I velværehuse plejes både krop og ånd

VELVÆRE: Alene i hovedstaden åbner 20 nye fitnesscentre i løbet af det næste år, og tre af dem bliver de hidtil største i Skandinavien. Men centrene koncentrerer sig ikke længere kun om fysisk styrke. De er blevet velværehuse med både meditation og kurbade på programmet

I velværehuse kan man lade sig sænke ned i de små bassiner og bagefter slappe af under indtagelse af friskpresset juice. Velværekulturen er for alvor på vej frem i Danmark i disse år. (Foto: Hans Christian Jacobsen)
I velværehuse kan man lade sig sænke ned i de små bassiner og bagefter slappe af under indtagelse af friskpresset juice. Velværekulturen er for alvor på vej frem i Danmark i disse år. (Foto: Hans Christian Jacobsen).

Endnu ligner området en byggeplads, men sloganet på firmabilen afslører, at det ikke er en helt almindelig bygning, der netop er skudt op mellem murbrokkerne i Valby ved København.

Det er intet mindre end Skandinaviens største velværecenter, Equinox, og som var her tale om et mindre mirakel, lyder budskabet fra firmaet: »Få et bedre liv med Equinox.«

Equinox betyder jævndøgn, og ligesom tidspunktet på året, hvor solen passerer himlens ækvator, og hvor dag og nat bliver lige lange, så handler det i velværecentret Equinox om »balance mellem krop og sjæl«.

Her på knap 7000 kvadratmeter kan folk træne fysikken på hundredvis af maskiner, men de kan også forsøge at rense deres sind på yogarummets opvarmede gulv, hvor flagrende stearinlys, spejle og bløde puder udgør omgivelserne. Eller de kan søge ned i sparummet blandt romerske figurer, søjler og mosaik. Her strømmer lyden af afslappende musik ud af højttaleren til duften af røgelsespinde, og man kan lade sig sænke ned i de små bassiner, gå i sauna eller nyde den kunstige stjernehimmel, der skifter fra dybblå til smaragdgrøn i dampbadets perlende hede.

Mad og litteratur

Equinox-kæden begyndte for 12 år siden som traditionelt fitnesscenter, men nu kræver danskerne meget mere, og som centerleder Ronnie Handskemager udtrykker det, så sætter kun fantasien grænser for, hvad fremtidens velværetempler kan tilbyde:

- Vi kan sagtens forestille os både gourmetaftener og litterære foredrag. Vi har rammerne, når bare det handler om velvære, krop og sjæl, siger han.

På den måde er Equinox-kæden blot et af de mest synlige symboler på, at fitness- og velværekulturen for alvor er på vej frem i disse år. Ifølge branchen går syv procent af danskerne i dag i fitnesscenter mod kun fire procent i 2000, og alene i København forventes 20 nye centre at åbne i det kommende år. Dertil skal lægges de snesevis af små velværebutikker, der skyder op rundt- omkring i landet, når de traditionelle kosmetologer bygger om, så der bliver plads til tidens nye krav om aromatiske bade, mudderindpakning og holistisk massage.

- Flere og flere kosmetologer er begyndt at se på både krop og sjæl og etablerer i øjeblikket sparum og den slags. Trenden er først lige begyndt i Danmark, og ser vi på udlandet, bliver det meget, meget større i fremtiden, siger Käte Meisingset, formand for brancheforeningen for kosmetologer.

En oase i storbyen

Et par af de nyeste og mest eksklusive eksempler på velværebølgen er Philoleum på Esplanaden i København og Arndal, der ligger i samme bygning som Hotel D'Angleterre på Kongens Nytorv. Begge steder er ikke i tvivl om, at det er hverdagens opskruede tempo med stress og stadig større krav til succes både i familielivet og i arbejdslivet, der får flere og flere danskere til at søge mod velværecentrene.

- Jeg har mange forretningsmænd, der kommer her, og jeg kan simpelthen opleve, hvordan deres krop er påvirket af stress. Deres vejrtrækning er helt forkert, og deres muskler reagerer voldsomt, når jeg rører ved dem. Så må jeg behandle dem med det, jeg ved om energibaner og chakra, fortæller Lotte Arndal, cand. merc., kostvejleder, kosmetolog, massør og ejer af Arndal.

Samme forklaring - men endnu mere følelsesladet - har Lone Fjeldsø, kosmetolog og aromaterapeut, der ejer Philoleum.

- Jeg ser Philoleum som en lille oase i storbyen, hvor man kan stå af det helt enorme stress og få lov at pleje sit sind og sin krop. Det handler jo i bund og grund om, at vi ikke længere har tid til at røre ved hinanden, vi trænger simpelthen til at blive aet af et andet menneske, og det kan man blandt meget andet blive her, siger hun.

Men når både fitnesscentre, kosmetologer og traditionelle massører således bevæger sig fra kroppen til sjælen, så får deres arbejde pludselig en langt større dimension, der nærmer sig noget næsten religiøst.

Den udvikling har længe været i gang i USA og skildres blandt andet i bestselleren »Fitness Is Religion: Keep the Faith« af den amerikanske hollywood-fitness-instruktør Ray Kybartas, hvis mest kendte klient, pop- ikonet Madonna, har kaldt hans træningsrum for en »kirke«. I sin bog skriver Ray Kybartas blandt andet:

»Fitness er en livslang pilgrimsrejse. Og ligesom religiøse pilgrimme bør alle, der søger helbredelse, beslutte sig til rejsen: De, der søger, vil opnå livslange resultater.«

I USA er fitness, velvære og mental helbredelse på den måde for længst smeltet sammen, og her findes, hvad man næsten kan kalde velværefabrikker. Et af stederne er det berømte Canyon Ranch, der ligger i Tucson, Arizona, og hvis reklamemateriale giver mindelser om den bibelske opfattelse af paradis: »I den frodige Southwest Desert findes et sted uden stress, hvor livet er godt, og hvor lykken er smittende«, som der står i reklamerne for Canyon Ranch.

Stedet tilbyder ud over fitness, spabade og ernæringsrådgivning også akupunktur, stjernekiggeri og spirituelle rejser.

Selve oplevelsen af fitness som en mental rejse deles også af danske Lasse Träff, der er filosof og populær fitnessinstruktør i København.

- For mig er rummet, hvor træningstimerne foregår, en form for helligt rum, og endnu inden træningstimen begynder, kan jeg mærke energierne i rummet. Jeg vil nødigt se mig selv som præst, men på en eller anden måde, er jeg i hvert fald katalysator for en mental proces, der foregår i mine elever. Nietz- sche erklærede, at Gud er død, og sagde dermed, at mennesket skal træde i karakter og sætte dagsordenen, at man skal omvurdere alle værdier og sætte legemlighed frem for ånd. For mig har kroppen mindst lige så stor gyldighed som ånden, siger han.

Helt så filosofisk ønsker Lone Fjeldsø, ejer af velværecentret Philoleum, ikke at se på sin forretning. Men hun kender følelsen af ophøjethed, når hendes klienter får behandling.

- Jeg kan sommetider føle en hel andægtig stemning, når jeg plejer folk. Det, jeg foretager mig, er selvfølgeligt lidt mere hedonistisk, men jeg tror godt, at man kan sammenligne det med, hvad folk i gamle dage oplevede i kirken. Der er bestemt en åndelig dimension, men selv om det hos mig handler om det enkelte menneske og kroppen, så opfatter jeg det ikke spor narcissistisk. For mig er det en sund dyrkelse af sig selv og sin krop, så man bagefter kan få mere selvrespekt og mere overskud til at være noget for andre, siger Lone Fjeldsø.

Folkelig gymnastik

Der kan dog tolkes meget mere ud af velværetendensen, end at den blot er et udtryk for, at folk føler sig mere stressede. Idrætsforsker Jørn Møller, Institut for Forskning i Idræt og Folkelig Oplysning, sidder netop nu og arbejder på en undersøgelse af den folkelige gymnastisk i en moderne motionskultur. Han ser tendensen med en næsten selvoptaget fokus på både krop og ånd som en tilbagevenden til tidligere tiders menneskeopfattelse.

- Vi ser i øjeblikket, at man dyrker kroppen samtidig med en optagethed af det spirituelle - for eksempel i form af yoga eller healing. Det er i virkeligheden en tilbagevenden til tidligere tiders forestilling om en stærk sammenhæng mellem ånd og krop, siger Jørn Møller.

Optagetheden af sig selv og sin egen krop og ånd begyndte for alvor på motionsområdet i Danmark i begyndelsen 1980'erne. Her så mange pludselig naboens ældste datter på villavejen iført knæsokker, pandebånd, pink jumpsuit og løbesko. Dengang greb jogging-bølgen om sig, og selv om pigen på villavejen måske så aparte ud, så er hun i dag symbolet på et skelsættende brud med den danske idrætstradition. Året før havde hun måske været med i en gymnastikopvisning i den lokale sportshal, hvor samværet og bevægelsen var i højsædet. Men nu var idrætten pludselig blevet et individualistisk projekt for hende - ikke et spørgsmål om samværd, men et spørgsmål om kondital og personlig fysisk skønhed.

Siden dengang har tendensen mod idrættens individualisering været massiv. Hvor gymnastik i den gamle danske motionstradition var noget, man dyrkede med andre, er fitness i dag noget, man dyrker med sig selv, og når ensomheden på løbebåndet eller stepmaskinen bliver for massiv, ja, så gransker man måske sin sjæl for at finde svaret på ensomheden og ender så i spabadet under den kunstige stjernehimmel eller under massørens hænder, der med en aende bevægelse kan kortlægge de brudte energibaner og give lidt af fællesskabsfølelsen tilbage.

- I en tid som vores, hvor alle absolutter er brudt sammen, og mange sociale mønstre er i opbrud, så kan det gå i to retninger: Enten kan man kaste sig ud i en eller anden nyreligiøs bølge og prøve at finde svaret dér. Eller man kan dyrke sig selv og sin krop med enorm intensitet. For når du kun har dig selv at stole på, så kræver det jo også, at din krop altid er fit for fight. Ingen andre kan jo kæmpe for dig, siger Jørn Møller.

Behov for afslapning

Så langt har den 38-årige børnelæge Jane dog ikke ræsonneret over motionen. Hun har blot fulgt sit øjeblikkelige behov for bevægelse og afslapning efter nogle hårde arbejdsdage og ligger nu efter en tur på motionscyklen i spa-afdelingen hos Equinox.

Udsigten er en spejlblank pool, hvis farve reflekterer de titusindvis af dybblå minifliser, der udgør bassinets bund, og ved hendes side står en laksesandwich komponeret af folkene bag Kroghs Fiskerestaurant - en af Københavns mest eksklusive gourmethuse. Jane er enlig mor til to, og dagen før denne tur til Equinox blev hun masseret på kurstedet Carpe Diem på India Kaj i København.

- Som enlig mor til to og med en karriere som læge foregår mit liv til dagligt i højeste gear. Adrenalinen kører rundt i kroppen, og der er perioder med søvnbesvær og voldsom stress. På et tidspunkt må man simpelthen stoppe op, hvis det hele ikke skal bryde sammen, siger hun og tager en tår af sin café au lait.

- Her i kurbadet er man overladt til sig selv og sine egne tanker - samtidig med at man er sammen med andre mennesker. Når jeg går herfra, så tror jeg helt sikkert, at jeg har meget mere overskud - både i forhold til mine børn og i forhold til mine patienter.

Hun kigger sig rundt i Equinox' landskab af romerske søjler og roligt strømmende vand.

- På en måde kan man da godt sammenligne stedet her med en charterferie. Eller med et kirkerum, siger hun.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

Equinox, Gammel Køge Landevej 22, Valby:

Exclusivmedlemsskab til både træning, sauna og luksuspool: 795 kroner om måneden.

Arndal, Hotel D'Angleterre, Kongens Nytorv 34, 1050 København K:

Én dags adgang til faciliteter som dampbad, pool, jacuzzi: 300 kroner. Årskort: 12.000. Kranie-akupressur: 550 kroner. Sugepumpemassage: 350 kroner. En times massage: 1000 kr.

Philoleum, Esplanaden 5a, København K:

Aromaterapimassage (første behandling): 895 kroner, bad i damaskusroser: 770 kroner. Hyper-lux (aromakarbad, hot stone kropsmassage, ansigtsbehandling, pedicure): 1995 kroner

Equinox i Valby ved København er Skandinaviens største velværecenter. På knap 7000 kvadratmeter kan folk træne fysikken på hundredvis af maskiner. Her er yogarum med opvarmet gulv og en spaafdeling med bl.a. sauna og dampbad. (Foto: Hans Christian Jacobsen)
Equinox i Valby ved København er Skandinaviens største velværecenter. På knap 7000 kvadratmeter kan folk træne fysikken på hundredvis af maskiner. Her er yogarum med opvarmet gulv og en spaafdeling med bl.a. sauna og dampbad. (Foto: Hans Christian Jacobsen)