Prøv avisen

Opskrift på pebernødder og julekager

Sådan ser de ud, Annes Pebernødder. -- Foto: Kåre Gade.

Julens småkager i den overleverede opskriftsbog er navngivet efter de piger og kvinder, som tidligere har brugt dem

Det er advent, frostvejr og mandag eftermiddag, og jeg sidder ved min computer og multitasker. Jeg har oprettet et dokument med arbejdstitlen "KD madklumme" – en titel, som ret præcist beskriver, hvad min opgave er, men er tilsvarende upræcis med hensyn til, hvordan jeg løser den. Mens jeg venter på, at det ordner sig, surfer jeg lidt rundt på Facebook, Amazons juleudsalg og en hjemmeside, hvor man kan zoome skarpt ind på de mindste detaljer i et 360-graders 80 Gigapixel-foto af London.

Da jeg vågner, er det mørkt udenfor, og der er ingen andre hjemme. Det dufter fra køkkenet. Jeg tænder lyset over spisebordet, hvor nogen har bygget et mindre bjerg af pebernødder. På toppen ligger en seddel, hvor der står "Fingrene væk".

Mens jeg spiser pebernødder og drikker mælk, bladrer jeg i husets håndskrevne opskriftssamling. Det går op for mig, at jeg holder et potentielt personalhistorisk dokument i hænderne. Årene, der svandt, står skrevet i fedtpletter, æggeblommestænk og patinerede pigenavne: Gretes Julekager, Helenes Havregrynskugler, Mariannes Vanilleis, Fros Småkager, Gerdas Gærkringle. Et livs relationer i bageopskrifter. Her er ingen Flemmings Finskbrød eller Verners Vanillekranse. Dette er kvindeterritorium. Fingrene væk.

Jeg hører nøglen i hoveddøren og skynder mig op på mit kontor med en håndfuld pebernødder. På Danmarks Statistiks hjemmeside kan man se, hvor mange der navngiver deres døtre Grete eller Marianne. Det er der ingen ved deres fulde fem, der har gjort de seneste 25 år. Mine jævnaldrende har fået bedstemornavne. Engang vil en kommende svigerdatter, født sidst i 80?erne, give opskrifterne videre til sine veninder eller familiemedlemmer. Så vil de komme til at hedde Christinas Klejner, Louises Brunkager og Camillas Kringle.

Men det lyder ikke rigtigt.

Opskrifter

Gretes Julekager

  • 500 g lys sirup
  • 500 g mørk sirup
  • 250 g smør
  • 60 g farin
  • 4 tsk. stødt nellike
  • 4 tsk. stødt kardemomme
  • 2 spsk. kanel
  • 60 g sukat
  • Revet skal af 1 citron
  • 1 ¼ kg hvedemel
  • 1 brev potaske
  • 80 g mandler
  • ¼ kg hugget sukker

Sirup, smør og farin smeltes ved jævn varme og under omrøring i en stor gryde, hvorefter denne tages af komfuret. Krydderier, sukat og citronskal blandes i en skål med melet. Potasken røres i sukkermassen, derefter melblandingen. Bland grundigt og stil til side, mens mandlerne skoldes, smuttes og hakkes. Sukkerknalderne lægges i en plastikpose og knuses til fint mel med en kagerulle. Mandler og sukker røres sammen med grydens indhold. Brug eventuelt hænderne. Det er hårdt arbejde. Dejen stilles køligt, gerne natten over. Rulles ud -- ikke for tyndt! -- på en bordplade, der er drysset med en smule mel. Stikkes ud, lægges på en plade med bagepapir og bages i otte minutter ved 175 grader. Kagerne vil hæve en smule, hvorefter de falder ned igen.

Annes Pebernødder

  • 6 dl hvedemel
  • 1 ¼ dl sukker
  • ½ tsk. ingefær
  • ½ tsk. hvid peber
  • ½ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. bagepulver
  • ½ tsk. natron
  • 125 g smør
  • ½ dl fløde

De tørre ingredienser blandes grundigt sammen i en skål. Smørret, som skal være køligt (men ikke for køligt), skæres i små tern ned i skålen, og fløden hældes i. Arbejdes sammen til en ensartet dej, som på en let melet bordplade rulles til en 1½ centimeter tyk pølse. Skæres i 1½ centimeter brede stykker med diagonale snit, skiftevis mod højre og venstre, mens man med den frie hånd ruller pølsen en kvart omgang frem og tilbage mellem hvert snit. Lægges på en plade med bagepapir. Bages i 10 minutter ved 200 grader, til de netop begynder at tage farve.