Prøv avisen

Halvdelen af alle små børn har tv på værelset

Børn ser i dag tv i halvanden time om dagen, og tallet er svagt faldende. Foto: stcok.xchng

Antallet af tv på værelserne hos de yngste er eksploderet. Forskere adog maner tileftertænksomhed hos forældrene

Antallet af børn mellem fem og syv år, der har tv på værelset, er i voldsom stigning. I 2004 havde hvert tredje barn i den aldersgruppe fjernsyn på værelset, og ifølge Gallups børne- og ungdomsindeks er det nu 49 procent, der har eget tv. Blandt de 8 til 12-årige kunne 67 procent i 2006 se tv fra børnesengen.

Forældrene bør tage deres ansvar som voksne alvorligt og ikke overlade børnene til den rovdyrsmarkedsføring, som de små ikke har midler til at forsvare sig imod, siger lektor Hans Henrik Knoop fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

Han peger på, at børn og unge bliver voldsomt påvirkede af at se tv og tv-reklamer.

Påvirkningen er mere massiv, når børnene ser fjernsyn uden en voksen, som de kan tale med om de indtryk, der kommer fra skærmen. Dertil kommer, at når først tv'et er inde på børneværelset, er der en risiko for, at børnene ser meget andet end Kaj og Andrea.

Ofte vil de være drevet til at se ting, de ikke er gamle nok til at se. Programmer med nøgne kroppe eller voldsomme scener er skruet sådan sammen, at selv små børn ikke kan lade være med at kigge med, siger han.

Filosof og samfundsdebattør Morten Albæk peger på, at børnene mister noget fællesskab, når de sidder alene om morgenen og ser tv på værelset, mens forældrene får en halv time til at gøre sig selv i stand.

Jeg tror ikke, det er decideret farligt og ødelæggende, men forældrene bør forholde sig til, at når der er tv på værelset, har børnene frit valg på alle hylder. Der er ingen censur, og barnet bestemmer selv, om det er CNN eller det, der er værre, de ser, siger han.

Den voldsomme stigning i antallet af tv-apparater på børneværelserne hænger sandsynligvis direkte sammen med det store salg af fladskærme.

Når mor og far får nyt fjernsyn i stuen, ryger det gamle billedrørs-tv ind på børneværelset. Dertil kommer, at det kræver et tv at spille elektroniske spil som Playstation og Nintendo.

Sundhedsplejerske og konsulent Else Guldager mener, at tv på de yngstes værelser er en konsekvens af det forbrugssamfund, vi lever i.

De fleste har råd til et ekstra tv, og så slipper de voksne samtidig for støjende tegneserier i stuen. Men de mange fjernsyn er ikke kun en dårlig ting, mener hun.

Vi får nogle meget veloplyste børn, som bliver meget kritiske over for den ulighed i verden,de ser på tv. De bliver mere samfundsbevidste og engagerede. De er selv store forbrugere, men det kan de godt være, samtidig med at de er indignerede over ulighed globalt set, siger Else Guldager.

Børn ser i dag tv i halvanden time om dagen, og tallet er svagt faldende.

Til gengæld bruger de mere tid på computer og elektroniske spil, herunder spil, der er koblet til tv'et.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk