Gul med tragtformet hat

Vor madskribent har samlet kantareller ved Knudshoved Odde og plukket kirsebær i egen have til en skøn søndagssommermiddag

Kantareller dukker op i slutningen af juli, hvis der forinden har været et kraftigt regnskyl, og viser sig talstærkt i august.
Kantareller dukker op i slutningen af juli, hvis der forinden har været et kraftigt regnskyl, og viser sig talstærkt i august. Foto: .

Min ligblege søster, hun er hudlæge, var som barn beundret for sin evne til at citere Halfdan Rasmussens barske børnerim. Vort hjem lå op ad skov og marker. Naboerne begyndte i slutningen af sommerferien at samle svampe i store kurve. Men i min familie rørte vi ingen andre svampe end dem, der kunne købes i supermarkedet. Det skyldtes min søsters vedvarende recitation af et svampe-digt. Hver gang vi gik tur i skoven eller på markerne, istemte hun med skingrende stemme:

Plukker i Skoven du ukendte Svampe/ saa lad først Lillebror smage derpaa./ Dersom han dør under Skrigen og Krampe,/ saa bør du selv lade Svampene staa./ Og hvis der ingenting sker med den Lille,/

Tja, saa gik den Portion Svampe til Spilde!

Det er min søsters skyld, at jeg aldrig har brudt mig om at samle svampe. Hver gang jeg plukker en, hører jeg hendes stemme. Men jeg kan ikke, på trods af mine barndomstraumer, holde mig fra kantarellerne. Det er der mange grunde til.

Kantareller kan ikke forveksles med nogle af de giftige svampe. Med deres gule farve og en hat, der er tragtformet med en bølgende rand, er de nemme at genkende. Og så smager kantarellerne ualmindelig godt. Mange bilder sig ind, at svampe hører til efterårets retter. Men kantarellerne dukker op i slutningen af juli, hvis der forinden har været et kraftigt regnskyl, og viser sig talstærkt i august.

Jeg plukker dem på Knudshoved Odde ved Vordingborg. Det er landets smukkeste plet. Fyldt af sjældne blomster, mandshøje bregner, græssende Galloway-kreaturer og tangduft fra Smålandshavet. Kantarellerne bærer hemmelighedsfuldt stedets enorme skønhed i deres smag.

På søndag kommer min søster til middag. Hun skal have gule kantareller samlet på Knudshoved Odde og kirsebær fra min have, der er røde som solskoldet hud. Der er ingen tvivl om, at hun vil indlede måltidet med: Plukker i skoven du ukendte ...

livogsjael@k.dk