Prøv avisen

Man bør drikke alkohol med omtanke

En dag kom nogle kollegaer og min kone i fællesskab ind i stuen til mig, hvor jeg sad og så fjernsyn. De sagde, at de havde snakket sammen om mit drikkeri, og sagde, at det var alt for stort, og at det måtte stoppe nu. Foto: RIEDINGER Philippe/PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Et højt forbrug af alkohol kan have voldsomme konsekvenser. Ikke alene for helbredet, men også for forholdet til familie og arbejdsplads

Kære brevkasse

Jeg læste i sidste uge om ruskurser og alkohol, og det gav mange tanker. For jeg begyndte også i teenageårene med at drikke alkohol. Først bare lidt i weekenderne, senere også på almindelige hverdage. Og fra engang i 20erne drak jeg næsten hver dag. Jeg fik med nød og næppe min uddannelse.

LÆS OGSÅ: Kommuner blæser på alkohol

Heldigvis fik jeg et godt betalt job med en del rejsevirksomhed. I den forbindelse var der ofte spiseaftaler med kunder, og der blev der også altid drukket en del gode vine til. Umærkeligt blev det til mere og mere, sådan at jeg også måtte slutte dagen med et par glas rødvin for at kunne sove. Og om morgenen måtte jeg også have en opstrammer for at have det nogenlunde og kunne klare dagen. Jeg var også blevet gift og havde fået et par børn, og de første år havde vi det også godt sammen, selvom vi hurtigt kom til at leve hvert sit liv, min kone og jeg. Jeg arbejdede meget og var ofte væk, mens hun passede sit halvdagsjob og børnene.

Sådan gik der måske 10-12 år. På mit arbejde blev der efterhånden øgede krav til indtjening, og der skulle præsteres mere i det daglige. Det gav et øget pres, så jeg ofte måtte bruge mange timer til langt ud på aftenen. Jeg fik efterhånden meget svært ved at sove og drak derfor mere end de to glas, som jeg havde haft for vane i mange år. Til sidst sagde både min kone, mit arbejde og min krop stop. Jeg var efterhånden slet ikke mig selv længere, og det drejede sig efterhånden mere og mere om, at alkoholforsyningerne var inden for rækkevidde og ikke slap op.

En dag kom nogle kollegaer og min kone i fællesskab ind i stuen til mig, hvor jeg sad og så fjernsyn. De sagde, at de havde snakket sammen om mit drikkeri, og sagde, at det var alt for stort, og at det måtte stoppe nu. Tidligere havde min kone mange gange både råbt og grædt for at få mig til at ændre vaner, og jeg havde også fået nogle advarsler på jobbet. De sagde også, at hvis jeg ville beholde jobbet, måtte jeg gå i behandling. Og min kone sagde, at det samme gjaldt for ægteskabet.

Det blev et vendepunkt. Jeg kom af sted på et alkoholbehandlingshjem og fik behandling i mange måneder med et langvarigt efterbehandlingsforløb. Jeg ved ikke, hvor jeg ville have været i dag, hvis jeg ikke havde fået sat stolen for døren. Og heldigvis fangede jeg muligheden, for det var lige ved, at jeg opgav undervejs. Det er nu flere år siden. Og jeg bestemmer fortsat dagligt, at jeg skal være uden alkohol. Og jeg har heldigvis stadig mit job og min familie. Gid mit brev kan bruges til, at en og anden, der har det på samme måde, vil søge hjælp i tide.Venlig hilsen

Jesper

Kære Jesper

Tak for dit brev. Det er på flere måder en god historie, hvor livet fik en drejning, sådan at du fortsat har dine gode relationer og dit arbejde. Vi forstår samtidig, at der ligger mange års kampe og nederlag forud, og at du og din familie har haft nogle meget belastende år. Og det er også klart, at der måske kun var en hårsbreds afstand til, at det ville være gået rigtig galt for dig med fyring, tab af økonomi og familie og en fremtid med social deroute. Og fysisk kunne du have endt med svære leverskader og mange andre alkoholrelaterede sygdomme. For sådan går det for rigtig mange mennesker af begge køn, hvis alkoholmisbruget får fat i dagligdagen.

Heldigvis havde du nogle arbejdskolleger med hjertet på rette sted og en kone, som ikke i længden ville være offer. Og at de gik sammen og stillede den berømte stol for døren, er oftest en rigtig vej at gå, fordi bagatellisering og benægtelse og gentagne forbedringsintentioner ofte er den faste følgesvend hos den, der er fanget af alkoholmisbruget. Heldigvis fangede du den fremstrakte hånd.

I Danmark drikker de fleste alkohol, men forbruget er meget skævt fordelt. Ifølge Sundhedsstyrelsen drikker 860.000 over den tilrådede grænse, som er 7 ugentlige genstande for kvinder og 14 for mænd. Der er 585.000 mennesker, der har et skadeligt forbrug af alkohol, og 140.000 danskere er afhængige af alkohol. Det siger sig selv, at det koster samfundet mange penge, og de fleste er enige om, at man skal op i tocifrede milliardbeløb for at finde omfanget af fælleskassens udgifter i forbindelse med alkoholens skadevirkninger på helbred og socialt liv.

Alkohol er dybt forankret i vores kultur helt tilbage til Noas tid i Det Gamle Testamente. Og gennem mange hundrede år har danskere brugt alkohol i glæde og sorg, som flugtvej for realiteterne eller som nydelsesmiddel og som festlige dråber, når noget skulle fejres. Kulturen og menneskelige fællesskaber har levet med alkohol i alle afskygninger og i alle kvaliteter i umindelige tider.

Lavede man imidlertid det tankeeksperiment, at ingen i verden kendte til alkohol, og at det blev opfundet og lanceret her i 2012, så er vi nok så overbeviste om, at det øjeblikkeligt ville blive forbudt. For det er utænkeligt, at samfundet ville tolerere, at et stof med en sådan hurtig hjernepåvirkning kunne være frit tilgængeligt og blive overladt til alment brug. Det ville være alt for farligt for helbred, trafiksikkerhed og ansvar for børn. Og hvorfor skulle man have et sådant nyt flydende bedøvelsesmiddel, når man i forvejen havde forskellig beroligende medicin som Stesolid, Valium og lignende, som stort set virker på samme måde? Lægerne havde jo i forvejen på trods af receptpligten stort besvær med at begrænse medicinmisbruget af sådanne præparater.

Tankeeksperimenter kan nogle gange være tankevækkende. Alkohol er et potent stof, som skal omgås med stor respekt og omtanke. Det kan ikke understreges nok. Men fordi alkohol i alle afskygninger er så kulturelt indlejret, er vi nødt til at hjælpe hinanden med at forholde os til det på en god måde. Beskytte børn imod alkohol, støtte unge til at begynde så sent som muligt med at drikke, gøre det sejt og respektfuldt at være afholdende, sprede oplysning om, at alkohol aldrig må bruges som problemløser, afstresser eller som sovemedicin. Alkohol er kun en glædesdrik, hvis glæden er der i forvejen. Ellers kan den være en fiskekrog med orm på, som smager godt, men hvor man måske for sent opdager modhagen.Mange hilsener