Prøv avisen

Hviledag for menneskenes skyld

– Kirkegang er en god vane, og hvis man øver sig, kan man næsten blive afhængig af den, siger KFUM-generalsekretær Niels Johan Geil. – Foto: Mette Frandsen.

Niels Johan Geil er generalsekretær for de 26.000 KFUM-spejdere i Danmark. I denne weekend holder KFUM sit årlige landsmøde

Hvad siger det dig at komme hviledagen i hu?

En af de første henvendelser, jeg fik som generalsekretær, var fra en spejderleder, der fandt det uforeneligt med de bibelske forskrifter, når nogle af forældrene i gruppen ville mødes om søndagen for at hjælpe med en ombygning af spejderhuset. Jeg kan huske, at jeg svarede, at det ikke var noget, korpset havde en officiel holdning til, men at jeg personligt havde den opfattelse, at søndagen er en gave, som giver os mulighed for med god samvittighed at lade arbejdet ligge, men at det er en ret, som vi ikke nødvendigvis skal benytte os af. Jeg henviste i den forbindelse til Mar-kusevangeliet, hvor Jesus svarer, at Sabbatten blev til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbattens skyld, da farisæerne påtaler, at han lader disciplene plukke aks på helligdagen. I øvrigt foreslog jeg dem, at de kunne gå i kirke sammen og arbejde på spejderhuset bagefter.

Hvad glæder du dig til i weekenden?

Jeg holder meget af historien om Æsop, der en dag blev hånet for at spilde sin tid på at lege med nogle smådrenge. Æsop tog da en bue, pillede strengen af den og lagde den på jorden, mens han spurgte, om nogen kunne fortælle ham, hvad det skulle betyde. Da ingen kunne svare på Æsops gåde, forklarede han, at hvis man opbevarer en spændt bue, vil den efterhånden miste sin elasticitet, men hvis man lader strengen være løsnet, vil den fungere meget bedre, den dag man får brug for den. Jeg synes, det er et meget godt billede på, at vi har brug for at koble af en gang imellem og foretage os noget helt andet og det er weekenden jo fantastisk velegnet til. Det er en utrolig god fornemmelse at lægge sig til at sove fredag aften uden at slå vækkeuret til.

Hvordan håndterer du travlhed?

Så længe jeg kan bevare overblikket, er jeg temmelig stressresistent. Alt for mange bunker på skrivebordet og små huskesedler, man konfronteres med i tide og utide, ville give mig mavepine, men når alt bliver skrevet ind i kalenderen og opgavelisten, og computeren giver besked om deadlines, der nærmer sig, skal der rigtig meget til, før bægeret flyder over. Jeg har ikke behov for at kunne sige, at jeg arbejder 50 eller 60 timer om ugen, men jeg vil hellere sidde oppe til langt ud på natten for at blive færdig med en opgave end ligge søvnløs, fordi der er noget, jeg ikke har nået.

Hvornår slukker du din mobiltelefon?

For et par år siden ville jeg nok have svaret, at jeg endnu ikke var kommet til den side i manualen, der fortalte, hvordan man slukkede mobiltelefonen, og hvis jeg havde mistet et opkald, fordi plæneklipperen havde overdøvet ringetonen, fik jeg nærmest dårlig samvittighed. I dag kan jeg fint leve med, at folk må lægge en besked eller ringe igen senere.

Hvor finder du åndehuller?

For et års tid siden begyndte jeg at ro kajak, og jeg er faktisk blevet rigtig god til at tage et par timer ud af kalenderen og tage af sted på åen eller fjorden alene eller sammen med en rigtig god ven. Man tænker mange gode tanker på sådan en tur, og som Æsop sagde, fungerer buen meget bedre bagefter.

Hvordan husker du din barndoms weekender?

Vi var fire brødre, der alle skulle en tur i badekaret lørdag aften. Hvis man var heldig at komme til som en af de første, var vandet stadig varmt, og bagefter kunne man nå at se Næste uges tv med Bent Bertramsen. Jeg tror aldrig, det blev diskuteret, om man skulle med i kirke om søndagen. De ældste af os sang i kirkekor, og når prædikenen begyndte, fik min yngste bror en karamel, der var så stor, at han ikke var i stand til at åbne munden, før min far havde sagt amen.

Hvilke ting gør du altid på en søndag?

Det har i mange år været en fast rutine for mig at ringe til min mor søndag eftermiddag, og jeg har endnu ikke helt vænnet mig til, at det ikke længere er en mulighed. Søndag er det vigtigt for os at have god tid til alt fra morgenkaffen til aftensmaden.

Hvilken form for fordybelse foretrækker du i weekenden?

Jeg har altid holdt meget af at fordybe mig i en god roman, men i øjeblikket er jeg i gang med en diplomuddannelse i ledelse, og det betyder, at skønlitteraturen er blevet til en helt særlig luksus, som er forbeholdt de længere ferier. Mine lærere fra seminarietiden ville nok have svært ved at tro på det, men jeg synes faktisk, det er rigtig spændende at studere igen, og ledelsesbøgerne får ikke altid lov til at holde weekendfri.

Hvad betyder kirkegang for dig?

Kirkegang er en god vane, og hvis man øver sig, kan man næsten blive afhængig af den. Jeg vil sjældent være i stand til at referere prædikenen, når jeg er kommet hjem, men gudstjenesten er en god ramme for stilhed, bøn og refleksion.

washuus@kristeligt-dagblad.dk