Prøv avisen

Man skal arbejde for det gode venskab

Familien Thestrup består af ældste bror Christian på 15 år, lillebror Alexander på 6 år, mor Tina og far Søren, der begge er 39 år, samt mellemste bror Nicolai på 12 år. Foto: Leif Tuxen

Familien Thestrup i Nordsjælland har både et godt familiesammenhold og gode venner. For nogle år siden etablerede de en venne-hjemmeside

Sommersolen stråler ned på den cirkelformede trampolin i den smukke, japansk inspirerede villahave i Kagerup nær Helsinge i Nordsjælland. På trampolinen hopper familien Thestrup, som består af mor Tina, far Søren og sønnerne Christian, Nicolai og Alexander. Det her er inderkredsen. Kernefamilien.

Uden om findes vennekredsene. De nære, som overskrider både tid, afstand og interesser. Og de knap så nære, der mere er bundet til aktiviteter og hyggeligt samvær.

Af og til flyver familien meget højere end de centimeter, hvert hop løftet dem fra trampolinens elastiske overflade, for Søren Thestrup tog for fem år siden flyvecertifikat, og siden har familien dyrket flyvning i fritiden. Søren og Tina syntes bare, det var ærgerligt, de ikke havde nogen venner, som også kunne lide flyvning. Da de er foretagsomme mennesker, ønskede de at gøre noget ved sagen og annoncere efter flyve-venner på internettet.

"Men det gik op for os, at der ikke var nogen steder på nettet, hvor man kunne søge venner. Der er masser af dating-sites, men alle de steder, hvor man tilsyneladende kan søge efter venner, viser det sig alligevel at handle om dating og kærester. Og det var ikke lige dét, vi var ude efter," beretter Tina Thestrup.

Men når noget ikke findes, må man opfinde det selv. I 2005 lancerede ægteparret hjemmesiden nyevenner.dk, hvis formål er at bringe mennesker sammen som venner, for eksempel om en fælles interesse eller aktivitet. De bruger fortsat en halv times arbejde om dagen på at sikre, at alt indhold på hjemmesiden er lødigt. Siden er ukommerciel, så man kan sige, at arbejdsindsatsen alene er for venskabs skyld.

"Vi får jævnligt mail fra brugere, som fortæller om, hvordan de har fundet gode venner, hvordan de nu tager på ferie sammen, eller hvordan den ene er blevet gudfar eller gudmor til den andens børn," fortæller Tina Thestrup.

Parret har dog også erfaret, at de mennesker, som får succes med at finde venner, er dem, som gør sig stor umage med at beskrive sig selv og deres ønsker, og som henvender sig til mange.

"Hvis man vil have venner, må man arbejde for det. De kommer ikke og banker på af sig selv," siger Søren Thestrup, og hans kone supplerer:

"Det er gået op for os, at mens dating er blevet meget legalt, er det knap så legalt at søge venner. Det er på mange måder in at være single, men venneløs er der ingen, der vil være. Hvis du er det, må der være noget galt. Derfor går nogle mennesker meget stille med, at de ønsker sig venner.

Fem års arbejde med hjemmesiden har på det personlige plan foreløbig resulteret i, at familien Thestrup har fået forbindelse til én flyveglad familie med far, mor og to børn. De har næsten lige været til mandens 40-års fødselsdag og ses i øvrigt fire-fem gange om året. Og samtalerne handler om meget andet end flyvning.

Hyppigheden med at ses svarer nogenlunde til mange andre af familiens venskaber. Det er nemlig ikke sådan, at familien begyndte at søge venner, fordi de var venneløse. Både forældre og børn har nogle gode, nære venner, som de har delt væsentlige faser af livet med.

"At have venner er utrolig vigtigt, og venner er mange forskellige ting. Nogle af mine venskaber er dybe, og vi kender hinanden ud og ind og kan vende hele verdenssituationen. Andre venskaber er mere overfladiske og skal ikke være mere. Det handler bare om at have det hyggeligt," siger Tina Thestrup.

Hun vurderer, at hun har en eller to virkelig nære venner, som er tidligere arbejdskolleger, og yderligere fire-fem gamle veninder, hvor forbindelsen går tilbage til skoletiden eller dengang, hun dyrkede ridning.

Tina Thestrup arbejder som sygeplejerske, og hun nævner jobbet med hyppige weekendvagter som en af årsagerne til, at hun ikke ses med veninderne så ofte, som hun gerne ville.

"Det er ikke altid så let at finde tid til at ses, når alle har travlt med arbejde, hus, mand og børn. Og selvom jeg er veninde med én, er det ikke sikkert, at vores familier lige falder i hak," forklarer hun.

Søren Thestrup har sit eget it-firma og har ingen venner i kraft af sit arbejde. Men han har to rigtig gode venner, som har han gået i henholdsvis folkeskoleklasse og gymnasieklasse med. Disse venskaber har ekstra værdi, fordi vennerne har været med i mange år.

"De er mine venner, fordi de har bevist over for mig, at jeg kan stole på dem. Jeg ved, at de er med mig, også selvom det skulle blive bøvlet og besværligt," siger han.

15-årige Christian og 12-årige Nicolai har begge tre-fire rigtig gode venner, de går i klasse med i skolen. Derudover har de et større antal bekendte.

"De gode venner er dem, jeg altid kan snakke med, også hvis jeg har et problem, og som kan underholde mig, hvis jeg keder mig," forklarer Christian Thestrup, og hans ældste lillebror supplerer:

"En god ven er én, man kan stole på, én der er sjov, og én man altid kan tale sammen med."

Yngste lillebror Alexander på seks år vil hellere spille computerspil end tale med avisen.

Brødrene og deres forældre er enige om, at familien er ét og vennerne noget helt andet. Forbindelserne er vigtige på hver deres måde. Men Tina Thestrup er ikke i tvivl om, hvilken forbindelse hun anser for vigtigst.

"For mig betyder vores familie alt. Vi gør meget ud af at fortælle de tre drenge, at det er unikt, hvad de har sammen," siger Tina, hvis mor i øvrigt bor i huset sammen med de fem andre og også hører til inderkredsen.

Tina og Søren er enige om, at vennerne fra nyevenner.dk kan være gode. Men de kommer slet ikke i nærheden af hverken kernefamilien eller barndomsvennerne i betydning. Måske fordi det svækker et venskab, at man har kunnet sidde og vælge ud fra alle hylder, hvem man ville søge forbindelse med. Det gode venskab kræver ikke alene en solid arbejdsindsats, men også en passende mængde overbærenhed.

"Der er det problem med nye venner, at når man kan sidde og ønske, opstiller man mange flere kriterier, som skal være opfyldt. Når man finder sin kæreste eller kone, får man via hende en vennekreds, som man er nødt til at acceptere, fordi de følger med én, man holder af. Og de gamle venner accepterer man også, selvom man måske har fået forskellige interesser, fordi de har fulgt én i mange år," siger Søren Thestrup.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk