Lykken er der hele tiden i små glimt

Modgang er parenteser, som er nødvendige for at værdsætte alt det dejlige, livet bringer, siger skuespiller og filminstruktør Hella Joof, der er dommer i Talent 2010 på DR

Hella Joof. --
Hella Joof. --. Foto: DR.

Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

"Optimisme. Jeg tror grundlæggende, at der er noget godt i vente. Og jeg betragter modgang som parenteser, som er nødvendige for at værdsætte alt det dejlige, livet bringer. Men nogle gange i de mørke måneder falder jeg i og mister modet, mildheden og mimikken og ser alt i sort-hvid. Det varer heldigvis aldrig mere end 14 dage, så kommer farverne og livsappetitten tilbage sammen med foråret."

Hvad er lykke for dig?

"At være sammen med min datter og min kæreste og være en familie og grine og spise og tale om store ting. Jeg kommer fra en meget opløst familie, hvor alle er døde eller forsvundet, så vores lille sammenbragte kernefamilie er mit centrum og min lykke."

Hvad er elendighed for dig?

"Når håbet forsvinder. Når jeg ser børn, som sulter eller dør af banale sygdomme. Når jeg ser på konflikten omkring Israel-Palæstina, og der er så langt til fred, fordi ingen vil hinanden noget godt, og alle kæler for deres egen smerte og den uretfærdighed, de eller deres folk har været udsat for. Og når det rammer mig selv, og folk jeg holder af. At man bliver blind af vrede og ikke vil have fred, men kun vil have ret, uanset hvor meget fortræd det gør."

Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

"Jeg beundrer folk, som kan se det sjove i det hele. Folk, som ikke tager livet for personligt. Folk, som betragter hele balladen med et lille arkaisk smil. Jeg bliver nemlig selv tit lidt for Sturm und Drang-agtig og vil lave om på hele verden, og det kan man jo ikke ?"

Hvornår føler du dig mest misforstået?

"Når folk tror, jeg er overfladisk. Jeg tænker meget over alting. Jeg prøver altid at gøre mig umage med at forstå. Humor er for mig et overlevelsesredskab. Det er for at holde tårerne fra øjet, at man betjener sig af humor."

Hvad er din største bedrift?

"Jeg fødte min datter Olivia i min egen seng uden bedøvelse og har passet hende og elsket hende og prøvet at opdrage hende, så godt jeg kunne. Og når jeg ser hende, svulmer mit hjerte af stolthed. Hun er min største og bedste bedrift! Og så er jeg ret stolt over, at jeg turde tage springet ind i filmbranchen. Sådan en skuespiller som mig!"

Dine største fejl?

"At jeg i alt for mange år troede, at det ikke var mig, der havde ansvaret for mit liv. Jeg gik og ventede på, at det vidunderlige skulle ske. Jeg vidste ikke, at man selv er nødt til at få tingene til at ske. Den er rettet nu."

Din drøm om lykken?

"Lykken er der hele tiden. I små glimt. Jeg føler mig lykkelig flere gange om dagen. En smuk himmel. Når Olivia ringer og fortæller godt nyt fra kærlighedsfronten. At kramme min kæreste. Et godt grineflip."

Din sindstemning lige nu?

"Glad og træt."

Hvilken dyd er den vigtigste?

"Gavmildhed. At man under andre mennesker det bedste og ikke tror, at man selv mister noget derved."

Hvad betragter du som din største ulykke?

At jeg ikke synger lige så godt, som jeg gerne ville. Mit tynde hår! Nej, ikke noget. Der er en mening med det hele.

Dit motto?

Keep on keeping on!

remar@k.dk