Prøv avisen

Forskning: Lykke smitter

Din lykke kan smitte mennesker omkring dig, og følelsen kan vare i op til et år, viser ny forskning. - Foto: stck.xchng

Lykke er stærkt smitsomt og kan sprede sig mellem folk, som ikke engang kender hinanden, viser en ny stor undersøgelse

Smil, det smitter, har man ofte fået fortalt. Men at lykke også kan smitte, og ikke kun som en kortvarig følelse, er nu for første gang blevet dokumenteret.

Hvis dine søskende, venner eller endda naboer er lykkelige, kan det sprede sig til dig og påvirke dig i op til et år. Det viser en ny undersøgelse, som har fulgt mere end 4700 mennesker i 20 år, skriver The Washington Post.

Amerikanske forskere har netop publiceret resultaterne, og de overrasker flere eksperter.

- Man skulle tro, at din følelsesmæssige tilstand vil afhænge af dine egne valg og handlinger og erfaringer. Men det afhænger også af andre menneskers valg, handlinger og erfaringer, herunder mennesker, som du ikke har en direkte forbindelse til. Lykke er smitsom, siger medicinsk sociolog ved Harvard University, Nicholas A. Christakis.

Forskerne fandt frem til, at ulykkelighed også kan smitte, men det er slet ikke i samme grad som lykke. Hvis et menneske omkring dig er lykkelig, er dine chancer for at blive lykkelig op til 34 procent større.

Undersøgelsen er den første, der beviser, at lykke kan spredes blandt folk og blive der i længere tid. Helt op til et år kunne forskerne spore, at et menneskes lykke havde påvirket andre.

Resultaterne kan være med til at forklare, hvorfor indbyggere i nogle lande er lykkeligere end andre, forklarer psykolog ved Illonois Universitet Ed Diener.

- Det er en ekstremt spændende undersøgelse. Interessant, provokerende og vigtigt, siger han til Washington Post.