Prøv avisen

Lysterapi får elever til at præstere bedre

En af lysforskerne er den schweiziske professor Anna Wirz-Justice, der forsker i kronobiologi ved den psykiatriske klinik på universitet i Basel. Hun siger til det tyske magasin Stern, at lys har en stor fremtid for sig i terapeutisk sammenhæng. Foto: Umegå Energi

Lysterapi mens du venter på bussen. Det har været virkeligheden for de busrejsende i den nordsvenske by Umeå denne vinter. Historien om lysterapien ved busstoppestederne er gået verden rundt, og der er eksporteret busstoppesteder med lysterapi til Holland, Tyskland og Kina.

Siden antikken har man vidst, at lys spiller ind på den menneskelige psyke, men i disse år forskes der intenst i lysets indvirken på psyken. En af lysforskerne er den schweiziske professor Anna Wirz-Justice, der forsker i kronobiologi ved den psykiatriske klinik på universitet i Basel. Hun siger til det tyske magasin Stern, at lys har en stor fremtid for sig i terapeutisk sammenhæng.

Der er en række ubalancer, hvor lys kan hjælpe en god del, siger hun til bladet.

For nogle kan fraværet af lys føre til den depressive tilstand Seasonal Affective Disorder (SAD). Samtidig med, at mængden af dagslys aftager, så vil patienten opleve angst og øget tristhed. SAD får ofte mennesker til at isolere sig fra deres omgivelser og trøstespise i søde sager.

LÆS OGSÅ: Gå i kirke og bliv mindre deprimeret

Det menes, at omkring fire procent af den tyske befolkning har SAD. Lidelsen er mere udbredt blandt kvinder end mænd, og udbredelsen af SAD stiger med alderen. Lysterapi er vidt udbredt som forebyggelse og behandling af SAD. Efter blot tre til fire dage med intens lysterapi vil mange patienter med SAD opleve en bedring i deres tilstand, skriver Stern.

Lys er som et drug. Det virker også på andre former for depressioner end SAD, siger Anna Wirz-Justice til bladet og beskriver, hvordan depressive patienter kan udskrives tidligere, hvis de under indlæggelsen har adgang til et sted med meget lys.

Mens de rejsende i Umeå fik præventiv lysterapi ved busstoppestederne i vintermørket, er man i den sydtyske by München gået i en ny retning. Lampefirmaet Osram har lavet forsøg i skoler, hvor man byggede en kunstig blå himmel i klasseværelset og lyste lokalet op med LED-lys. Eleverne, som blev undervist i lokalerne under en lysende blå himmel, klarede sig bedre end elever, som blev undervist i almindeligt oplyste lokaler. Eleverne i de lyse lokaler præsterede bedre og koncentrerede sig bedre end eleverne i kontrolgruppen.