Gud tæller mere end gaver for konfirmander

Gaver betyder mindre for nutidens konfirmander. Forklaringen er, at de materielt har nået et kvalmepunkt, mener forskere

Unge vælger konfirmationen, fordi de tror på Gud. Ifølge en ny undersøgelse er den tid forbi, hvor teenagere begrundede ønsket om konfirmation med, at de så frem til fest og bugnende gavebord.
Unge vælger konfirmationen, fordi de tror på Gud. Ifølge en ny undersøgelse er den tid forbi, hvor teenagere begrundede ønsket om konfirmation med, at de så frem til fest og bugnende gavebord.

Unge vælger konfirmationen, fordi de tror på Gud. Ifølge en ny undersøgelse er den tid forbi, hvor teenagere begrundede ønsket om konfirmation med, at de så frem til fest og bugnende gavebord. Det fremgår af undersøgelsen "Kon4mationsundervisning - Mere end blot en forberedelse til festen", som bygger på svar fra 1000 konfirmander. De unge er blevet bedt om at prioritere, hvad der har fået dem til at træffe valget om at gå til konfirmationsforberedelse. Kun en gruppe på otte procent af konfirmanderne, overvejende drenge, svarer, at gaverne og festen er det vigtigste, fremgår det af undersøgelsen.

At de unge fremhæver troen på Gud og ikke festen og gaverne, har overrasket projektleder bag undersøgelsen Suzette Munksgaard, Center for Ungdoms- og Religionspædagogik, CUR.

De er ikke fordomsfulde og blufærdige over for det religiøse, som tidligere generationer har været, og de har tydeligvis ikke problemer med at bekende, at de tror, siger Suzette Munksgaard.

At Gud har sejret over gaverne er også indtrykket hos lektor i religionspædagogik Leise Christensen fra Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster.

Det er endnu et bevis på, at religionen ikke er død, selvom der er blevet holdt mange ligtaler over den. Fordi konfirmationen er de unges eget valg, er de også tvunget til at reflektere over indholdet i handlingen, så de kan begrunde deres valg, siger hun.

Forskningsleder Jens Christian Nielsen fra Center for Ungdomsforskning siger, at de unges prioritering af den indholdsmæssige side ved konfirmationen skyldes, at de gennem skolesystemet er opdraget til at begrunde deres valg.

De vælger ikke bare at blive konfirmeret, men vil også kunne sige hvorfor. Hvis de ikke fremhæver, at de tror på Gud, så står deres oprigtighed på spil, siger han, som dog mener, at konfirmanderne ville blive skuffede, hvis de ingen gaver fik.

Den norske teolog og ungdomsforsker Paul Otto Brunstad tolker undersøgelsens konklusioner som en hilsen fra en postmaterialistisk generation. Konfirmanderne er børn af velstandsboomet, og livet har lært dem, at der skal mere end materielle goder til at tilfredsstille deres behov.

Se på deres værelser. Mange konfirmander har alt det, man i min generation skulle være voksen for at eje: eget tv, computer og telefon, siger han og bakkes op af sociolog Eva Steensig, der har specialiseret sig i at læse morgendagens udvikling.

De unge har nået et materielt kvalmepunkt, siger hun.

Den nye konfirmandundersøgelse viser også, at 69 procent af de unge gerne vil kunne sætte ord på troen. Men de taler ikke meget om emnet. 81 procent taler aldrig eller sjældent med vennerne om kristendom og tro, og 66 procent snakker aldrig eller sjældent med familien om kristendom. I 2007 blev 50.452 unge konfirmeret, hvilket er 72 procent af konfirmandårgangen.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk