Gør, som jeg siger ikke, som jeg gør

Professor Bente Klarlund Pedersen føler sig misforstået, når folk tror, at hun altid lever sundt

Lykke for Bente Klarlund Pedersen er at være sammen med sine børn og børnebørn.
Lykke for Bente Klarlund Pedersen er at være sammen med sine børn og børnebørn. .

Hvad er din største bedrift?

At jeg, uden at have nogen principper eller planer, er beriget med nogle helt fantastiske børn de er helstøbte, gode samfundsborgere, meget glade og givende. Jeg har fire børn og seks børnebørn.

Hvad er dine største fejl?

Dem er der mange af, og jeg har ikke i sinde at lufte dem offentligt. Men jeg er meget sårbar og nærtagende og altid bange for ikke at være god nok.

LÆS OGSÅ: Sunde danskere mobber de usunde

Hvad er lykke for dig?

Det er, når jeg en bestemt eftermiddag hver uge henter mine seks børnebørn og senere får besøg af alle mine fire børn, hvorefter svigerbørn og et par venner støder til. Så mødes vi i køkkenet og fejrer hverdagen med et godt glas og senere en god middag. Mit liv består også af at rejse, holde foredrag og sætte en dagsorden. Men når man skærer ind til benet, er lykken i de nære forhold.

Hvad er elendighed for dig?

Der er masser af elendighed at få øje på i verden. Hvis de basale behov ikke bliver opfyldt som mad, drikke, behandling af sygdom og den mest basale tryghedstilstand, er livet elendigt, og så er der ikke overskud til at tage fat på noget andet. Men hvis de behov er dækket, er det elendighed at have nok i sig selv. Hvis man ikke formår at se ud over sin egen næsetip, bliver man et fattigt menneske. Mange er bange for at bruge sig selv, men jeg synes, at der ligger en elendighed i det med at spørge, hvad er der i det for mig? en åndelig elendighed og tomhed.

Hvad er dit forhold til tro og religion?

Min opvækst i Frelsens Hær har stor indflydelse på mit liv. Jeg har set hele den sociale vifte og lært engagement, næstekærlighed og budskabet om den barmhjertige samaritaner, og det, tror jeg, har sat sine spor. Og hvor jeg i en længere periode har haft brug for at lægge afstand, ser jeg i dag mere med taknemmelighed på min opvækst og på det konkrete kendskab, jeg fik til at udøve kristendom i praksis.

Hvilken dyd er den vigtigste?

Der er mange retfærdighed, hæderlighed, ordentlighed, men hvis jeg kun må nævne én, så er det nok solidaritet eller loyalitet.

Hvornår føler du dig misforstået?

Når folk tror, at jeg er sådan en, der altid lever sundt.

Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Jeg er energisk, og jeg engagerer mig.

Din sindstemning lige nu?

Eftertænksom.

Dit motto?

Lad aldrig en fristelse gå fra dig. Gør, som jeg siger ikke, som jeg gør.