Man kan blive lige så vild i varmen, når man er 80

Uanset alder har man brug for at blive set af et andet menneske. Derfor gør flere seniorer en indsats for at møde kærligheden på ny.

I modsætning til tidligere generationer har mange i dag ikke lyst til at forblive alene, efter at de er blevet enke, enkemand eller skilt. Derfor er flere ældre begyndt at gøre noget aktivt for at opsøge ny kærlighed.
I modsætning til tidligere generationer har mange i dag ikke lyst til at forblive alene, efter at de er blevet enke, enkemand eller skilt. Derfor er flere ældre begyndt at gøre noget aktivt for at opsøge ny kærlighed.

I en mindre provinsby i Jylland sidder 80-årige Kurt og ærgrer sig lidt. Han er rask og rørig, elsker at rejse, har lige fået fornyet kørekortet, går til mandemadlavning og er engageret både kirkeligt og i byens lokale foreninger.

Men han mangler en at dele sit liv med. Han har været alene, siden han i midten 1980erne blev skilt fra sin kone. Dengang havde han både et travlt arbejdsliv og sine børn at tage sig af. Men nu kunne han godt tænke sig en veninde.

"Jeg mener ikke, man bliver for gammel til at dyrke kærligheden på en eller anden måde. Bare det at gå med hinanden i hånden, at have én at rejse med, spise middag med, at tage i teatret eller på højskole med. Jeg vil mene, at næsten alle døre står åbne, og man ikke skal være så bange for at kaste sig ud i det. Jeg har bare ikke fundet nogen endnu," fortæller Kurt, der ikke ønsker at stå frem med sit rigtige navn.

Netdating hitter hos ældre

Mange seniorer på kærestejagt vælger at oprette en datingprofil på nettet. Det har Kurt også gjort på portalen Hjertedating, der henvender sig til folk med et kristent livssyn. Det store problem er ifølge Kurt, at der ikke er mange kvinder i hans område og i hans aldersgruppe. Han håber, at flere på sigt vil melde sig til.

"Det er de samme fem-seks stykker, der har været på i flere år. Og det er selv, når jeg tager rygerne med. Jeg har mødtes med et par stykker, men det er ikke blevet til mere end en kop kaffe. Nogen synes også, jeg er for gammel, fordi jeg er fyldt 80. Jo ældre jeg er blevet, jo færre henvendelser får jeg. Det er ligesom, at mulighederne lukker, når man har nået en bestemt alder at så mener de, at man er en olding. Sådan mente jeg nok også selv for 30 år siden," erkender Kurt.

Den aktive pensionist synes ikke, man skal lade sig begrænse af det med alderen og være bange for at kaste sig ud i kærligheden på ny. Han henviser til det, han kalder Pensionistens 10 bud.

"Jeg tror, mange på min alder holder sig tilbage, fordi de er bange for at dumme sig. Men et af Pensionistens 10 bud lyder, at man skal dyrke kærligheden, og at ansvaret for det er ens eget. Det prøver jeg så på," siger Kurt, der ud over Hjertedating også flere gange har været på højskole for seniorer.

LÆS OGSÅ: Benny Andersen og hustru: Vi bliver mere og mere forelskede

Ifølge chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler gør Kurt allerede nu mange af de rigtige ting. Netop højskolen og dating på nettet er nemlig gode steder at finde kærligheden, fortæller hun.

"Mange af vores medlemmer er glade for netdating, som er en diskret måde at møde hinanden på, eller de møder hinanden på rejser eller i kulturklubber. Men man er måske også mere kritisk og har en anden kvalitetsbevidsthed som ældre, fordi man har meget erfaring omkring kærlighed lagret på harddisken," siger Margrethe Kähler om det, at nogle ældre måske er lidt mere tilbageholdne med at kaste sig ud i et nyt parforhold.

Ny kærlighed på seniorhøjskolen

Seniorhøjskolen i Nørre Nissum er et af de steder i landet, hvor der ofte er amoriner i luften, når seniorerne mødes til kurser som "Bøf, bæver og bordeaux", "Livsoplysning for livsnydere" eller "Ny tids morgenrøde - kunstnere fra den store generation".

Det bekræfter Flemming Nees, der er forstander på højskolen. I løbet af et år er cirka 2000 seniorer igennem de 35-40 kurser. Og stort set hver gang finder nogle af kursisterne sammen som par. I modsætning til tidligere generationer har mange i dag ikke lyst til at forblive alene, efter at de er blevet enke, enkemand eller skilt, vurderer højskoleforstanderen.

"Det sker gang på gang, at nogen tager chancen med kærligheden igen, og det er enormt livsbekræftende at se, hvordan nogen får livet givet igen i kraft af et andet menneske."

Det er ikke Flemming Nees indtryk, at kursisterne direkte bruger højskolekurserne som et datingforum. Ofte er det bare det, der følger med, når enlige mænd og kvinder mødes.

"Fællesskabet spiller en lige så stor rolle her, og de kommer her for at få indblæst ny livsånde igennem fællesskabet. Der kommer også mange enlige her, som er enormt stærke. Men det er mit indtryk, at mange gerne vil finde en kæreste igen. Det tror jeg aldrig forsvinder. Det er livet, når det kommer til udtryk. Man vil gerne have en at dele det med," siger han.

Og i løbet af hvert kursus sker det altså, at kursister to og to finder sammen i de mange sofagrupper placeret rundt omkring på seniorhøjskolen.

"Vi kan godt se, når nogen sidder og taler fortroligt, og gennemskue, hvad det handler om. Det tror jeg alle, har svært ved at skjule. Og det er helt naturligt, at smilet breder sig, når vi bliver set af et andet menneske. Det er noget, vi alle har brug for, og som aldrig forsvinder. Men ofte hører vi på højskolen reelt først om det senere, når folk er blevet et par. Her på højskolen udveksler de sjældent andet end telefonnumre," siger Flemming Nees.

Ældre er knap så fysiske i forelskelsen

Så rent følelsesmæssigt er der ifølge højskoleforstanderen ikke den store forskel på adfærden på en ungdomshøjskole og en seniorhøjskole. Det primære er fællesskabet, som altså ikke sjældent fører over i kærlighed. Han mener dog ikke, at de nyforelskede par er lige så fysiske omkring deres forelskelse som de unge.

"Oven i hovedet er de sikkert lige så smaskforvirrede, som da de var unge, men de springer ikke rundt på samme måde. Men jeg tror, at spillet om kærligheden er det samme. Man prøver at komme til at sidde ved det samme bord til middag som den, man er interesseret i, og det er fantastisk at opleve. Man kan se, at det er en gave, når det lykkes," siger han.

Generelt er det blevet mere acceptabelt og også lettere at indlede et forhold senere i livet. Det mener gynækolog og overlæge på Aarhus Universitets-hospital Ditte Trolle, der netop har udgivet bogen Sex efter 50.

"Eksistentielt er livet lettere, når man er ældre. Småbørn og karriere skaber meget ravage i folks liv, men det er man færdig med, når man møder kærligheden i en moden alder, og det er fantastik dejligt. Så har man overskud til at være sig selv. Når man som ældre søger en partner, er det som regel, fordi man gerne vil have en at dele livet med, rejse med og hygge med. Og hvis der kan føre sex med, er det rigtig godt. En kvinde over 70 har også behov for at blive set som kvinde. Det at møde en, der siger pæne ting til en, er lige så dejligt, som da man var ung," siger hun, der selv er i begyndelsen af 60erne.

Selvom ældre i dag dater på nettet, tager på højskoler og finder nye kærester, og selvom accepten af kærlighed på ny er større end aldrig før, kan der dog være bump på vejen.

"Der er sikkert nogen, der stadig synes, det er forkert med gamle mennesker, der bliver kærester og har sex, fordi det at have sex er meget knyttet til frugtbarhed. Og for børnene kan det også nogle gange opleves grænseoverskridende, men de fleste accepterer det og under deres forældre at møde kærligheden igen. Og det synes jeg også, man som børn bør gøre. Man kan kræve den stiltiende accept fra familie og børn, men man behøver selvfølgelig ikke at smide i hovedet på dem, at man igen har fået et aktivt sexliv," mener Ditte Trolle.

Sex er sjældent drivkraften, når ældre finder sammen

Det er sjældent sex, der er hoveddrivkraften for at indlede et kæresteforhold i en moden alder. For sexlivet ændrer også karakter med tiden, påpeger sexologen.

"Det er ikke så vildt og voldsomt, som når man er ung. Lysten og den form for lidenskab er ikke så hyppig. Men når man først er i gang, er det lige så dejligt, som når man er ung. Mange kvinder finder faktisk først frem til seksuelle identitet, når de er ældre. Og mange ældre over de 60 og endnu ældre er mere tilfredse med deres sexliv nu, end da de var yngre. De hviler mere i sig selv og giver sig mere hen til nydelsen."

Hun er slet ikke i tvivl om, at man kan blive lige så forelsket, når man er oppe i årene, som når man er ung.

"Man kan blive lige så vild i varmen, når man er 80. Det er det, der hedder, at der går ild i gamle huse. Sådan er det bare," siger Ditte Trolle.

80-årige Kurt fra Jylland har da heller ikke opgivet tanken om at finde en veninde. Han er klar over, at der også er mange enlige kvinder derude, men det er lige med at finde den rette. Og måske er han også blevet lidt kræsen med årene, erkender han.

"Jo længere man går alene, jo mere fordomsfuld bliver man. Men jeg ved jo, at selvom en dame er blevet noget bred bagtil, kan hun godt have alle de rigtige værdier. Jeg ligger nok lidt, som jeg har redt," mener han.

Og selvom han håber at finde en kæreste, så er det ikke hans tanke, at de skal flytte sammen. Det gør han også opmærksom på på sin datingprofil.

"Jeg er ikke interesseret i at finde en at bo sammen med. Jeg vil bare gerne have en, som jeg kan snakke tæt sammen med. Og som deler min livsanskuelse. En at have det sjovt med," siger Kurt.

Kurts rigtige navn er kendt af redaktionen.