Forældre skal lære at slappe af

For børn er det væsentligere, at mor og far er afslappede og glade, end at familien styrter rundt efter de mange kulturelle aktivitetstilbud i efterårsferien

Tankskib i øresund, far og mor og barnevogn på kajen.
Tankskib i øresund, far og mor og barnevogn på kajen. Foto: Lars Bahl Denmark.

Museerne står i kø med familietilbud, biograferne har premiere på en lang række familiefilm, og overalt i den danske underholdningsverden målrettes begivenheder mod familien, når der i næste uge er efterårsferie. Men øverst på børnenes ønskeliste står glade, koncentrerede og ustressede forældre.

Det fremgår af en række nye forskningsprogrammer, som børneforsker Søren Smidt fra Center for Institutionsforskning på Højvangsseminariet i Glostrup har deltaget i.

Han har beskæftiget sig bredt med børns egen opfattelse af deres barndom og forklarer, at børnene selv fremhæver ferierne som noget meget positivt.

"Dem husker de, fordi de her var sammen med far og mor, som havde tid og ro. Og det er ikke så meget det, de foretog sig sammen, som det er de voksnes humør og stemningen i ferien, de lægger vægt på. At far var pjattet og fandt på noget sjovt er et gennemgående udsagn fra børnene," siger Søren Smidt.

"Det bør give anledning til at tænke anderledes om den forestående efterårsferie og samværet med børn generelt. I stedet for at sætte en ære i at nå flest mulige film, udstillinger og arrangementer bør forældre tvinge sig selv til at starte efterårsferien med en blank kalender. Kun på den måde kan man finde frem til sine egne ønsker og behov. Forældre, der er til stede og har ro i sjælen, er det, børn lægger allermest vægt på," siger Søren Smidt.

"Det er stemningen, der er det afgørende, og derfor er det meget væsentligt at både børn og voksne er styret af lyst i stedet for af den dårlige samvittighed over at tilsidesætte børnene i hverdagen," siger Søren Smidt:

"Hvis vi lider af dårlig samvittighed, så kommer vi nemt til at træde ind i en servicefunktion, og det er ikke sjovt hverken for de voksne eller børnene."

Børne- og ungdomslægen Vibeke Manniche, der i sit arbejde støder på mange børn og unge med stress-symptomer og dårlig kontakt til forældrene, er enig med Søren Smidt og opfordrer forældre til at kigge på børnenes liv og regulere aktiviteterne.

"Børn i dag sover meget mindre end tidligere. De kommer sent hjem på grund af det store aktivitetsniveau, ser fjernsyn et par timer og står tidligt op. Børns trivsel er lig med familiens trivsel, og vi ved fra os selv, hvordan vi har det, hvis vi kører for hårdt på med en masse aktiviteter. Børn har ligesom voksne brug for efterårsferie uden for meget program på," siger Vibeke Manniche.