Prøv avisen

Forskere efterlyser oplevelser med spøgelser

Danskernes mystiske hændelser og uforklarlige oplevelser skal frem i lyset.

Dansk Folkemindesamling har åbnet ny hjemmeside, hvor man kan fortælle om oplevelser med det overnaturlige

Danskere, der har oplevet noget uforklarligt for eksempel mødt en ånd eller set et spøgelse vil folkemindeforskere gerne høre nærmere fra. De har en masse historier om overnaturlige oplevelser fra 1800-tallet, men de mangler historier fra i dag, skriver videnskab.dk.

I 1800-tallet var historier om ellefolk, bakkefolk, nisser og spøgelser meget almindelige i Danmark. Datidens folkemindeforskere rejste rundt i landet og samlede dem ind, og nu vil nutidens folkemindeforskere gøre det samme men ved brug af nettet.

Møderne med det paranormale forsvandt ikke med 1800-tallet. De bliver stadig diskuteret i mange chatrum på nettet og i tv-programmer. Vi vil gerne indsamle folks oplevelser, så vi i fremtiden kan have historier fra i dag, siger Anne Mia Steno, forskningsassistent ved Dansk Folkemindesamling.

Anne Mia Steno og hendes kollegaer har netop lavet enhjemmeside, minhistorie.net, hvor alle danskere kan skrive om deres oplevelser med det overnaturlige. For at sørge for at ingen holder sig tilbage, kan man vælge at være anonym i de næste 50 år.

I 1800-tallet var den såkaldte folketro meget udbredt, siger Lene Andersen. Hun har som arkivar ved Dansk Folkemindesamling forsket i de gamle beretninger og deltager i projektet.

Historierne handler tit om folk, der har mødt spøgelser, eller folk, der kunne se syner. Der er historier om, at man på særlige tidspunkter af året kunne høre skrig ved en bestemt bro. De, der kunne se synerne, så, at en herremand engang slog nogen ihjel på det sted, fortæller hun.

Når møder med det overnaturlige fylder i mange folks hverdag, har folkemindeforskerne også en pligt til at indsamle historier om netop dét, mener folkemindeforskerne.

Vi er interesserede i alle former for historier og oplevelser. Vi er meget åbne. Måske har man oplevet noget, man ikke kan forklare noget, der var interessant eller gjorde et indtryk, siger Lene Andersen.