Prøv avisen

Jagten på den indre ro

I dag er meditation blevet almindeligt og anerkendes fra flere sider som en genvej til bedre livskvalitet. Men er det hele historien om meditation? Foto: Illustration: Morten Voigt

I mange år svøbte der sig en em af mystik om begrebet meditation. I dag er det blevet almindeligt og anerkendes fra flere sider som en genvej til bedre livskvalitet. Men er det hele historien om meditation?

Begejstringen var næsten til at tage og føle på den dag på Flatø i Guldborgsund, hvor knap 50 ledere fra medicinalvirksomheden Novo Nordisk var samlet for blandt andet at lære at meditere. De havde skiftet arbejdspladsen ud med en naturskøn lille ø, hvor de skulle arbejde frem mod at få mere nærvær og autenticitet ind i deres arbejdsliv. Det var HR-direktør Andreas Friis, som planlagde forløbet, som cirka 140 af virksomhedens ledere fra afdelingen Devices and Sourcing har deltaget i. Når han i dag ser tilbage på forløbet, står introduktionen til meditation som et af de elementer, der havde mest appel til lederne.

LÆS OGSÅ: Forskere kritiserer brugen af meditation

Fundamentet i god ledelse er, at du er dig selv, og at du er nærværende. På kurset blev vi undervist i meditationsteknik og forholdt os til, hvad det gav os af oplevelser og energi. Flere oplevede, at de på de 12 minutter, hvor de havde mediteret, havde oplevet et kæmpe afbræk og havde ny energi til at tage fat, siger Andreas Friis.

Et opslag i Gyldendals åbne internet-encyklopædi Den Store Danske fortæller, at meditation kommer af det latinske meditatio, som kan oversættes med eftertanke. Oprindelig henviste meditation til en indre fordybelse, og op gennem kirkehistorien har den været knyttet til en måde, hvorpå mennesker har læst Bibelen.

Men meditation på nudansk, som den praktiseres i Novo og en række andre virksomheder i disse år, har ikke længere noget at gøre med Bibelen eller den em af mystik, som i mange år svøbte sig om ordet. Meditationen har ændret karakter fra primært at være en åndelig disciplin til overvejende at være et mentalt redskab, som mange forsøger sig med i jagten på en indre ro.

Det er nogle måneder siden, at meditationsteknikken blev introduceret for folkene fra Novo Nordisk, og HR-direktør Andreas Friis konstaterer, at mange medarbejdere har taget meditationen til sig. På afdelingens intranet finder man en side, hvor viden fra ledertræningen er samlet, og meditationerne er noget af det, de fleste medarbejdere klikker sig ind på.

Vi tvinger ikke folk til noget, så hvis man ikke har lyst til at meditere, kan man bare lade være. Men vi opfordrer folk til at meditere, så ofte som de kan få det til at passe ind i deres arbejdsprogram, og når vi mødes til flerdages ledermøder, er der sat tid af til meditation, fordi det giver så utrolig meget igen, siger han.

Inden Andreas Friis introducerede meditation for medarbejderne, havde han selv i perioder mediteret, og han så det som et mentalt redskab, som gik godt i spænd med nogle af de andre værdier, han som HR-direktør arbejder for.

I en tid, hvor arbejds- og privatliv i mange tilfælde vokser sammen, er det vigtigt finde redskaber, som kan hjælpe den enkelte til at stoppe op og træde et skridt tilbage, tage en dyb indånding og mærke roen i kroppen. Vi så på kurset, at man kan få meget ud af meditation ved en forholdsvis lille tidsmæssig investering. For i praksis at vise, at vi mener, det er vigtigt, at der er pauser og mulighed for at meditere i løbet af arbejdsdagen, har vi skåret alle vores møder ned. De møder, som før varede en time, varer nu 50 minutter, så folk kan komme ordentligt ud af mødet og få klaret deres hoveder, siger han.

Det er forfatteren og foredragsholder Henning Daverne, som har lært Andreas Friis og kollegaerne i Novo Nordisk at meditere. Den 44-årige sportstrænede dansk-caribier er tidligere mester og instruktør inden for kampsporten Wing Tsun. I mange år har han kombineret hård træning med intens meditation, men for tre et halvt år siden valgte han at gøre erhvervsmeditation til sin levevej, og for nylig udkom hans meditationsbog 12 minutter til succes.

Det er gået rigtig stærkt, siden jeg valgte at satse på meditationen. Engang var der meget røgelse, orange stof og John Lennon over meditation, men i dag bliver det i højere grad anerkendt som det effektive redskab, det er, til at etablere nærvær og ro og få mere glæde ind i livet, siger Henning Daverne.

LÆS OGSÅ: Til kamp mod tidens selvoptagethed

Han har mediteret, siden han som 13-årig begyndte at dyrke Wing Tsun. Det var et krav, at de skulle meditere både før og efter den fysiske træning, men de første år med meditation husker han nærmest kun for smerten i benene, når han skulle sidde på gulvet i traditionel meditationsstilling. Det viste sig, at han havde mere end almindeligt talent for kampsporten, og han blev professionel. I den forbindelse søgte han bag om sportens rod, hvilket førte ham til Indien, hvor han opsøgte mestre i kampsport og meditation. Den viden og erfaring, han samlede i Østen, har han nu bygget videre på i sit firma, Lotusheart Academy, hvor han tilbyder forløb for erhvervsledere og udbyder kurser.

Det, jeg lærer folk, er en teknik og ikke en religion. Jeg vedgår, at jeg selv er inspireret af, hvad jeg har lært i Østen, men jeg er trådt et skridt tilbage og har set på, hvad der kan have effekt for ledere i vores tid og vores kultur, siger han.

Mens mange i den kursusbranche, som Henning Daverne også er en del af, har oplevet faldende omsætning på grund af den økonomiske krise, har Daverne en tæt besat kalender og er booket langt ind i det nye år.

I krisetider forlanges der meget af ledere, og der er få steder, hvor de kan tanke op, men gennem meditationen viser jeg dem en vej til en indre ro, og i dag kan vi jo bevise, at folk, som mediterer, opnår en række mentale fordele, siger han og henviser til det pilotforsøg, han sidste år gennemførte sammen med hjerneforsker Troels W. Kjær på Rigshospitalet i København.

Henning Daverne oplever, at virksomhederne ser meditation som et redskab løsrevet fra åndelighed. Den store udfordring for Daverne har været at præsentere meditation på en måde, så travle mennesker ikke på forhånd afskrev teknikken.

Den største indvending er, at man ikke har tid og har forbundet det med noget kompliceret. Derfor er det virkelig en god nyhed, at man kan opnå store mentale forbedringer i løbet af bare 12 daglige minutters meditation, siger han.

Men hvad med om travle folk gik en tur med deres hund, læste højt for børnene eller bare stirrede ud i luften i stedet for at fokusere på åndedrættet og bevæge sig ind i meditationen?

Ved meditation forandrer du din hjerne, fordi din koncentration under meditationen omdirigerer blodstrømmen og aktiviteten i din hjerne. Man får kontakt med den grundlæggende følelse af glæde og energi, som altid er tilgængelige inden i os, men som mange af os meget af tiden mangler forbindelse til, siger han.

Han afviser, at meditation er navlebeskuende, sådan som blandt andre religionssociolog Morten Thomsen Højsgaard udlægger det i interviewet på næste side i dagens avis. Ganske vist er opmærksomheden hos den mediterende vendt indad under meditationen, men målet er et større nærvær.

Gennem meditationen kommer du bedre i kontakt med andre mennesker, fordi din evne til empati og nærvær vokser, siger Henning Daverne med henvisning til primært amerikanske forsøg med meditation.

Der er langt fra Flatø til Nørreport i København. Det er landets travleste trafikknudepunkt, og mængden af cyklister og fodgængere på vej til og fra stationen får byens puls til at dunke kraftigere i denne del af det indre København. Og lige her tilbyder meditationslærer Tove Kofoed såkaldt walk-in-meditation. Tre gange om ugen åbner hun og en kollega dørene til meditationslokalet Indre Ro, hvor 22 græsgrønne, polstrede stole står klar til at modtage mediterende. Den onsdag, hvor Kristeligt Dagblad deltager i meditationen, er otte kvinder samlet i lokalet. Først skal uroen åndes ud og roen ind, inden Tove Kofoed guider de mediterende ud på en halv times fantasirejse til en skovsø; derefter har alle mulighed for at tale om deres meditation og få råd. I lokalet står Jomfru Maria og en syvarmet lysestage, og ude i entreen står en Buddha-figur, men Tove Kofoed understreger, at de tre artefakter primært er pynt.

Jeg beder til det højeste inden meditationerne, men selve meditationen har ikke noget at gøre med religion. Meditationen er for mig er et redskab til at komme ind bag ved dine følelser og tanker og ind i den kerne af ro, som vi har inden i os, men som mange har svært ved at finde ind til. Det er min erfaring, at alle kan lære at meditere, men når man kommer her, så er det, fordi det er svært at finde den ro hjemme, siger Tove Kofoed, som har mediteret i mere end 20 år.

Mens mange af meditationens moderne ambassadører nedtoner teknikkens åndelige ophav, understreger den britisk-canadiske benediktinermunk og præst Laurence Freeman, 60 år, at han repræsenterer kristen meditation. Denne efterårsaften står han på talerstolen i Helligåndshuset i det indre København for at introducere meditation med rod i kristendommen. Laurence Freeman er leder af Verdenssamfundet for Kristen Meditation (WCCM), som har mere end 3000 meditationsgrupper på verdensplan. I Danmark tæller bevægelsen seks meditationsgrupper. På sine rejser har han mødt mange kristne, som stejler, når de hører ordet meditation.

Mange kristne opfatter meditation som et buddhistisk fænomen og gør det derfor til noget fremmed, som ikke er en del af den kristne tradition. Når kristne siger sådan, skyldes det manglende viden om meditation. Meditation er universel og eksisterer i kristendommen blandt andet i form af hjertebønnen, siger han med henvisning til bønnen Herre Jesus Kristus, forbarm dig over mig, som bedes på åndedrættet.

Modsat Henning Daverne trækker Laurence Freeman ikke forskningsresultater op af tasken, men hans liv og vandring med andre mediterende har lært ham, at meditationen med afsæt i de kristne grunddogmer ændrer livssynet hos den mediterende.

Meditation handler om at gå fra sindet til hjertet. Meditation er vejen til at tænke som Jesus. Hvis du mediterer morgen og aften, vil du mærke, at dit hjerte åbner sig. Gør du det i seks måneder, vil du notere en mærkbar forandring, hvor du kommer ud over dit eget ego. Og det er en bevægelse, som der er et stort behov for, siger Laurence Freeman.