Prøv avisen

Foghs private bagstøtte

UGENS PROFIL: Anders Fogh Rasmussens kone Anne-Mette er klar over, at presset næppe bliver mindre på hende og hendes mand i fremtiden, men det får hende ikke til at overveje at opgive jobbet som pædagog

Børnehuset i Holte - hvor Danmarks nye statsministerfrue arbejder - havde sat telefonsvareren til efter valget. Der var åbenbart rigeligt bud efter den nye førstedame, Anne-Mette Rasmussen. Men hun reagerer dog gerne på en telefonbesked i sin pause.

43-årige Anne-Mette Rasmussen betegnes som et privat menneske, der trods sit midtsjællandske ophav er næsten lige så »jysk« beskeden som gemalen, Anders Fogh Rasmussen (V), landets kommende statsminister.

Hun brugte dagen efter Venstres valgsejr til at fordøje indtrykkene fra den intense valgaften og til at modtage lykønskningsblomster i privaten i Nærum i Nordsjælland. Det med blomsterne nyder hun i særdeleshed.

- Jeg er havemenneske og elsker, når der er fyldt med blomster, og der ser pænt ud omkring mig, siger Anne-Mette Rasmussen, som både passer haven omkring parcelhuset i Nærum og haven ved sommerboligen, et kampestenshus ved foden af Pyrenæerne i Sydfrankring.

- Jeg er ikke den mest højtråbende type. Det er rigtigt, jeg er privat på den måde, at jeg altid har prioriteret det nære og børnene, fordi Anders ikke var så meget hjemme. Jeg har deltaget i deres fritidsinteresser, standarddans og rock'n'roll, fodbold og gymnastik. Anders har også altid deltaget, hvis der var afdansningsbal, fortæller fru Rasmussen.

Mødtes til halbal

Både hun og Anders Fogh er vokset op på landet som børn af gårdejere. Hun er tilmed flasket op med det politiske liv, da hendes far var Venstre-borgmester i Bramsnæs ved Isefjorden mellem Roskilde og Holbæk. Hendes bror Sander Jacobsen junior har også siddet i kommunalbestyrelsen for Venstre i Bramsnæs.

Anne-Mette og Anders Fogh Rasmussen mødtes som unge VU'ere til et halbal i Kirke Hyllinge i 1976. Venstres nyvalgte folketingsmedlem, Flemming Dam- gaard, sørgede efterfølgende for, at de to turtelduer kom til at deltage i en udflugt til Lolland. Parret blev gift i 1978 og stiftede hjem i parcelhuset på Vestervænget i Skals ved Viborg.

Anne-Mette Rasmussen har evner for sprog, så hun tog fat på at læse HH og begyndte på korrespondentstudiet i engelsk og tysk, men studiet blev afbrudt, da den første lille Fogh Rasmussen meldte sin ankomst, den nu 22-årige Henrik.

Anne-Mette Rasmussen valgte at være hjemmegående, mens børnene var små, for de »skulle ikke ryge ud af hænderne på mig, uden at jeg vidste, hvem de var«. Hun mener selv, det har givet et stærkt familieforhold med meget tætte bånd.

Da Henrik, Maria og Christina blev lidt større, fulgte hun sin erfaring i børnepasning op ved at blive dagplejemor for fire-fem børn fra lokalområdet ad gangen. Det job havde hun i 13 år.

- I opdragelsen af vores børn har jeg lagt vægt på at være sammen om tingene, have respekt for andre og deres meninger og udvise lidt beskedenhed.

Det er stort set de samme værdier, hun hylder i sit professionelle liv med at passe andres børn.

- Jeg lægger vægt på at give børn så meget nærhed som muligt og indleve mig i det enkelte barn. Jo mere man gør det, jo tættere kan man komme på barnet.

Savner naboerne

Anders Fogh Rasmussen har siddet i Folketinget i 23 år, og Anne Mette Rasmussens hovedopgave har i de fleste af de år været at tage sig af parrets børn og stå bag sin fremtrædende mand.

- Min opgave er hele tiden at bakke op og stå klar, hvis han har brug for at læsse af, for der er jo hele tiden pres på ham, siger Anne-Mette Rasmussen, som ikke har noget imod flere repræsentative opgaver som statsministerfrue.

- Nåh, men det tager jeg helt roligt. Det kan da godt være, at der skal lidt nyt i garderoben, griner hun og minder om, at hun har prøvet at være ministerfrue, da Anders Fogh Rasmussen var skatteminister fra 1987 til 1992 og tillige økonomiminister fra 1990 til 1992.

- Det var sådan set meget hyggeligt at møde så mange forskellige mennesker og spændende at møde personer fra andre kulturer.

Parret tog for to år siden konsekvensen af, at det var blevet for besværligt at få mandens politiske aktiviteter i hovedstaden til at harmonere med den lange afstand til hjemmet i Jylland. Så de valgte at flytte fra deres hjem i over 20 år til Nærum nord for Lyngby.

- Det gjorde vi for at gøre det lidt nemmere, hvis man skulle noget i København. Det var lidt mærkeligt at rejse fra naboerne, vi har altid haft et godt naboskab. Men vi er også godt tilfredse med at være her, hvor vi er nu.

- Vi er begge naturmennesker, så det skulle være et sted med masser af natur. Vi bor lige op til skoven, som vi bruger til løbe- eller bare gåture. Vi løber begge to - bare ikke samtidig - vi passer ikke lige sammen i tempo, siger en grinende Anne-Mette Rasmussen, som foretrækker hyggetempo, mens den 48-årige gemal er tempoløber. Foruden kondiløb dyrker hun gymnastik i et træningscenter.

Parrets tre børn er nu store, Henrik på 22 går i sin fars fodspor og læser økonomi i Virginia, USA, Maria på 20 er sprogofficers-aspirant på sergentskolen i Sønderborg, hvor hun stiler mod at blive tolk i russisk, mens 17-årige Christina går i 1.g og bor stadig hjemme.

Flytningen til Sjælland har givet Anne-Mette Rasmussen mulighed for igen at begynde på en uddannelse og bruge sin ekspertise på børneområdet. I stedet for korrepondentfaget, som trak i hendes tidlige ungdom, blev det i stedet uddannelsen som pædagog. Hun blev færdig i sommer og er nu fuldtidsansat pædagog i Børnehuset på Frederik Clausens Vænge i Holte. Et job, hun har tænkt sig at beholde trods ægtemandens post som Danmarks statsminister.

ahlgreenkristeligt-dagblad.dk

Blå bog

Anne-Mette Rasmussen

Født 13. juli 1958 i Roskilde. Datter af borgmester Sander Jacobsen og Gudrun Jacobsen.

HH-eksamen. Derefter studier i engelsk og tysk. Efter en periode som hjemmegående husmor fik hun arbejde som først dagplejemor, siden børnehavepædagog.

Gift 17. juni 1978 med Anders Fogh Rasmussen. Ministerfrue 1987-92. Statsministerfrue fra 2001.