I England spiser de egern

De små gnavere er på vej ind på menukortet, og nogle steder i England kan jægerne ikke skyde nok til at følge efterspørgslen

De grå egern kommer på engelske spiseborde. Men det er strengt forbud at gå på jagt efter de røde danske egern. –
De grå egern kommer på engelske spiseborde. Men det er strengt forbud at gå på jagt efter de røde danske egern. –. Foto: Ole Andersen.

En slagter i Cornwall i det sydvestlige England har et problem. Han løber konstant tør for grå egern, som er den nyeste delikatesse.

Vi kan simpelthen ikke få nok af dem, fortæller lederen af slagterforretningen Kingsley Village, David Simpson, til BBC.

Han mener, succesen hænger sammen med, at forbrugerne vil have et alternativ til de samme ensartede masseproducerede fødevarer, som kan købes i alle forretninger.

Næsten alt, hvad vi kan købe i forretningerne, er forarbejdet, mens egern er vilde og er naturlig mad, som ikke er blevet opdrættet, fortsætter David Simpson.

Han tilføjer, at kødet smager ganske godt som en mellemting mellem kanin og svinekød.

I forretningen er meningerne delte. For nogle kunder er egern små søde væsener, som hører hjemme i naturen, hvor de samler nødder.

Netop nødder går godt sammen med egernkødet, fastslår kokken Kevin Vyner. Han anbefaler at servere egern indbagt i butterdej eller som en frikassé med valnødder. Kevin Vyner har været med til at introducere egernkød som et alternativ til andre typer af vildt.

Han affærdiger de kunder, som siger, at det er synd at spise de små, adrætte dyr.

De er søde og magiske i den måde, de hopper og springer rundt på. Men kød er kød. Folk spiser den slags kød overalt i Europa, understreger han.

Egern kan jagtes året rundt, og de grå egern har næsten fortrængt de traditionelle røde egern overalt. Men i Cornwall har succesen fået forretningen til at gøre grå egern til en sæsonvare, så bestanden kan blive holdt ved lige i de lokale skove.

Men det er ikke kun hos den lokale slagter i Cornwall, at egern er en specialitet. Det er de også på de bedre restauranter i London.

En af dem er St. Johns Bread and Wine, som specialiserer sig i at tilberede alt andet end standardmenuer. Kokkene går gerne tilbage til traditionelle opskrifter fra tider, hvor det var nødvendigt at spise alt, hvad der var spiseligt.

Kokken Fergus Henderson fortæller til avisen The Independent, hvordan han begyndte at tilberede egern, efter hans mor så dem hos den lokale slagter i Wiltshire. I kogebogen From nose to tail (fra næse til hale) giver han en opskrift på egern for den ambitiøse kok: braiseret egern med gelé af grisetæer og brøndkarse. Heri indgår fire egern flået og parteret af slagteren. Velbekomme.

norum@kristeligt-dagblad.dk