Hamas vil udslette Israel

INTERVIEW: Kristeligt Dagblad mødte i 2002 grundlæggeren af Hamas-bevægelsen, Ahmad Yassin

Hamas vil udslette Israel

Først skal israelerne trække sig ud af de besatte palæstineniske områder, dernæst skal selve Israel udslettes, siger Ahmad Yassin, grundlæggeren og den ubestridte leder af den militante islamiske Hamas-bevægelse,som står bag de fleste af de palæstinensiske selvmordsangreb.

Den radikale Hamas-bevægelse nyder solid opbakning i de palæstinensiske områder og strutter af selvtillid. Gang på gang trodser den militante bevægelse Yassir Arafats palæstinensiske selvstyre ved at afvise opfordringer til at indstl...Y
elvmordsangrebene mod Israel.

- Vores modstandskamp mod Israel vil fortsætte, indtil besættelsen hører op, siger Hamas-bevægelsens grundlægger og åndelige leder, sheik Ahmad Yassin, og beder en af sine hjælpere om et glas vand.

Varmen i Gaza er trykkende. Men stemningen er høj i Ahmad Yassins hjem i udkanten af Gaza By, hvor Kristeligt Dagblad møder Hamas-lederen, der i realiteten styrer store dele af det palæstinensiske selvstyreområde og dermed undergraver Yassir Ara-fats autoritet.

Forud for interviewet har sheik Ahmad Yassin sammen med fire af bevægelsens topfolk netop besluttet at svare negativt på det palæstinensiske selvstyres opfordring til at indstille alle selvmordsangreb inden for Israels internationalt anerkendte grænser.

Israel har forspildt chancen for at opnå en våbenhvile med Hamas, mener Ahmad Yassin, som med en ordre kan sprede skræk i Israel ved at sætte nye selvmordsbombeaktioner i værk.

- Hamas har foreslået våbenhvile to gange til Israel, siger sheik Yassin.

- Den seneste våbenhvile blev faktisk underskrevet en time før, israelske F-16-jagere smed en 1000 kilo tung bombe her og dræbte lederen af vores militære gren, Salah Shehadeh. Deres svar på vores våbenhvile var altså endnu et angreb, en massakre.

Hamas-ledelsen har det godt med at være trodsig over for Arafats selvstyre. Og Ahmad Yassin er trods sit milde ydre benhård og hånende over for alle dem, der i øjeblikket forsøger at overtale Hamas til at indstille angrebene mod Israel.

Denne dag er han mindre forsigtig end sædvanlig i sine udtalelser, og hans utvetydige ligefremhed lader den bølge af selvtillid og popularitet, Hamas i øjeblikket rider på, skinne tydeligt igennem.

Frygten for at blive overrasket af modstanderere - først og fremmest israelske styrker - der gerne vil reducere Yassin og hans bevægelses store indflydelse ses uden for Yassins hus i form af solide, improviserede vejspærringer, der er blevet rejst den seneste tid.

Israels hårde angreb mod det palæstinensiske selvstyres infrastruktur har gjort Hamas til den mest dominerende af de palæstinensiske bevægelser. Og beslutningen om ikke at indstille selvmordsattentaterne er for Hamas en måde at sige til alle de andre, til Arafats selvstyre, til USA og til Israel, at bevægelsen nu opfatter sig selv som stærk nok til at fortsætte intifadaen, også selvom der er modstand mod den helt ind i palæstinensiske kredse.

Hamas vil ikke finde sig i at rette sig efter en dagsorden, selvstyret dikterer.

- Ingen kan forhindre os i at fortsætte kampen. I 1993 forsøgte Israel og det internationale samfund at stoppe den første intifada med Oslo-processen, hvorefter Israel ikke overholdt så meget som én eneste af aftalerne med palæstinenserne. Nu prøver Israel igen at stoppe intifadaen. Men denne gang vil det ikke lykkes, siger Ahmad Yassin i en tone, der ikke til at misforstå.

I modsætning til 1996 slog det palæstinensiske selvstyre hårdt ned på Hamas efter en række dødelige selvmordsaktioner i Tel Aviv og Jerusalem.

I dag trækker Ahmad Yassin blot på smilebåndet, da Kristeligt Dagblad spørger, om Hamas frygter, det samme vil ske nu, hvor meget tyder på, at selvstyret igen har fået en interesse i at dæmpe urolighederne for at få international opbakning til deres sag.

Hvad ser De på den israelske regerings planer?

- Sammen med amerikanerne forsøger Israel at reformere det palæstinensiske selvstyres sikkerhedstjeneste og træne den i at slå ned på os. På modstandsbevægelsen. Men også selvom reformerne skulle lykkes, vil de ikke være i stand til at stoppe vores modstandskamp, lyder svaret fra sheiken.

Han fastslår, at Hamas ikke har tænkt sig at give afkald på sit mest effektive våben: de omvandrende, dødbringende og skrækspredende terrorbomber, som hans unge selvmordsaktivister udgør. Eller som de på det seneste er blevet beskrevet i Mellemøsten: »de kloge bomber, der selv kan vælge det mest passende sted at sprænge sig selv i luften«.

Hamas vil ikke ændre på denne strategi, før de har udlignet tabstallene i forhold til fjenden, jøderne i Israel. Ifølge Hamas' egne statistikker er der »kun« omkommet en enkelt israeler under Israels angreb i det palæstinensiske selvstyreområde for hver 12 palæstinensere, der er blevet dræbt i løbet af hele intifadaen i de besatte områder. Når Hamas har gennemført sine angreb med levende bomber inde i Israel, er der blevet dræbt otte isralere for hver palæstinenser.

- Disse tal vil Hamas bringe i balance, og de tal kan kun ændres i form af flere selvmordsangreb, mener Ahmad Yassin. Hans kyniske regnestykke betyder med andre ord, at hvert angreb fra Hamas skal kræve yderligere fire menneskeliv, før organisationen er helt tilfreds.

Rygterne i Gaza siger, at Hamas desuden kræver 100 døde israelere for Israels likvidering af Salah Shehadeh, lederen af den militante gren af Hamas, for snart tre uger siden. Her omkom 14 andre palæstinensere, heriblandt børn.

Indtil videre har hævnaktioner krævet mindre end 10 menneskeliv.

Meget tyder på, at Hamas kan takke de samme selvmordsaktioner for en stor del af den meget brede opbakning og respekt, bevægelsen nyder i den palæstinensiske befolkning. På gaden håner mange palæstinensere Arafat og den nuværende palæstinensiske ledelse. I bedste fald omtales de som impotente og korrupte ledere, der har forspildt deres chance.

Hamas derimod høster anerkendelse for den fortsatte kamp mod Israel og får heltestatus for sin hårdnakkethed, klogskab og en - i modsætning til selvstyret - meget fast vilje til at svare igen på alle israelske gerninger.

Både israelere og palæstinensere siger, at de udelukkende gengælder modpartens angreb. Ingen synes at have nogen interesse i at bryde den onde cirkel af død og rædsel.

- I Islam findes et retfærdighedspricip, der hedder tand for tand og øje for øje. Det retter vi os efter, og derfor har vi ret til at ramme alle zionisterne i deres hjem, når de rammer os palæstinensere i vores hjem, siger Ahmad Yassin uden at tage stilling til, at israelerne hævder næsten det samme.

Graffitien i Gazas gader er en hyldest til holdningen hos Hamas. Der er store vægmalerier med lederen, der lader et fast blik ramme sine beundrere på Gazas gader. Flere steder dukker også et slogan op, hvor der på arabisk står »blod for blod«. Sloganet er endnu en uhyggelig påmindelse på balancen, som Ahmad Yassin finder så vigtig.

Ahmad Yassin er over for Kristeligt Dagblad mere åben omkring Hamas' reelle mål og hensigter, end han sædvanligvis er. Hamas plejer at dække dem ind i et røgslør af tvetydige forklaringer og tågede formuleringer, men nu skinner de helt tydeligt igennem.

- Det vil ikke tilfredsstille Hamas, hvis Israel trækker sig tilbage til grænsen fra 1967 og rømmer samtlige bosættelser. Der er slet ikke plads til den jødiske stat, som det internationale samfund anerkendte for 54 år siden. Israelerne bor på hellig islamisk jord, der før eller siden vil blive befriet, mener Ahmad Yassin.

Når han bruger ordet besættelse, er det derfor ikke kun de velkendte og almindeligt anerkendte besatte områder, han taler om. Altså Vestbredden og dele af Gaza. Det er hele den nuværende israelske stat samt Vestbredden og Gaza.

I Sheik Ahmad Yassins ordforråd findes ordet Israel heller ikke. Han kalder konsekvent det nuværende Israel for det besatte Palæstina, og israelerne omtales under fællesbetegnelsen zionister. De civile israelere, der ofte bliver dræbt, når Hamas udfører selvmordsaktioner, er legitime mål, da de enten før eller siden skal aftjene værnepligt som soldater i Israels hær.

Udenlandske statsborgere, der enten omkom eller blev såret under et af de seneste Hamas-angreb i et af Det Hebraiske Universitets cafeterier - heriblandt den danske arkæologistuderende Thomas Estrup, der nu har det fint og atter er i gang på universitetet - er også legitime mål.

Hvordan kan udenlandske statsborgere være Hamas' legitime mål?

- De udenlandske studerende er også israelere for os. De har alle sammen dobbelt statsborgerskab, siger Ahmad Yassin.

Ifølge Yassins logik retfærdiggør et såkaldt dobbelt statsborgerskab selvmordsaktioner.

- Hvis de fremmede studerende også har et israelsk statsborgerskab, skal de sikkert også aftjene værnepligt på et eller andet tidspunkt. Og så bliver de en del af den aktive israelske besættelse, siger Ahmad Yassin.

- Israels mål er at få palæstinenserne til at hejse det hvide flag. Men det styrker kun ønsket om modstand blandt palæstinenserne. Vi vil ikke udnyttes af Israel, siger Ahmad Yassin.

Han tilføjer, at den militære gren af Hamas vil slå til igen. Hamas viser kløer, og det er formentlig kun et spørgsmål om tid, inden bevægelsen endnu en gang vil tage ansvaret for et dødeligt angreb på israelere, zionister, fremmede med dobbelt statsborgerskab, civile, børn, kvinder eller soldater i det, der nu kaldes en modstandskamp. Men som på længere sigt synes at være et skridt på vejen i forsøget på at udslette staten Israel.

udland@kristeligt-dagblad.dk