Prøv avisen

Lykke er at have tid til ingenting at lave

"Elendighed er den tilstand, der hersker i teltlejrene i Port-au-Prince på Haiti og så følelsen af ikke at kunne gøre ret meget for de mennesker. Bare se dem synke ned i en passiv venten på at blive frelst," siger Jørgen Leth. -- Foto: Jonas Vandall Ørtvig.

Filmmanden, forfatteren og tv-kommentatoren Jørgen Leth har travlt med digtoplæsninger, turne med musikerne Mikael Simpson og Frithjof Toksvig og musikprojektet "Vi sidder bare her" samt forberedelser til premieren på onsdag på sin film "Det erotiske menneske"

Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

"Tvivl. Jeg standser op og tvivler på, om jeg kan komme i gang igen. Jeg ånder lettet op. Det gik fint. Næste gang melder tvivlen sig igen."

Hvad er lykke for dig?

"At have tid til ingenting at lave og ikke have dårlig samvittighed over det."

Hvad er elendighed for dig?

"Det er den tilstand, der hersker i teltlejrene i Port-au-Prince i Haiti og så følelsen af ikke at kunne gøre ret meget for de mennesker. Bare se dem synke ned i en passiv venten på at blive frelst. Den meget omtalte genopbygning er et luftkastel. 64 lande har lovet penge. Over 10.000 hjælpeorganisationer har projekter i Haiti. Men det fungerer ikke. Det hele er ukoordineret og kaotisk."

Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

"Den amerikanske skuespiller Sean Penn for hans konsekvente engagement i Haiti. Han har siden januar 2010 ledet den største teltlejr med 70.000 mennesker og med sin tilstedeværelse ført an i kampen for at hjælpe og indføre bedre systemer og muligheder. Og Michaëlle Jean, den haitiansk-fødte generalguvernør for Canada, det vil sige den engelske dronnings stedfortræder, som rangerer over premierministeren i Canada. Hun er et godt menneske, hun er klog, og hendes betydning for haitianernes selvrespekt er enorm."

Hvornår føler du dig mest misforstået?

"Når folk tror, jeg kommer let gennem livet. Og at jeg bare svæver fra det ene projekt til det andet."

Hvad er din største bedrift?

"At have bevaret mine børns respekt og kærlighed."

Dine største fejl?

"Mit voldsomme temperament. At jeg sommetider mister tålmodigheden over for andre mennesker og taler højt og med iskold klarhed. Og mit tilbagevendende mismod, som kan lamme min handlekraft."

Din sindstemning lige nu?

"Kvalme over at have fortalt endeløst om mig selv og min nye film."

Hvilken dyd er den vigtigste?

"Ærlighed."

Hvad betragter du som din største ulykke?

"At jeg mistede min allerbedste ven, Ebbe Traberg, alt for tidligt, i 1996."

Dit motto?

"Jeg ved ingenting. Jeg vil gerne vide noget. Og ét til: Jeg sætter den ene fod foran den anden. På den måde kommer jeg fremad."

remar@k.dk