmeste inden for filosofisk forskning, fortæller Brian Nygaard.

Han var fascineret af Jørgen Leth og slugte både hans film og hans lyrik.

– Jeg måtte jo også finde ud af, hvorfor manden var så optaget af cykelsport, og det er således hans fortjeneste, at jeg kom til at interessere mig for cykling, siger Brian Nygaard, der skrev et par artikler om cykelsport.

Han skulle i gang med at ansøge om ph.d., og han havde på det tidspunkt nogle anfægtelser om sin videre akademiske karriere. Var det nu det rigtige? Kunne han blive lykkelig? Så var det, han fik chancen for at være med hos Bjarne Riis og tilsidesatte den akademiske karriere.

– Selvfølgelig var jeg urolig, men det var en god form for uro. Forventningsfuld uro. Mine forældre var mildest talt overraskede, men de så jo, hvor lykkelig jeg var, siger han og tilføjer, at han føler sig ydmyg over for tilfældet.

Han anbefaler andre at være åbne over for tilfældet og springe på toget, hvis det kommer forbi og føles rigtigt.

– Jeg har altid syntes, det var prætentiøst at sige, at man ved, hvad man skal lave her i tilværelsen, når man er færdig med sin uddannelse. Selvfølgelig ved man ikke det, siger Brian Nygaard.

Han fik sin største opgave som pressechef, da han den 25. maj 2007 sendte sin arbejdsgiver i gabet på en sulten presse, der kastede sig over indrømmelsen af 11 års løgn om doping. Den begivenhed havde Brian Nygaard nøje tilrettelagt, og han formåede ikke blot at redde Bjarne Riis og cykelholdet nogenlunde frelst gennem mediestormen, men også at lade dem genopstå i en ny og lutret udgave, hvilket den offentlige tillid og fortsat sponsorstøtte vidner om.

– Al mediemæssig adfærd er i princippet forudsigelig. I takt med indrømmelserne kommer sympatitilkendegivelserne. Vi så det med Ritt Bjerre- gaards fyring som undervisningsminister, med Bill Clintons sidespring med Monica Lewinsky og med Jørgen Leths fyring fra tv som cykel-kommentator. Alle blev de taget til nåde igen af offentligheden. Den mekanisme spillede jeg på i min kommunikationsstrategi, fortæller Brian Nygaard.

Han fortryder ikke, at han fravalgte forskertilværelsen, men han indrømmer, at han kan savne de øjeblikke af lykke, hvor han fandt løsningen på en problemstilling.

– Den form for spontan glæde finder jeg ikke på samme måde i kommunikationsbranchen, men man kan sige, at jeg anvender analytisk filosofi, som jo blandt andet handler om, hvordan argumenter fungerer, i min pressestrategi. Det handler især om, hvordan modtageren vil tænke og reagere. Her lapper filosofi og kommunikation over hinanden, siger Brian Nygaard, der bor i Pisa i Italien og rejser 200 dage om året.

I næste måned indleder han et nyt arbejde som kommunikationsdirektør hos Team Sky, et nystartet storhold i cykelsporten sponsoreret af medieselskabet af samme navn.Den filosofiske verden tabte en forsker, men cykelverdenen vandt en filosof.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk