Ældre mænd giver længere parforhold

Mænd bør gifte sig med kvinder, der er mindst fem år yngre, hvis forholdet skal holde længe. Omverdenens accept er vigtig for parforholdet, siger psykolog

©Eric Audras/6PA/MAXPPP ; Woman holding gift bag, smiling at man, man smiling at camera
©Eric Audras/6PA/MAXPPP ; Woman holding gift bag, smiling at man, man smiling at camera. Foto: Eric Audras/6PA/MAXPPP.

Hemmelighederne bag et lykkeligt ægteskab er mange, men det kan betale sig at tage sin partners alder i betragtning, hvis man ønsker, at det skal holde.

Forskere fra Bath Universitet i Storbritannien har netop offentliggjort en stor undersøgelse, der viser en klar tendens: Aldersforskel er godt, hvis manden er ældst, men dårligt, hvis kvinden er alderspræsidenten i forholdet, skriver BBC News.

Den danske psykolog og parterapeut Jacob Mosgaard er ikke overrasket over undersøgelsens konklusioner. Han mener, at årsagen kan findes i omverdenens reaktioner på parforholdet.

- Det, der umiddelbart kan forklare det, er kultur og tradition. Det er langt mere acceptabelt, at manden er ældre end kvinden end omvendt. Og det, at man lever i en acceptabel relation, gør det lettere at få parforholdet til at fungere, siger han til kristeligt-dagblad.dk.

Hellere kloge end gamle kvinder
Forskerne er nået til konklusionerne gennem interview med 1500 par, der enten var gift eller i et seriøst forhold. Fem år senere fulgte de op på 1000 af parrene for at se, hvem der havde stået distancen.

De fandt ud af, at hvis kvinden i forholdet var ældre end manden med fem år eller mere, var det mere end tre gange så sandsynligt, at de var gået fra hinanden, sammenlignet med par, hvor parterne var jævnaldrende.

Men hvis aldersforskellen var omvendt, så manden var mindst fem år ældre, var oddsene bedre end for de jævnaldrende par. Helt optimalt var det, hvis manden havde fundet sig en kæreste, der var klogere end ham.

Jacob Mosgaard forklarer, at omverdenens manglende accept af parforhold, eksempelvis hvor kvinden er ældst, også kan adopteres af parret selv.

- Det, der betragtes naturligt udefra, vil også blive betragtet naturligt indefra, for parret er jo en del af den selvsamme kultur, siger han.

To gange skilsmisse bedre end én
Den britiske undersøgelse viste også, at par, hvor ingen tidligere har været skilt, klarer sig bedst. Men skal der endelig have været tidligere skilsmisser, er det bedst, hvis begge parter kommer fra tidligere seriøse forhold.

Dr. Emmanuel Fragniere og kolleger fra universitet siger, at mænd og kvinder vælger partnere "på basis af kærlighed, fysisk tiltrækning, ens smag, overbevisninger og attituder, og delte værdier". Men de siger også, at brugen af "objektive faktorer" som alder, uddannelse og kulturel baggrund "kan hjælpe med at reducere risikoen for skilsmisse".