Prøv avisen

Kort nyt om bøger

En effektiv biskop på jobbet

Hvordan bliver man effektiv på sit job? Forlaget Lindhardt og Ringhof har spurgt 12 succesfulde danskere om, hvordan de håndterer hverdagen. En af de 12 succesfulde er Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, der også giver et par gode råd videre: Sørg for at planlægge noget til hver dag, som du glæder dig til og forbered dig ordentligt og i god tid. Det sidste råd følger han op med følgende kommentar: Jeg får jo ingen autoritet ved at komme ud og sige, at jeg er biskop, men jeg får autoritet ved, at de deltagende kan høre, at jeg er inde i sagen og har tænkt over den. Bogen har titlen Effektiv på job? og er forfattet af Jens Inslin.

Hjertets kulturhistorie

Norske Ole Martin Høystad er professor på Syddansk Universitet og forfatter til bogen Hjertets kulturhistorie, der netop er udkommet på forlaget Tiderne Skifter. I bogen følger han hjertet fra Gilgamesh den sumerisk babylonske helt fra 2000 før Kristi fødsel, der ofrer et hjerte til guderne, da han befinder sig i en kritisk situation og til Grundtvig, hos hvem der er en intim forbindelse mellem hjerte og det talte sprog. Undervejs inddrager Høystad både Bibelen og persisk og arabisk digtning. Høystad søger i sin bog at få en antropologisk forståelse af hjertets betydning i vores tid, som han kalder en affortryllet tid. Bogen koster 268 kroner.

Lær at fortælle

At fortælle er en kunst, men det er også et håndværk, der kan læres. Og der er god hjælp at hente udi den praktiske fortællegerning i Flemming Kloster Poulsens håndbog Kunsten at fortælle, der udkom for nylig på Religionspædagogisk Forlag. Bogen giver gode råd om, hvordan man som fortæller kan arbejde med sin historie, med opbygning og fremførelse, og et særligt kapitel er viet bibelfortælling, mens et andet handler om livsfortælling. Forfatteren er cand.theol. og sognepræst og har desuden siden 2003 drevet FortælleCafe i Randers, hvor der bliver genfortalt nordisk litteratur. Bogen koster 175 kroner.

Verdensbilleder kort fortalt

M101 er en gigantisk spiralgalakse med 1000 milliarder stjerner. En fascinerende stjernevrimmel, som man kan finde billeder af på internettet. Galaksen ligger 25 millioner lysår borte, så lyset har været lige så længe om at nå Hubbleteleskopet hvad vi ser, er altså ikke ikke det, der er derude lige nu. De billeder, vi får hjem fra rummet, ligger langt fra de gamle grækeres forestilling om den stillestående jord midt i kosmos. Lektor Jan Faye fra Københavns Universitet fortæller i bogen Verdensbilleder fra rum og tid til rumtid den fascinerende historie om verdensbilleder gennem tiderne. Bogen er udkommet på Aarhus Universitetsforlag, og de 136 sider koster 198 kroner.

Reklamen går direkte i hjernen

Hjerneforskning er varmt i disse år, og når man kobler udforskning af hjernen med forskning i forbrugeradfærd, så får man det, der hedder neuromarketing. Et af de store navne inden for denne disciplin er Martin Lindstrom, som i bogen Buy-ology. Sandheder og løgne om, hvorfor vi køber fremlægger sin store neuromarketing-undersøgelse, hvor han har kigget ind i hjernerne på 2000 frivillige forsøgspersoner fra hele verden for at se, hvordan de reagerer på kendte brands. Der er jo nemlig penge i denne form for udforskning af hjernen, og Lindstrom er da også rådgiver for blandt andet Walt Disney Company, Nestle og McDonalds Corporation. Bogen er udkommet på Børsens Forlag og koster 299,95 kroner.

Præst og soldati samtale

Jakob Bruun Larsen (født 1987) er konstabel og har skudt en iraker, da han var udstationeret i Irak i 2007. Flemming Pless (født 1957) er sognepræst og modstander af krigen i Irak. De to er i samtale i Kristoffer Zöllners Du må ikke slå ihjel, der udkommer på Lindhardt og Ringhof i næste uge. Bogen rummer refleksioner over krig, over at miste og over at slå ihjel. Ud over de to medvirker også Jakob Bruun Larsens forældre. Bogen koster 299,95 kroner.

Georg Metz og den danske sang

2008 er Sangens år, og i den anledning har forlaget Peoples Press nyudgivet journalist Georg Metz to tidligere bøger om dansk sang under titlen Min danske sang. Bogen kommer langt omkring i det, forfatteren kalder et snit gennem dansk identitetshistorie fra middelalderens Drømte mig en drøm i nat til Benny Andersens Go nu nat. Her er 117 danske sange gengivet og kommenteret af Georg Metz. Bogen koster 299 kroner.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk