Prøv avisen

Hjemløshed er ikke en endestation

Når man skal have hjemløse mennesker ud af hjemløsheden, kræver det mere end en bolig, der er til at betale, mener Lars Benjaminsen. - Foto: stckxchng

Med den rette slags hjælp og støtte kan mange hjemløse sagtens komme ud af hjemløsheden, få en bolig og starte på en frisk. Hjemløshed er langt fra altid en permanent tilstand

En gang hjemløs altid hjemløs. Sådan er der en del, der tænker på hjemløse mennesker. Men den forestilling ligger langt fra virkeligheden.

Faktisk er der rigtig mange, der efter en periode uden eget tag over hovedet igen får et hjem og det, de fleste kalder en normal tilværelse.

At hjemløshed er en permanent tilstand er en fordom. Vi ved, at der er en tilgang til hjemløsegruppen, men vi ved også, at der til stadighed er mange, der kommer ud af hjemløsheden. Det kan altså sagtens lykkes, siger sociolog Lars Benjaminsen, der har været med til at lave den seneste kortlægning af hjemløsheden i Danmark i 2007 for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

Ifølge undersøgelsen, der i alt fandt frem til 5253 hjemløse i Danmark, havde halvdelen af dem været hjemløse i over et år, 30 procent i mere end to år, mens 20 procent havde stået uden egen bolig i mindre end tre måneder.

Det billede kan værkstedsleder på bostedet KFUMs Kollegium i København, Karsten Grønne, godt nikke genkendende til. 90 procent af stedets 48 beboere flytter hvert år i egen bolig, mens kun 5-10 af dem vender tilbage.

Når man skal have hjemløse mennesker ud af hjemløsheden, kræver det mere end en bolig, der er til at betale, mener Lars Benjaminsen.

Den danske undersøgelse viser nemlig et broget billede af de problemer, der fører til hjemløshed. For 30 procent er det psykisk sygdom, der er årsagen, mens 69 procent har et misbrug af alkohol, hash eller khat, hårde stoffer eller medicin. Samtidig viser erfaringer fra udlandet, at den mest effektive hjælp er en indsats, der kombinerer praktisk og psykosocial støtte.

Udfordringen i Danmark ligger i at udvikle det, man kalder bostøtten. Det vil sige social støtte til udsatte mennesker, der efter en periode som hjemløse flytter i egen bolig. Det kan være hjælp til hverdagens praktiske problemer, rådgivning eller hjælp til at få koordineret andre indsatser som for eksempel behandling for et misbrug eller psykisk sygdom, siger Lars Benjaminsen, der glæder sig over de seneste års øgede fokus på problematikken.

SFIs undersøgelse punkterede en myte for Arne Jacobsen, forstanderen for Kollegiet Gl. Køge Landevej, som er en boform i København under organisationen Missionen Blandt Hjemløse med plads til i alt 148. Han havde tidligere hørt, at to tredjedele af dem, der var i berøring med hjemløsesystemet med varierende hyppighed blev hjemløse igen.

Men hvor mange der bliver ude af hjemløsheden afhænger også af den aktuelle samfundspolitik. Her fra stedet er det min fornemmelse, at vi det sidste år desværre har set flere gengangere, end vi plejer. Matchgruppe fire og fem skal pinedød også afprøves for at få kontanthjælp, men nogle af dem magter ikke de ting, som samfundet forlanger. De mister deres kontanthjælp og derefter deres lejlighed, og så ender de hos os igen, siger han.

gold kristeligt-dagblad.dk