Kold ferie fra et varmt job

General-sekretær i Fokekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær sætter i år kursen mod nord for at opleve den islandske natur

Island byder blandt mange andre skønne naturoplevelser på imponerende gejsere.
Island byder blandt mange andre skønne naturoplevelser på imponerende gejsere. Foto: .

Hvad skal du lave i din ferie?

Koble fra. Normalt rejser jeg med familien sydpå, men i år rejser vi nordpå til Island. Vi vil gerne have en helt anderledes oplevelse af natur og kultur. Og få en samlet familieoplevelse. Mine tre drenge og min kone og jeg rejser af sted. Vi låner bolig af kolleger, og så har vi tilbudt, at de kan låne vores hus, hvis de skulle få lyst til at besøge Danmark.

LÆS OGSÅ: USA vil straffe Island for hvalfangst

Hvorfor har du valgt den ferieform?

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi kan godt lide aktiv ferie. Island har en helt fantastisk natur og historie, som vi gerne vil give videre til vores børn. Vi skal ud at se på hvaler, gejsere og steder, hvor jordflader går fra hinanden.

Hvad forventer du dig af din ferie?

Jeg forventer at få nogle fantastiske naturoplevelser. Og nogle oplevelser, jeg i en eller anden forstand kan relatere til de problematikker, jeg sidder med til hverdag. Klimaforandringer, som påvirker kontinenter, lande og samfund. I Island ser du naturen i sin storhed. Du kan få et helt konkret indtryk af, at der sker noget med naturen, når du ser, hvordan kontinentalplader skrider fra hinanden, du kan se vulkaner eller hvaler, som er nogle af de dyr, der trues af temperaturændringer og menneskers adfærd. Du får sat de store klimaspørgsmål i perspektiv i Island. Det er en virkelighed, jeg kender fra Afrika med tørke og oversvømmelse i Pakistan.

Hvor travlt har du i din hverdag?

Jeg har en utrolig spændende hverdag, hvor der aldrig er to dage, der er ens. Arbejdspresset kommer meget i ryk. Pludselig dukker der en katastrofe op, pludselig er der et visum, vi ikke kan få, og så får vi rigtig travlt. Men jeg prøver at lade være med at overbooke min kalender. En stresset leder er noget af det mest latterlige, man kan forestille sig.

Er du tit stresset?

Nej. Jeg har et temperament, der gør, at jeg sjældent bliver stresset. Jeg er grundlæggende optimist og kan godt leve med at bevæge mig på det overordnede plan. Det er ikke vigtigt for mig at gå ned i detaljerne, for jeg er ikke perfektionist. Der er svært at være i en sådan stilling, som jeg har. De, der bliver stressede, lider ofte af perfektionisme, tror jeg.

Hvad gør du for at slappe af?

Jeg prøver at være hjemme til aftensmad de fleste dage i det daglige, så vi minimum har et måltid sammen. Jeg løber i min fritid, det slapper jeg vældig godt af med. Biografier og krimier kan også få mig til at slappe af. I weekenden står jeg for maden. Når det ellers kan passe ind i programmet, tager min kone og jeg i sommerhus, der slapper jeg allermest af. Jeg elsker at stå op om morgenen, løbe en tur og få en svømmetur i havet. Så har jeg nogle juletræer, der er blevet for store, som skal fjernes lidt manuelt arbejde, som jeg normalt ikke har på kontoret.

pallesen@k.dk